Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Pálinkás: új világot teremtenek a fiatal kutatók

A fiatal kutatók az egész ország jövőjét jelentik - mondta Pálinkás József, az MTA elnöke.
Új világot teremtenek a fiatal kutatók, akik nemcsak a magyar tudomány, hanem az egész ország jövőjét is jelentik - hangsúlyozta Pálinkás József, az MTA elnöke szerdán, a Magyar Tudományos Akadémián rendezett 2012. évi Bolyai-napon.

A rendezvényen 186 fiatal kutató vehette át a Bolyai Kutatási Ösztöndíj odaítéléséről szóló oklevelet. A jelenleg havi bruttó 124 ezer 500 forintos támogatást, amely maximum három éven át folyósítható, idén 15. alkalommal ítélték oda.

Pálinkás József hangsúlyozta, a Magyar Tudományos Akadémia bevallottan azért hozta létre az ösztöndíjat, hogy a kutatók elég fiatal korban érhessenek el sikereket, ne kelljen a megélhetés érdekében más munkákat is vállalniuk, hanem a tudományra és az egyetemi oktatásra összpontosíthassák erőfeszítéseiket.

"A Bolyai-ösztöndíjrendszer sikeresnek bizonyult, sok kimagasló eredmény született a program keretében" - emelte ki az MTA elnöke.

Pálfy Péter Pál akadémikus, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj kuratóriumának elnöke elmondta, hogy 623 érvényes pályázat érkezett, és a pályázók 30 százaléka nyert el támogatást. Megfordult a 2006 és 2010 közötti trend, amikor folyamatosan csökkent a pályázók száma: míg hat éve 627-en jelentkeztek, két éve csupán 441-en, tavaly azonban már 586 érvényes pályázat érkezett. Az okok között a kuratórium elnöke egyéb pályázati források szűkülését, valamint a program erőteljesebb népszerűsítését említette.

"Jelenleg a Bolyai-ösztöndíj a 45 év alatti kutatók legstabilabb támogatási rendszere... Ez egy nyitott pályázati rendszer, hiszen az új ösztöndíjasok közül csupán 54 (29 százalék) dolgozik az akadémiai kutatóintézetekben, a többiek az egyetemekről jelentkeztek. A Bolyai-ösztöndíj az egész magyar tudományosság támogatója, hiszen az idén a nyertesek között 11 határon túli kutató is van" - hangoztatta Pálfy Péter.

A Magyar Tudományos Akadémia akkori elnöke 1996-ban kezdeményezte a Bolyai-ösztöndíj létrehozását a pályakezdő fiatalok tudományos életpályájának megtervezhetősége érdekében. A kitűzött cél az volt, hogy sikeres fiatal, PhD-fokozattal rendelkező kutatóknak olyan ösztöndíjat hirdessenek meg, amely segíti és ösztönzi a jelentősebb eredményeket már elért fiatalokat magyarországi kutatások folytatására, valamint az MTA doktora értekezés megírására és a cím megszerzésére.

A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma 2001-ben döntött arról, hogy a hároméves támogatási időszakról szóló záró kutatói jelentésükre kiemelkedő minősítést kapó ösztöndíjasoknak emléklapot adományoz. Közülük a legjobbak az MTA Bolyai-plakett kitüntetésben részesülnek. A kuratórium 157 tudós záró kutatói jelentését értékelve, 63-nak ítélte oda az emléklapot. Közülük tizenöten, a "kiválók legkiválóbbjai" vehették át a Bolyai-plakettet Pálinkás Józseftől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torlódásra kell számítani a hétvégén Röszke felé

A nyári szabadságok kezdetével a következő hétvégeken a röszkei határátkelőhely irányában… Tovább olvasom