Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Papp Magor: az egészségügyi dolgozók egyre elkeseredettebbek

A Magyar Rezidens Szövetség szerint ha Magyarországon továbbra sem veszik elég komolyan az egészségügyi dolgozók felmondási akcióját, itthon is könnyen odáig fajulhat a helyzet, mint Szlovákiában - nyilatkozta a szervezet elnöke.
A szomszédos országban most "élesednek be" a felmondások, s az egészségügyi válság miatt szükségállapot bevezetése fenyeget Szlovákiában - hívta fel a figyelmet.

A felmondások "aktiválása" nálunk is közelít, bő egy hónappal az akció vége előtt az egészségügyi dolgozók egyre elkeseredettebbek, teljes kórházi részlegek csatlakoznak – mondta a rezidensszövetség elnöke.

"Meg kellett húzzuk a határt, amennyinél egy orvos nem kereshet kevesebbet. A kollégák nem fogják felvállalni, hogy 2012. január elsejétől is kevesebbet keressenek, mint Magyarországon egy utcaseprő, vagy egy krumplisütő" - fogalmazott.

Papp Magor közlése szerint valamennyi tárgyaláson jelezték, tisztában vannak az ország gazdasági helyzetével. Mint mondta: nincsenek irreális elvárásaik.

Ha az ágazat vezetése végre bemutatná az egészségügyi dolgozók életpályamodelljét, és annak első lépése január elsejével életbe is lépne, akkor az képes lenne az orvos elvándorlást csökkenteni - tette hozzá.

A szövetség elnöke szerint, ha elsőként a legnehezebb helyzetben lévő, vagyis a közalkalmazotti bérért dolgozókon segítenek, "az alkalmas lehet a tűzoltásra".

Ezzel együtt viszont láthatóvá kell tenni a következő lépcsőket is, a 28 ezres orvostársadalom számára kell biztosítani egy elfogadható bérszínvonalat – emelte ki Papp Magor, megjegyezve: "nem luxusautóért, hanem a megélhetésért harcolnak".

Mindeközben a rezidensszövetség elnöke szerint Szócska Miklós egészségügyi államtitkár több mint két hónapja nem egyeztetett velük, nem is próbálja megoldani a helyzetet.

Papp Magor a múlt héten kirobbant Uzsoki utcai kórház állítólagos morfintúladagolási botránya kapcsán azt mondta, a vádak alátámasztására semmiféle bizonyítékot nem látott. Tudomása szerint az egész ügy hátterében egy belső konfliktus áll.

Szerinte az mindenesetre "érdekes", hogy épp az akciójuk végéhez közeledve került elő egy ilyen horderejű, több évvel ezelőtti történet.

Ennek kapcsán megjegyezte, a cseh, a lengyel és a szlovák kollégák is jelezték, hogy akciójuk idején gyakoribbá váltak az orvosok lejáratásáról szóló hírek a sajtóban.

Papp Magor szerint az ágazatvezetésnek mielőbb ki kell állnia az egészségügyi dolgozók mellett, mert ez az eset tovább rontja a hangulatot az egészségügyben.

Szlovákiában az egészségügyi ágazatban annak következtében alakult ki válsághelyzet, hogy a kormány és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) nem tudott megegyezni a kórházi orvosok követeléseiről.

Szeptemberben mintegy kétezer kórházi orvos felmondott a munkahelyén. A felmondási idő november végén lejár, így orvoshiány miatt több kórház nem tudná ellátni feladatait.

Szombat este a szlovák kormány rendkívüli ülésén, Pozsonyban úgy döntöttek egyelőre nem hirdetnek ki szükségállapotot az egészségügyben kialakult válság miatt. Iveta Radicová miniszterelnök közölte: a kabinet hétfőn újra rendkívüli ülést tart, hogy áttekintse a helyzetet.

Olvasóink írták

  • 2. 620829 2011. november 28. 19:52
    „EL KELL MENNI...NEM KELL ITT KAVARNI...SAJNA AZ ÉN KIS NEJEM NEM AKAR MOZDULNI...PEDIG ENNYI PÉNZÉRT BE SEM KÉNE MENNI A MUNKAHELYÉRE...20 ÉVE S TAPASZTALAT-2 SZAKVIZSGA BRUTTO 205 EZER....KÖZRÖHEJ-MINT MAGA EZ AZ ORSZÁG....EL INNEN VISSZA SEM NÉZNI..A LEENDŐ GYEREKEIKNEK MEG LETAGADBNI A MAYGAR SZÁRMAZÁST IS ENNYI!!!!!!----amennyire egy ország becsül....”
  • 1. Együgyű 2011. november 28. 11:20
    „Papp Magor: az egészségügyi dolgozók egyre elkeseredettebbek. De önző ez a kedves, aranyos Papp Magor!
    Csak a saját kasztját nézi. A kis emberek tömegét meg sem említi! Esetleg csak maguknak akarnak jobbat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

40 ezerrel többen dolgoznak mint egy évvel ezelőtt

Ez év augusztus-októberben, 40 ezerrel többen dolgoztak Magyarországon mint az előző év azonos… Tovább olvasom