Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Pályázat energiatakarékos izzók cseréjére

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) uniós forrásból 230 millió forint keretösszegű pályázatot írt ki energiatakarékos izzók cseréjére az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése és a klímatudatosság erősítése érdekében - közölte a zöldtárca hétfőn.
Az energiatakarékos izzók vásárlására az időseket és a nagycsaládosokat támogató közhasznú alapítványok és egyesületek, valamint óvodák pályázhatnak. Az izzócsere program során mintegy 220 ezer hagyományos, 100 wattos izzót cserélnek ki. Ez éves szinten a fogyasztóknál mintegy 780 millió forint megtakarítást, továbbá évi 23.900 tonnával kevesebb szén-dioxid kibocsátást és 3,14 megawatt erőművi kapacitásigény-csökkenést eredményez.

Az energiatakarékos izzók mintegy 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint egy hagyományos égő, így a tárca számításai szerint a villanykörték magasabb vételára 58 nap alatt térül meg. A 220 ezer izzó cseréjével közel 22 millió kilogrammal csökken az érintett háztartások éves szén-dioxid kibocsátása, ezzel több mint hatezer hektár erdőt kímélnek meg a szén-dioxid megkötéstől.

A pályázatok benyújtására 2009. december 15. és 2010. január 15. között van lehetőség.

A most elindult izzócsere program folytatása annak a nyári akciónak, amely során a zöldtárca kísérleti jelleggel húszezer háztartásba juttatott el egyenként két darab energiatakarékos izzót a rászoruló nyugdíjasoknak.

A mostani program során a nagycsaládosokat támogató közhasznú alapítványok és egyesületek pályázhatnak háztartásonként maximum 40 ezer forintig, a szervezetek saját felhasználásra pedig maximum 20 ezer forintig. Az állami és nem állami szervek által fenntartott óvodák maximum 100 ezer forintig nyújthatnak be pályázatot.

A zöld óvoda címmel rendelkező pályázók, amennyiben oklevéllel igazolják, hogy a cím viselésére jogosultak, további 40 ezer forint támogatásra számíthatnak.

Olvasóink írták

 • 7. SP 2009. december 07. 18:38
  „Azért a menyasszony nem olyan szép, mint ahogy mondják.
  Szakaszos rövid üzemmódban lerövidül az élettartama. pl. lépcsőházi világítás.
  A teljesítményhez képest a nagy fényerő képessége gyorsan csökken az üzemóra függvényében.”
 • 6. LukSzusz 2009. december 07. 17:08
  „Pályázók véletlenül:Kóka,Bajnai,Gyurcsány.
  Nyertesek:Gyurcsány,Bajnai,Kóka,”
 • 5. szatyi 2009. december 07. 15:42
  „-mattil-
  Tökéletesen igazad van, ezért morgok én is.”
 • 4. mattil 2009. december 07. 15:06
  „Helyesbítés: "következtében él együtt valaki," helyett természetesen "következtében él egyedül valaki"”
 • 3. mattil 2009. december 07. 15:02
  „Szatyi! Az egyedül élőkről a többségnél olyan elképzelések élnek, hogy hülyére keresik magukat, luxuslakásban élnek, mindennap több nővel, férfival fekszenek le és csak azért nem változtatnak az egyedüllétükön mert irígyek és sajnálnák ezt az életvitelt feladni a családért. Kétségtelen,. hogy lehet erre is példa (1000-ből kb 2-3 esetben), de az esetek jóval nagyobb részében válás vagy egyéb következtében él együtt valaki, vagy úgy alakult az élete, hogy nem sikerült házasságot kötnie. De mivel egyedül él, így aztán az "egy főre eső jövedelme" nagyon magas, ezért semmiféle támogatásban nem részesül. Teljes gázt és egyebet fizet és ha szót mer emelni mindenki leugatja. Miközben az egyik legszegényebb rétegről van szó, hiszen neki marad meg a legkevesebb a hitel(ek) és a rezsi kifizetése után. Hiszen a fűtés, víz, villany, szemétdíj ugyanannyi akkaor is ha egyedül laknak a lakásban, mint ha többen!”
 • 2. Walaky 2009. december 07. 14:56
  „Miért kell az energiatakarékos izzók cseréjére páyázat?
  Másként kel cserélni őket, mnt a hagyományos izzót?
  Jó lenne, ha a cikk írója nem félreértelmezhető, hatásvadász címmel akarna olvasót fogni.”
 • 1. szatyi 2009. december 07. 14:18
  „Magánszemély, nem nagycsaládos,csak kicsi - ebből is kimarad! Neki csak az a dolga, hogy húzza az igát?
  Pedig az áramszámla nála is emelkedik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Középkori birtokközpontot tártak fel a Hajógyári szigeten

Először sikerült teljes egészében feltárni egy középkori birtokközpontot Magyarországon. Tovább olvasom