Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Papíron kiszámolt támogatás

Az egyre fogyatkozó gyermeklét- szám és körzetesítés miatt iskola- bezárásokra, összevonásokra s végső soron pedagóguselbocsátá- sokra lehet számítani országszerte. Ez közismert. De mi van azokkal a településekkel, ahol csak néhány gyermek hiányzik a minimális osztálylétszámhoz?
A Fertőszéplakon megtartott oktatásügyi falufórum, bár higgadt légkörben zajlott, súlyos kérdéseket hozott felszínre. A helyi általános iskolában jelenleg 124 gyermek tanul. A község mintegy tízmillió forint állami támogatástól esik el. Az igazgató Fejes Zoltánné szerint azért, mert nem egyenletes az egyes osztályokban tanulók száma. A hatodikosok és a harmadikosok például heten, illetve tizenegyen vannak, és ez lerontja a statisztikát. A 32 millió forintos normatívát 26 millióval egészíti ki az önkormányzat. A mostani adatok szerint csupán néhány gyermek hiányzik ahhoz, hogy az állam pótolja a kieső milliókat, amelynek nélkülözése egyre növekvő terhet jelent a falunak.
– Esetünkben a legjobb megoldás az lenne, ha találnánk olyan iskolát, ahol az osztálylétszám a mi iskolánk tanulóival együtt már megfelel a törvényi előírásnak – magyarázza az igazgató. – Ez lehet esetleg Sopron vagy Fertőszentmiklós is. Másik javaslatként olyan községekkel társulnánk, ahol nem működtetik tovább az iskolát. Azt viszont nem hagyhatjuk, hogy a felső tagozatosok utazzanak, csak azért, mert mondjuk három diákkal a törvényi szint alatt maradtunk. A mikrotérségen belül, amikor döntenek a központi iskola helyéről, figyelembe veszik az oktatás színvonalát, a helybéli tanulók számát. Éppen ezért érdemes fejleszteni a nyelvi és a testnevelés-oktatást, és olyan pluszt adni, ami másutt nincs meg, mint például nálunk a gyógypedagógus foglalkoztatása.
A számolások és a becslések már megkezdődtek. Az érzelem harcol az észérvek ellen. Meddig mehet el egy település, hogy az oktatást helyben tartsa? Mekkora áldozatot vállalhat, hogy a diákoknak ne kelljen utazniuk más iskolákba? Egyáltalán lehet-e pénzben mérni a tanulókat? A kérdések nemcsak Fertőszéplakra, hanem a hasonló helyzetben lévő településekre is érvényesek. Az októberi választások előtt azonban a képviselő-testületek nem biztos, hogy szívesen nyúlnának az oktatás átalakításához. Bozsvári István polgármester pénzügyi tendenciát vázol: két évvel ezelőtt kétmillió, tavaly tízmillió, idén várhatóan 14 millió forint pluszpénztől esik el a település. Ez majdnem fele a jelenlegi állami támogatásnak.
– Nem bezárni, hanem együttműködni! – jelenti ki a polgármester. – A legújabb információink szerint a támogatást nem intézményenként, hanem fenntartónként osztják majd el. Eszerint az óvodának és az iskolának együttesen kell teljesíteni a minimumfeltételt. Ha az egyiknek nem sikerül, lemondhatunk a kiegészítésről. A nyár feladata lesz, hogy a képviselő-testület meghozza döntését. Akármelyik megoldást is fogadjuk el, a település életét hosszú évekre meghatározó döntés születik majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az argentínok megnyerték utolsó meccsüket

VB-felkészülési mérkőzést játszott három dél-amerikai válogatott. Argentína biztosan verte… Tovább olvasom