Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Pálinkás József az MTA új elnöke

Pálinkás József atomfizikust választotta új elnökének a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) keddi tisztújító közgyűlésén.
Az elnöki székre pályázott Roska Tamás, az akadémia számítástechnikai intézetének kutatóprofesszora és Somlyódy László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezetője. A következő három évben Németh Tamás tölti be a Magyar Tudományos Akadémián a főtitkári posztot.

Az új akadémiai elnök elmondta: a választás már az első körben sikeres volt, a tisztújító közgyűlés a következő három évre megválasztotta az Akadémia elnökévé. Az Orbán-kormány egykori oktatási minisztere kijelentette, hogy minden politikai tisztségéről, így parlamenti képviselői mandátumáról is azonnali hatállyal lemond.

Pálinkás József közölte: a hagyományokból kiindulva, de a már elkezdett változtatásokkal egyetértve folytatja az Akadémián megindult reformfolyamatot. A megválasztott elnök azt szeretné, ha a kormány az akadémiai törvényt minél előbb a parlament elé vinné. Az Akadémia fő teendői közé sorolta az új elnök a kutatás versenyképességének fenntartását és fejlesztését. Az akadémikus a kutatóhálózat megerősítését és hatékony működtetését is célként jelölte meg. A fiatal tudósgeneráció megbecsülése kapcsán az Akadémia új elnöke elmondta, az ugyan pénzbe kerül, de a tudmányos élet kiemelkedő képviselőit sztárrá kell tenni.

A Magyar Tudományos Akadémia főtitkári posztjára Németh Tamás, az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézetének igazgatója, és Pálinkás Gábor, az MTA Kémiai Kutatóközpontja főigazgatója pályázott. A testület Németh Tamást választotta meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzmosás és hivatali visszaélés a kaposvári adóhivatalban

Pénzmosás és hivatali visszaélés miatt, ismeretlen tettes ellen nyomoz a Baranya Megyei… Tovább olvasom