Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Paneles pokoli tornyok

Hazánkban a magas lakóépületek lépcsőházaiban sem kötelező tűzoltó készüléket tartani. A legtöbb helyen ezért nem is vásárolnak a háztulajdonosok – amíg baj nincs...
Könnyen „pokoli toronnyá" válhatott volna az a tízemeletes győr-marcalvárosi épület, amelynek egyik lakásában egy tűzhelyen felejtett és kigyulladt étolajos edény okozott gyorsan terjedő tüzet, szerencsére a tűzoltók fürgébbek voltak. Sajnos nem ritkák a hasonló esetek. Azon értelmetlen meditálni, mi lett volna... Ha mondjuk a magas épületekben vannak használható oltókészülékek.

A házak felében sincs

Egy tűz- és munkavédelemmel foglalkozó cég szakembere szerint a lakóépületek legfeljebb negyven százalékában van oltókészülék, de lehet, ez a szám is túlzó. A hatályos BM-rendelet szerint (más rendelkezés híján) nem kell tűzoltó készüléket elhelyezni a lakás céljára szolgáló építményekben. Kivéve, ha az épületben nem lakás célú helyiség (üzlet, iroda stb.) van.

A kétszintesnél magasabb és tíznél több lakást magában foglaló lakóegységnél az épület tulajdonosa, kezelője, közös képviselője írásban köteles kidolgozni az épületre vonatkozó tűzvédelmi használati szabályokat, a lakók riasztásának, menekülésének lehetséges módjait...

Harmincéves „ócskavasak"

A tűzvédelemmel foglalkozó cégnek főleg nagyüzemek, intézmények, áruházak, szállodák a megrendelő partnerei, a lakossággal más a helyzet, noha jó példákat itt is lehet említeni. Mondjuk, a győri Tihanyi út 55–57. számú épületet, amelynek házfelügyelője évek óta alaposan figyel a tűzvédelemre. Vannak olyan házak is, amelyekben kétemeletenként van egy készülék, a lakók vigyáznak rájuk.

Talán meglepő, de a családiház-tulajdonosok inkább vásárolnak tűzoltó készüléket, mint a nagy lakásszámú épületekben lakók. Pedig például egy hétezer forintos összeg nem igazán nagy tétel az úgynevezett közös költségekben.

Az emberek többsége úgy gondolkodik, a tűzoltó készülék „haszontalan állóeszköz". Amíg szükség nem lenne rá... S hogy mennyire „állóeszköz"? Egy sereg ilyen készüléket, amit ellenőrzésre vittek (mert a liftgépházban mégiscsak kötelező tartani), rögtön ki is kellett dobni. Kiderült, hogy 25–30 évesek, még soha senki nem nyúlt hozzájuk. (Húsz év után mindenképpen selejtezendők.)

Európában máshogy van...

Ami az uniós csatlakozással változott: a halonnal oltó készülékeket május 1. óta egy fővárosi gyűjtőközpontba kell beszolgáltatni. Használatuk néhány kivétellel (kórházak, honvédség bizonyos egységei) tilos, tartásukért büntetés jár: első ízben kilónként 3 ezer forint, másodjára ennek tízszerese s aztán már százszorosa!

Az autósoknak érdemes figyelni arra: a világot járva természetesen bárhol vehetnek kis tűzoltó készüléket, de felülvizsgálatukat csak akkor lehet elvégeztetni, ha „honosítottak" – egyébként saját felelősségükre tartják, vagy működik, vagy nem. Hazánkban a tűzoltó készülékek címkéjén azt tüntetik fel, mikor volt az utolsó ellenőrzés, más országokban pedig azt, meddig érvényes az ellenőrzés...

S még egy mondat arról, amit igazából mindenki tud, de ha arra kerül a sor, nem úgy csinálja: ha kigyullad a tűzhelyen az olaj, véletlenül se öntsünk rá vizet, mert lángolva ezerfelé robban. Vizes ronggyal fojtsuk le a tüzet...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ÜNNEPI KÖNYVHÉT - 2004. JÚNIUS 2-8.

Június 2 - 8. ismét megrendezik a könyv ünnepét. A kilátogatók többek között találkozhatnak Endrei… Tovább olvasom