Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Pannonhalma barátai

A Pándzsa egyesület rövid fennállása alatt második alkalommal hívta találkozóra Pannonhalma barátait – a városból elszármazottakat és a szimpatizánsokat – sziporkázóan gazdag kulturális fesztiváljára, a Generációk Találkozójára. A legtöbb nézőt az István, a király című musical vonzotta.
Jelenet az István, a király című musicalból.
A három nap csábító programjainak megszervezéséből Száraz Lajos szociológus is oroszlánrészt vállalt. Tőle tudjuk, hogy a testvérvárosok, partnertelepülések polgármesterei már az első napi kulturális mozaik, illetve a Ghymes együttes koncertjének megtekintése után elragadtatással nyilatkoztak a rendezvényről.

A művészeti kiállítások, kulturális és irodalmi kerekasztal, médiaborverseny – ide várták Rudi Zoltánt, az MTV elnökét is, akinek azonban váratlan betegsége miatt le kellett mondania a találkozót – mellett neves előadókat láttak vendégül, sokan közülük a városból elszármazottak. Tringer László pszichiáterprofesszor, a Mindentudás Egyeteme előadója például szombaton délután szerepelt dr. Smeller László fizikus, E. Kovács Zoltán csillagász és Dezső Csaba indológus társaságában a Mindentudás Pannonhalmán elnevezésű kerekasztal-beszélgetésen.

A könnyű műfajok kedvelői sem maradtak élmények nélkül. Szombaton este Mayer Éva stílus-, divattervező bemutatójára várták Oszter Sándor színművészt és lányát, Alexandrát.
Kiderült, a Rózsa Sándor-alakításával befutott színész ősei is pannonhalmiak: malmot üzemeltettek a régi-új városban.
Az est fénypontjának számított az István, a király musical a Mandala Színház előadásában. Itt sajnos a hideg idő és néhány bosszantó technikai hiba ritkította a nézők sorait.

A Pándzsa egyesület Zsinórmérték címmel a győri Széchenyi Nyomda támogatásával jelentette meg a Generációk Találkozója alkalmára, társaságuk ötéves fennállására összeállított kötetet. A mottót – Szeretetből, amatőrként, de nagy szívvel és lelkesedéssel – Stecina Istvántól vette a szerző Siska Gábor, aki művében az egyesület munkáját, eredményeit megőrző tudósítások mellett tudományos megalapozottságú írást közöl az egykori pannonhalmi főapátról, Kelemen Krizosztomról.

Pánczél Benedek polgármestert a település várossá válása érdekében kifejtett munkájáért a Győr-Moson-Sopron Megyéért Érdeméremmel tüntette ki Pannonhalmán dr. Medgyasszay László, a megyei közgyűlés alelnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Modern Táncsportok II. Világbajnoksága

Tovább olvasom