Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Panel-körkép: 10 lakóból 9 menne

Egy felmérés szerint élénkülés várható a panelpiacon, de mi csak azt látjuk, hogy sokan szabadulnának a költséges lakásoktól, s jóval kevesebben keresik őket.

Tíz panelban élő családból kilenc előbb-utóbb elköltözne. A Kisalföld hátsó oldalain is egymást érik az ilyen hirdetések, a házgyári lakásokat rendszerint 7 és 9 millió forint között kínálják, mintha panelfronton megállt volna az idő négy-öt évvel ezelőtt. Nem ez történt, inkább az, hogy igen jelentős túlkínálat alakult ki – részben az ingatlan várható amortizációja, részben a rezsi költségei miatt úgyszólván szabadulnának ingatlanjuktól a panellakók.

Pongráczné Imre Anikó, az Otthon Ingatlaniroda ügyvezető igazgatója szerint Győrben 7,5–8 millió forint között érdemes meghirdetni egy panellakást, ennél többet nem adnak érte, hiszen éppen a legszerényebb lehetőségekkel rendelkező fiatal vásárlók választják a házgyári lakásokat.

A szakemberek szerint csak átmeneti az az eladási láz, mivel a rezsi máshol is magas. Győrött igen jellemző például, hogy a panellakók a ménfőcsanaki Mediterrán lakópark felé kacsingatnak, mivel ez még úgymond a városban fekszik, s az árfekvése is elérhető egy lakótelepi ingatlan után. Pongráczné szerint egyébként néhány hónapja még nagyobb volt a kínálat, de az említett felmérés adatai Győrött is megállják a helyüket: tíz emberből kilenc szeretne máshol, s főleg olcsóbban lakni. Mert a legfőbb gond nyilvánvalóan a rezsi.

Így gondolja Priklerné Piszker Ilona is, aki most egyébként azért kínálja Ifjúság körúti panellakását, mert lánya, akinek néhány éve vásárolták az ingatlant, végül a fővárosban telepedett le. Az egyébként ingatlanhitellel foglalkozó asszony szerint csak átmeneti ez az eladási láz, mivel a rezsi máshol is magas, a lakás ára pedig a csillagos ég, s a kiköltözők sokszor nagyon rosszul mérik fel anyagi helyzetüket. Sokan egyébként befektetési szándékkal vásárolták paneljukat 2000 körül, amikor a lakótelepi árak még nem követték a hirtelen ugrást. Számításuk viszont mára kudarcot vallott, mert e lakások nagy részét ma igen nehéz kiadni. Érdekes módon Sopronban nem tapasztalható a kínálati dömping, a panellakások ezért drágábbak is, bár hozzá kell tenni, hogy a hűség városában hagyományosan többe kerül az ingatlan, mint Győrött.

Szetmár Balázs, az ő nevét viselő kft. ügyvezető igazgatója szerint csak a korszerűsített – műanyag ablakos, hőmennyiségmérős – lakások kelnek el, és a vevők érdeklődése kizárólag a harmadik emeletig terjed. A negyediken már eladhatatlan a lakás. Egy első-második emeleti, felújított ingatlan ára 8 és 9 millió forint között mozog, vagyis – tesszük mi hozzá – körülbelül annyi, mint Mosonmagyaróváron.

Laczó Balázs

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenkilenc évnyi kóma után tért magához

Tizenkilenc évet töltött kómás állapotban egy lengyel férfi. Amikor visszanyerte öntudatát,… Tovább olvasom