Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Papa 24 millióra perli

a magyar államot

Megkezdődött Sándor István, a „Papa” néven ismertté vált nyugállományú rendőrtiszt kártalanítási pere a magyar állammal szemben – közölte a felperes ügyvédje, Hegedűs László.
Mint mondta, kártalanítási keresetet nyújtottak be a Fővárosi Bírósághoz, mert Sándor István érvényesíteni akarja a hat hónapos előzetes letartóztatása miatt őt ért vagyoni és nem vagyoni kárt, összesen 24 millió forint értékben. A felperes jogi képviselője hangsúlyozta: nem a büntetőeljárás, hanem az előzetes letartóztatás miatt pereskednek.
Utalt arra, hogy az „alapügyet” 85 évre titkosították, és polgári eljárási része is titkosítva van.
A hétfői első tárgyaláson kérte a bíróságot – mondta –, hogy szüntesse meg a titkosítást, mert álláspontja szerint a büntetőügy titkossága nem terjedhet ki az egész polgári peres eljárásra. A bíróság ebben a kérdésben később dönt – tette hozzá. Megjegyezte: bár az alperes, a magyar állam képviseletében az Igazságügyi Minisztérium még áprilisban átvette az idézést, a hétfői tárgyaláson nem jelent meg az alperes képviselője és nem is mentette ki magát.
Múlt év december 6-án felülvizsgálati kérelmének helyt adva, bűncselekmény hiányában az ellene emelt összes vád alól felmentette Sándor Istvánt a Legfelsőbb Bíróság.
Sándor Istvánt 2005 márciusában hivatali visszaélés és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás miatt 600 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla. A Legfelsőbb Bíróság döntése azt jelenti, hogy jogellenesen tartották előzetes letartóztatásban hat hónapig Sándor Istvánt, ezért kártalanítást igényelnek, valamint visszajár a 600 ezer forint is – mondta akkor Hegedűs László.
A vád szerint az ORFK Központi Bűnüldözési Igazgatósága egykori magas rangú felderítőtisztje 1997-ben egy, az Energol-ügyben később megvádolt vállalkozóhoz kapcsolódó akcióban konstruált rendőri intézkedést hajtott végre, majd arról valótlan tartalmú rendőri jelentést készített.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint nőtt a mobilpiac

Az idén áprilisban a három magyarországi mobilszolgáltató előfizetőinek száma 0,08 százalékkal, mintegy 8 ezerrel, 9,414 millióra emelkedett – közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (MHH) az MTI-vel. Március végén az előfizetők száma 9,406 millió volt. A közlemény szerint április végén a 100 főre jutó előfizetések száma 93,4 volt a március végi 93,3 után, illetve a 12 hónappal korábbi 87,7-del szemben. Tovább olvasom