Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Pályakezdők munka nélkül

Sopron körzetében az elmúlt négy év alatt duplájára nőtt a munkanélküli pályakezdők száma.

Tavaly szeptember és november között 6,3 százalék volt hazánkban a munkanélküliségi ráta, ami az elmúlt évek átlagánál néhány tized százalékkal magasabb – áll a statisztikai hivatal jelentésében. Egyre nehezebb viszont a fiatalok munkához jutása.

2003 őszéhez képest  tavaly 4,5 százalékkal emelkedett a 15 és 24 évesek között tapasztalható munkanélküliség – derül ki a legfrissebb jelentésből. Így összességében 17 százalék körükben a munkanélküliségi arány, ami egy százalékkal kevesebb az uniós értéknél.

Munkanélküliek Sopron körzetében

A Győr-Moson-Sopron Megyei Munkaügyi Központ 2004. novemberi adatai szerint a Soproni kirendeltség körzetében a munkanélküliségi arány 3,5 százalékos. Az elmúlt négy év alatt a pályakezdők aránya a regisztrált munkanélküliek körében  a duplájára nőtt, és a diplomások aránya a pályakezdő munkanélüliken belül a 2000 évi 18,2 százalékról 30,7 százalékra ugrott.
A fiatalok álláskeresési nehézségeiről számolnak be a huszonéves soproni frissdiplomások is: – Legalább kétszáz hirdetésre adtam be a pályázatomat miután végeztem a közgazdasági karon – meséli Koren Andrea. – Budapesten szerettem volna munkát találni, a két-három hónapos keresés során szinte minden napra jutott egy többnyire idegen nyelvű szakmai interjú.

A többlépcsős felvételik során sokszor meglepő követelményekkel álltak elő a fiatal közgazdász által felkeresett munkaadók: a szerződéskötés feltételeként öt évig nem lehetett volna gyermeket vállalnia, vagy a meglevők mellett még japán nyelvvizsgával is kellett volna rendelkeznie. Végül értesítést kapott egykori konzulens tanárától, hogy elfogadták korábbi jelentkezését a doktori képzésre, így visszajött Sopronba, és jelenleg tanársegédként dolgozik az alma materben.

– Az évfolyamtársaim is hasonló utat jártak be – folytatja Andrea. – Akinek szerencséje, vagy még inkább megfelelő családi háttere van, annak sikerült jól fizető munkahelyet találnia. A lelkiismeretesebbek 7–8 hónap után jutottak munkához, sokan végül külföldre mentek, és idegenvezetőként, baby-sitterként helyezkedtek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyitott Kapuk Napja a tanítóképzőn

Tudnivalók, információk a kar képzéseihez való jelentkezéshez, induló szakok és továbbképzések. Tovább olvasom