Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Paksi erőmű: A Roszatom szerint az év végre befejeződik az előkészítés

A Roszatom tervei szerint az év végére befejeződik a paksi atomerőmű két új blokkjának megépítésével kapcsolatos alapvető beruházási, kereskedelmi megállapodások előkészítése - közölte Szergej Kirijenko, az orosz állami atomenergetikai cég vezérigazgatója a moszkvai Atomexpón hétfőn.

A vezérigazgató az MTI kérdésére megerősítette, hogy múlt keddtől péntekig Szentpéterváron, az Atomenyergoprojektnél tájékozódtak a paksi atomerőmű szakemberei, erről orosz energetikai portálok is beszámoltak.

    A klops.ru és az energyland.ru című oldal is közölte, hogy a magyar szakemberek szerződéskötés előtti megbeszéléseket folytattak a Roszatomhoz tartozó, erőműveket tervező és kivitelező vállalatnál. Az AESZ-2006/E jelzésű atomerőművi blokk műszaki jellegzetességeiről kértek tájékoztatást, és az is érdekelte őket, hogy a szentpétervári tervezők hozzá tudják-e igazítani az orosz erőművi blokk megvalósítását a paksi építési feltételekhez, valamint az európai uniós követelményeknek megfelelő engedélyeztetési eljáráshoz.

Nagy Sándor erről úgy fogalmazott, hogy bárkivel tárgyalnak mostanában, azt nyugodtan lehet szerződéskötés előtti megbeszélésnek nevezni, az pedig természetes folyamat, ha egy műszaki társaság részleteket próbál megismerni. Hozzátette, hogy a Paks II. Zrt. csak akkor kaphat műszaki adatokat az orosz féltől, ha a felette álló hatóság, az orosz exportügynökség erre engedélyt ad. Tudomása szerint ez 2-3 hét múlva várható. Addig azonban a reaktorról és a felépítendő blokkról nukleáris adatokat tartalmazó információkat nem kaphatnak.
    
A Paks II. Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a szentpétervári cégnél az úgynevezett standard tervekbe engedtek számukra betekintést.
    
A három nap alatt az Atomenyergoprojektnél a 36 ezer oldalas dokumentációban természetesen nem tudtak elmélyedni - jegyezte meg.
    
Nagy Sándor a moszkvai Atomexpón a magyar újságírókat arról is tájékoztatta, hogy amint megkapják a felhatalmazást, azaz a magyar parlament is jóváhagyja a paksi bővítés finanszírozásáról szóló kormányközi pénzügyi megállapodást, megkezdik a szerződés részleteinek tárgyalását az orosz szállítóval.
    
Ezzel egy időben folytatni kell az egyeztetéseket Brüsszellel is - tette hozzá.

Az MVM Paks II. Zrt. közben folytatja az engedélyek beszerzését. Azzal számolnak, hogy az úgynevezett telephely-értékelési és -vizsgálati programra, amely az Országos Atomenergia Hivatal előtt van, várhatóan augusztus végéig megkapják az engedélyt. Azokat a vizsgálatokat kell elvégezni, amelyek alapján a telephely alkalmassági minősítése kiadható.
    
Nagy Sándor elmondta, meglepetést keltett, hogy nagyon széleskörű vizsgálatot kell elvégeztetniük, olyat, mintha egy zöldmezős beruházásról lenne szó. Hozzátette, tudják, hogy nagyon érzékeny kérdésről van szó, mégis csodálkoztak, hiszen Pakson már működik egy atomerőmű négy blokkal, és a kiégett nukleáris fűtőelemek átmeneti tárolója is megtalálható ott. Ennek ellenére a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nagyon szigorú előírásrendszert tartalmazó útmutatást adott ki, és ennek megfelelően kell elvégezni az alapos vizsgálatot. Ha ez meglesz, akkor nyújthatják be a telephelyi engedélyt, és kérniük kell az alkalmassá minősítést. 

Ezzel párhuzamosan, várhatóan a nyár közepén-végén be tudják nyújtani az előzetes környezeti hatástanulmányt, amely a környezetvédelmi engedélyezési folyamatot indítja el. Ha ezt is megkapják, akkor a Magyar Energetikai és Közmű Szabályozási Hivataltól meg kell szerezniük az előzetes létesítési engedélyt, akkor a létesítési engedély kérelmet is benyújthatják az Országos Atomenergia Hivatalnak.
    
A számos dokumentum beszerzése Nagy Sándor becslése szerint 3 évet vesz majd igénybe, így 2017 végére kaphatják meg a paksi bővítési beruházás elkezdéséhez szükséges engedélyt.
    
A szakember hozzátette, Magyarországon 30 éve épült utoljára atomreaktor, ez pedig azt jelenti, hogy azok a cégek, amelyek ebben tapasztalatra tettek szert, már nem léteznek, és a szakembergárda sincs meg.     

Ezért legalább hat év kell ahhoz, hogy elkészüljön a paksi atomerőmű ötös blokkja, és bekapcsolódjon az áramtermelésbe - vélekedett Nagy Sándor.

Korábban írtuk:

A nagyszabású nemzetközi rendezvény első napját záró sajtótájékoztatón Kirijenko magyar újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy egészében véve jól haladnak az előkészületekkel, amelyekre kidolgozták a menetrendet; a munkában nincs késedelem.

A Roszatom vezetője leszögezte, hogy fontosnak tartják az átláthatóságot a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatosan. Erre példának azt a múlt heti brüsszeli tanácskozást említette, amelyen a magyar kormány képviselőivel közösen tájékoztatták az Európai Bizottságot és az Euroatomot a tervekről.

Szergej Kirijenko azt mondta, abból indulnak ki, hogy az alapvető megállapodásokat az idén előkészítik, és az év végéig befejezik az egyeztetéseket is. Emlékeztetett arra, hogy a január közepén létrejött magyar-orosz kormányközi megállapodást követően tavasszal aláírták - megfogalmazása szerint igen kedvező feltételekkel - a mintegy 10 milliárd eurós orosz hitelnyújtásról szóló egyezményt is.

A magyar vállalkozásoknak a Paks II. megvalósításában való részvételi arányával kapcsolatosan a Roszatom vezérigazgatója jelezte, hogy ez a paksi bővítés költségének 40 százalékos értékét teszi majd ki.
Hozzátette, a kormányközi megállapodás során abból indultak ki, hogy több mint 10 ezer munkahelyet teremtenek a beruházással, és a részt vevő magyar vállalatok befizetései jelentősen növelni fogják a magyar költségvetést.

Kirijenko dicsérte a magyar gépgyártást, megjegyezve: több ilyen céggel működnek együtt. Hozzátette, hogy azok a cégek, amelyek megszerzik az atomiparban való tevékenységéhez szükséges engedélyeket, és beszállítói lesznek a paksi atomerőmű bővítési beruházásnak, a későbbiekben más országokban is a Roszatom partnerei lehetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét ég a fű Tokajnál

Meggyulladt a száraz fű Tokajnál, mintegy öt hektáron ég az aljnövényzet. Tovább olvasom