Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Pakson megkezdik az új nukleáris fűtőanyag használatát

A második generációs fűtőanyagkazettákban a korábbi 4,2 százalék helyett 4,7 százalékos dúsítottságú urán-235 izotópot használnak.
Októberben a paksi atomerőműben megkezdik az új, második generációs orosz fűtőanyag használatát, és így átállnak a 15 hónapos fűtőanyagciklusra a harmadik blokkban - jelentette be az Orosz Állami Atomenergetikai Konszern (Roszatom) nukleáris fűtőanyagot gyártó vállalata, a Tvel.

A korszerűsített fűtőelemek alkalmazásáról a Tvel és az MVM Magyar Villamosművek Zrt. állapodott meg. A magyar felügyeleti szerv, az Országos Atomenergia Hivatal engedélyezte, hogy októbertől az új kazettákat használják a harmadik reaktorblokkban, amelybe 12 új fűtőelem kerül. A tervek szerint januártól fokozatosan átállnak a korszerű fűtőanyag alkalmazására a többi atomreaktorban is.

A második generációs fűtőanyagkazettákban a korábbi 4,2 százalék helyett 4,7 százalékos dúsítottságú urán-235 izotópot használnak. A módosított üzemanyag jobb fogyasztási és üzemeltetési tulajdonságokkal bír, így javítja az atomerőművek gazdaságosságát.

A második generációs orosz nukleáris fűtőanyagot sikeresen használják Oroszországban, Csehországban, Szlovákiában és Finnországban is.

Az 1999-ben kötött kétoldalú megállapodás alapján a Tvel biztosítja az üzemanyagot a paksi atomerőműnek a reaktorok teljes élettartama alatt. A Tvel tavaly 83 millió euró értékben szállított nukleáris fűtőanyagot Paksra.

Paks részesedése Magyarország villamosenergia-termelésében jelenleg 50,71 százalék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosógép okozott tüzet egy idősotthonban

A kaposvári tűzben senki nem sérült meg, de a lakóknak egy időre el kellett hagyniuk az épületet. Tovább olvasom