Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Palmer: Magyarország ismét egypárti uralom alá kerülhet

Az USA egykori budapesti nagykövetét az amerikai Nemzeti Közszolgálati Rádió hazánkról szóló szerdai tudósításában idézte.
Mark Palmer, az Egyesült Államok egykori budapesti nagykövete attól tart, hogy Magyarország ismét egypárti uralom alá kerülhet.

Palmert az amerikai Nemzeti Közszolgálati Rádió (NPR) Magyarországról szóló szerdai tudósításában idézte.

Az egykori nagykövet, aki Washingtont a rendszerváltás idején képviselte Budapesten, hangot adott azon véleményének: ha az egykori kelet-közép-európai diktatúrák elfordulnak a demokratikus értékektől, akkor az Európai Unió és a NATO is kizárhatja őket tagállamai sorából. Véleménye szerint már nem elképzelhetetlen, hogy Magyarországot kizárják az Európai Unióból.

"Szerintem ennek van realitása. Az Európai Uniónak a demokrácia területén a legnagyobb vívmánya természetesen az volt, hogy az egykori diktatúrákat a demokratikus világ részévé tette. De ez a folyamat nem egyirányú, ha egy ország megválik demokratikus elveitől és gyakorlatától, akkor kizárják. Ugyanez érvényes a NATO-tagságra" - idézi a honlap Palmert, megjegyezve, hogy a volt diplomata a magyarországi független média helyzetének romlása miatt kezdeményezte, hogy az amerikai kormány fontolja meg a Szabad Európa Rádió magyar adásának újraindítását.

Palmer - utalva a január 2-i utcai kormányellenes megmozdulásra Magyarországon - annak a reményének adott hangot, hogy még többen hallatják hangjukat. "Úgy gondolom, hogy végül elegük lesz ebből a magyaroknak. És még nincs késő, Orbán visszakozhat. De ezt nem fogja önként megtenni, nyomás alá kell helyezni, hogy változtasson az irányvonalán" - véli Palmer.

A konzervatív Mark Palmer egykor Ronald Reagan elnök egyik beszédírója volt, később az amerikai külügyminisztérium Szovjetunióért és Kelet-Európáért felelős államtitkár-helyetteseként dolgozott. Jelenleg több, a demokrácia támogatását felvállaló szervezet vezetőségi tagja, a washingtoni központú, független nemzetközi jogvédő szervezet, a Freedom House alelnöke. Palmert 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki a rendszerváltás érdekében 1986-1990 között, budapesti nagyköveti megbízása idején végzett tevékenysége, a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése és ápolása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

Olvasóink írták

  • 2. kontrapista 2012. január 19. 09:21
    „Mark Palmer előlegként kapta a soclibcsis magyar kormánytól a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét,ezért most került sor a törlestésre. Mit kapott a beszédírásért Ronald Reagen-től ?”
  • 1. újratöltve 2012. január 18. 19:59
    „Ezt az embert is lefizették a szocik, ugye?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folyamatosan erősödik a forint: 306 alatt az euró

Kereskedők szerint az Európai Bizottság eljárása okozta az optimizmust a forintpiacon. Tovább olvasom