Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Pappá szentelhetőek a 3 évig inaktív homoszexuálisok

A Vatikán hivatalosan közzétette a homoszexuálisokat a papi hivatásból kirekeszteni hivatott utasítást kedden. A sajtó által már egy héttel ezelőtt megszellőztetett, gyakorlatilag teljes egészében nyilvánosságra hozott utasítást a konzervatív irányzat üdvözölte, a liberális viszont elítélte.
A XVI. Benedek pápa által még augusztus 31-én jóváhagyott utasítás értelmében az egyház "nem fogadhat be a papneveldékbe és a szerzetesrendekbe olyanokat, akik aktív homoszexuális életet élnek, mélyen gyökerező homoszexuális hajlamokat mutatnak vagy támogatják az úgynevezett meleg kultúrát".

Pappá szentelhetőek azonban azok a jelöltek, akik bizonyítani tudják, hogy előzőleg legalább három éven át legyűrték homoszexuális vonzalmukat, és nem tartottak fenn nemi kapcsolatot. Az utasítás nem vonatkozik a már felszentelt papokra.

A rövid, mindössze 21 paragrafusból álló utasítás hangsúlyozza, hogy bár a homoszexuálisokat megilleti a "tisztelet és tapintat" és "kerülni kell az igazságtalan diszkrimináció minden jelét irányukban", az egyház "súlyos bűnnek" tartja a homoszexuális aktust és minden esetben "rendellenességnek" tekinti a homoszexualitást.

Rámutat, hogy a pappá szentelés nem "egy jog" és a szeminaristák figyelmébe ajánlva hozzáteszi, "súlyosan becstelen volna, ha egy jelölt azért leplezné homoszexualitását", hogy pappá szenteljék. Konzervatív katolikusok üdvözölték a dokumentumot, amelyet jelentős lépésnek tekintenek a papság megreformálása felé vezető úton, különösen az Egyesült Államokban, ahol sokak szerint a papnevelő intézetek egy viruló szubkultúra találkahelyeivé váltak.

Az egyházon belül és kívül sokan viszont úgy gondolják, hogy az "instrukció" elidegenítheti azokat a homoszexuális férfiakat, akik jó pappá válhatnának és képesek lennének betartani a szüzességi fogadalmat. Melegcsoportok pedig azt vetik a katolikus egyház szemére, hogy bűnbaknak használja a homoszexuálisokat a pedofil botrányok elkendőzésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változásokról árulkodnak a kisnépszámlálás első adatai

A Központi Statisztikai Hivatal 2005. április 1-je és 21-e között az ország népességének és… Tovább olvasom