Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Pánikot okozhat a madárinfluenzáról szóló tévéfilm

Az amerikai hatóságok attól tartanak, hogy pánik tör ki egy madárinfluenzáról szóló "eligazító" tévéfilm miatt. Washington legsötétebb előrejelzése szerint egy 18 hónapig tartó járvány 90 millió amerikai megfertőződését, 45 millió megbetegedését és 1,9 millió halálát vonná maga után.
A filmet helyi idő szerint kedden este főműsoridőben vetítették az ABC csatorna országos hálózatában, a szakmai tanácsadó pedig az a John Barry professzor volt, aki bestsellert írt az 1918-as, 50 millió halálos áldozatot követelő spanyolnátha-járványról.

"Bár a film segít abban, hogy a közvéleményben jobban tudatosuljon a madárinfluenza és egy járvány veszélye, reméljük, hogy nem kelt pánikat, hanem inkább arra ösztönzi az amerikaiakat, hogy felkészüljenek" - írta az egészségügyi minisztérium internetes honlapján. A tárca egyúttal hangsúlyozza, hogy "játékfilmről van szó, és nem dokumentumfilmről, amely tényszerűen bemutat egy világjelenséget". , és nyomatékosan megerősíti, hogy jelenleg nincsen madárinfluenza-járvány.

Washington legsötétebb előrejelzése szerint egy 18 hónapig tartó járvány 90 millió amerikai megfertőződését, 45 millió megbetegedését és 1,9 millió halálát vonná maga után. Michael Leavitt amerikai egészségügy-miniszter vasárnap állította, hogy az ország nincs felkészülve a járványra, ha az néhány hónap múlva kitörne.

Az amerikai kollektív emlékezetben a mai napig él az a pánik, amit 1938 őszén Herbert George Wells A világok harca című művének Orson Welles által készített rádiójátéka okozott. A későbbi világhírű filmrendező "élő rádióközvetítésben" számolt be a marslakók támadásáról, és bár a műsor során többször elhangzott, hogy csupán fikcióról van szó, százezrek menekültek el otthonukból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elutasították az ENSZ-főtitkár reform-javaslatait

New Yorkban elutasította az ENSZ közgyűlése a világszervezet főtitkárának több reform-javaslatát. … Tovább olvasom