Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Pannonhalmi fehér, soproni vörös nyert

Princzes Ferenc 2003-as cabernet savignon vörösbora és Vaszari László szintén 2003-as szüretelésű chardonnay-je lett a megye bora.
Soproni és pannonhalmi termelőt ért az a megtiszteltetés, hogy 2007-ben a vörös-, illetve a fehérbora képviseli a megyét – vagyis az önkormányzat egy éven keresztül reprezentatív célra az ő borát használja.

A szerdán Pannonhalmán rendezett mustrán (amely a hetedik volt a sorban) 110 bort neveztek a termelők, aranyérmet 17 bornak ítélt oda a zsűri, ezüstöt 67-nek, bronzot 22-nek; s még egy nagy-
aranydíjat is kiosztottak. Három olyan nevezett bor volt, amely csupán oklevelet kapott, erre mondták a termelők nem kis derűvel, hogy „humán célra azért alkalmas"..

A pannonhalmi Vaszari Pincészet nem először jött, látott és győzött a fehérboroknál, de ezúttal nem a királyleányka tarolt (2001-ben és 2005-ben is ez a fajta volt a nyerő), hanem a 2003-as szüretelésű chardonnay. A borász szerint ritka jó év volt a négy évvel ezelőtti, a győztes borból pedig 20 ezret palackozott. Vaszari Lászlónak nincs miért titkolnia: érezte, hogy bora esélyes lehet a győzelemre, főleg mert ez a chardonnay mostanra érett be igazán, vagyis most van a csúcson. Érdekes, hogy a vörösboroknál nyertes Princzes Pincészetben azt tartják, a megye vörösbora, vagyis a 2003-as cabernet savignon még csak csúcs közelbe jutott, egy-két évet még érhet a palackozott nedű. A soproni pincészet lényegesen kevesebbet, 1900 üveggel palackozott a megye idei vörösborából, persze lényegesen kisebb területen is gazdálkodik, mint a pannonhalmi kolléga. A két pályaút között annyi még a különbség, hogy Vaszari László tíz éve vallja magát borásznak, Princzes Ferenc viszont már ebbe nőtt bele: családjával most a soproni hegyekben vezet éttermet – itt persze a saját borát kínálja a vendégeknek.

A megyei borverseny értékelésekor Urbán András azt mondta, mivel zömében tavalyi szüretelésű borokkal neveztek a termelők, így logikusan a fehérborok képviselték az erősebb mezőnyt. A vörösboroknak most még kicsit magasabb a savtartalmuk a kívánatosnál, de ez a hónapokkal, évekkel csökkenni fog. A nevezők számából pedig az látszott – s ezt már mi tesszük hozzá –, hogy „A megye bora" címnek egyre nagyobb súlya van a régióban. A résztvevőknek nem mellékesen a két alelnök, Firtl Mátyás és Kara Ákos is gratulált. Újabb egy évig lesz tehát mit ajándékba adni a reprezentatív eseményeken.

Sudár Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mini tornádó, tomboló vihar Szabolcsban

Kidőlt fák, oszlopok, letépett háztetők maradtak a szerda délután Szabolcsban tomboló vihar után. A… Tovább olvasom