Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Pánik a budapesti tőzsdén

Csaknem tucatnyi részvény, köztük a Mol- és az OTP-papírok kereskedését felfüggesztették, miután árfolyamuk szerdán 10 százalékot esett. A tőzsdeindex 6 százalékot meghaladó mínuszban van. A BUX értéke közelít a tavaly nyári, 30 ezer pont körüli csúcs feléhez: 15 900 pontra esett tíz órára az index. A kereskedés dél körül 16 200 ponton, 7 százalékos mínuszban volt.
Már nyitáskor hatalmasat, több mint 5 százalékot esett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX, és a zuhanás a kereskedés első órájában sem fékeződött. Egy órával később már 9 százalék fölötti mínuszban volt az index: a keddi 17 441 pontos záróárnál 1555 ponttal alacsonyabban, 15 886 ponton állt, később 16 ezer pont környékén stabilizálódott. Zuhan a forint is: az euró ára délelőtt már 253 forint fölé emelkedett.

A vezető papírok közül az OTP 9,44 százalékos mínuszban, 4700 forinton, a Mol 6,07 százalékos visszaeséssel, 13 000 forinton nyitott. Az OTP-részvények ára a nyitást követő első fél órában kissé följebb kapaszkodott, 4850 forintig, míg a Mol árfolyama tovább esett, 12 710 forintig.

Felfüggesztett nagyok

Ez azonban csak átmeneti javulás volt: a kereskedés első órájának végén mindkét nagy részvényt felfüggesztették, mert árfolyama 10 százalékot gyengült. Az OTP árfolyama háromnegyed tízkor 4650 forintra zuhant, ez 540 forinttal, 10,40 százalékkal alacsonyabb a papír előző napi záróáránál. Utoljára négy évvel ezelőtt, 2004 októberében volt ezen a szinten az árfolyam. A Mol-papírok ára 12 060 forintra süllyedt, ami 13 százalékos mínuszt jelentett.

Az ideiglenes felfüggesztés 9.55-kor újraindult az OTP, 10.08-kor a Mol kereskedése. A pillanatnyi szünet a Molnak segített, fél tizenegy után nem sokkal már csak 8 százalékos esést mutattak a papírok, az OTP azonban nem tudott visszakapaszkodni.

A nyitás utáni percekben több kisebb súlyú részvény kereskedése is szünetelt 10-15 percig a 10 százaléknál nagyobb árfolyamcsökkenés miatt. Ideiglenesen felfüggesztették a Synergon, a Bookline, a Zwack, az econet, az Graphisoft Park, a Humet, a Rába, az ORCO, és a Konzum részvényeket, miután esésük meghaladta ezt a limitet. Összesen 17 részvény kereskedését függesztették fel átmenetileg.

A BUX a tavalyi év közepén tetőzött 30 000 pont feletti maximummal, most közel jár ahhoz, hogy értéke bő egy év alatt a felére csökkenjen. A kereskedés 15 900 pont körül látszik stabilizálódni.
Mondjuk ki nyugodtan, ez egy krach

Kezd a félelem teljesen elhatalmasodni minden piacon, és ez alól a budapesti tőzsde sem lehet kivétel – mondta az Indexnek Móró Tamás. A Concorde elemzési vezetője szerint az eladások (melyek következtében aztán egyre tovább süllyed lefelé az árfolyam) részben arról szólnak, hogy a befeketők a korábban hitelből vett pozicióikat likvidálják. A szakértő szerint nyugodtan nevezhetjük a mostani folyamatot krachnak.

Azt, hogy az esés meddig tart, megjósolni nem lehet. Móró Tamás szerint ugyanakkor rövid távon lehet egy jelentős visszapattanásra számítani, a mostani pánikszerű eladásokkal szinte minden papír alulárazottá vált. Ha a már bejelentett és tervezett állami intézkedések valamennyire megnyugtatják a piacot, megjelenhetnek az első vevők.

Középtávon azonban távolról sem jók a kilátások, és jósolni is nehéz: a recesszió most már egyértelműnek tűnik, és nem lehet tudni, milyen szektorokat milyen mélységben érint majd, szinte lehetetlen ma vállalati profitokat számolgatni. Móró Tamás szerint lehetnek szektorok, melyek kevésbé érzik meg a gazdasági visszaesést, ilyen lehet a telekommunikációs ágazat például, de azzal, hogy a cégek hiteltörlesztése és új hitelhez jutása nehezebbé vált, előnybe kerülnek a jelentős készpénzállománnyal rendelkező vállalatok is. Ez utóbbi tényező magyarázza részben a Richter erejét: a papírok fél tizenegykor is 32 ezer forinton álltak, csak 2,4 százalékot estek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álrendőröket fogtak az M1-en

Álrendőröket fogtak igaziak kedden, az M1-es autópályán. A két fiatalember az M7-es autópályán állított le egy Budaörs felől érkező horvát kamionost. Tovább olvasom