Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Parádés választék

A takarékosság és a bőkezűség jegyében fog eltelni az új szezon a Győri Nemzeti Színházban. A színházra belül a takarékosság lesz jellemző, a közönség pedig bőkezűséget és pompát fog tapasztalni a színház új évadbeli előadásain. A társulat A Webber-gálával kezd szeptember 25-én,  amely az összes Andrew Lloyd Webber-darabból a legjobb részleteket tartalmazza.

Az új évad nem kerül többe, mint az előző szezon. Az volt a cél, hogy komoly és nehéz feladatokat vállaljanak. A Webber-gálával kezd a társulat szeptember 25-én. Az összes Andrew Lloyd Webber-darabból a legjobb részleteket tartalmazza az est énekkel, tánccal és látvánnyal Korcsmáros György rendezésében, Bakó Gábor koreográfiájával és olyan kiváló művészek szereplésével, mint Ajtai Beáta, Csonka Tünde, Forgács Péter, Györgyfi József, Mohácsi Attila, Nagy Balázs, Szabó Balázs, Szulák Andrea, Szűcs Kinga és Szűcs Péter Pál. Zeneileg és színészileg precízek, pontosak, csodálatosan hűek a zeneszerzőhöz – Webberhez.

A Webber-musicalest egyik jelenete
Kiss Csaba rendezésében saját művét, a Hazatérés Dániába című darabot mutatják be másodikként a nagyszínházban. A szerző-rendező nem egyszerű Hamlet-adaptációt szeretett volna színpadra állítani, hanem egy új, eredeti magyar darabot, a hamleti problematika újrafogalmazását és átgondolását  korunk érzelmi és szellemi válaszainak fényében. A főbb szerepekben Gáti Oszkárt, Kolovratnik Krisztiánt, Töreky Zsuzsát, Szilágyi Istvánt, Anger Zsoltot, Maszlay Istvánt, Ungvári Istvánt és Simon Gézát láthatja a közönség. Ez tulajdonképpen a szezon „legsötétebb" darabja. Ezután a világ rockirodalmának legnehezebb darabját, a Miss Saigont tűzi műsorára a győri színház. Ez annak köszönhető, hogy korábban óriási sikerrel mutatták be A nyomorultakat. Két kézen meg lehet számolni, hogy a szerzők hány helyen engedélyezték bemutatni ezt  a darabot a világban. Ez csak minőségi helyszínen lehetséges. A címszerepben Csonka Tünde és Mahó Andrea lesz látható. A további szerepekben Ajtai Bea, Balogh Anna, Nagy Balázs, Forgács Péter, Pankotay Péter, Mohácsi Attila, Szűcs Kinga és Benedekffy Katalin szerepel. A darab úgy pereg, mint egy film. Hatvan helyszínt fog látni az ámuló közönség.
Ács János színre viszi a Szent Johannát  a címszerepben és egyben az egyetlen női szerepben Parti Nórával, akit a közönség tavaly az Esti próbában ismerhetett meg.

Következik egy vidám, zenés vígjáték,  az Otelló Gyulaházán, ami egy színházban játszódó történet, ahol éppen az Othellót viszik színre. Ezt a darabot Böhm Györggyel közösen írta a direktor, Gádor Béla azonos című kisregénye alapján. Egerben már nagy sikerrel ment, a nyíregyházi Vidor Fesztiválon a közönség díját is elnyerte. Balsai Mónikának és Gáti Oszkárnak  tapsolhat majd a közönség ebben a darabban. A miniszter félrelép című világhírű bohózattal zárják a szezont, amelynek filmváltozatát ismeri a közönség. Tordy Géza rendezésében, Szilágyi Tibor és Tóth-Tahi Máté főszereplésével kerül a nagyérdemű elé. Az operabarátoknak nagyszabású gálával kedveskednek, amelyben olyan operarészletek csendülnek fel, melyeket ez idáig nem játszottak Győrben. A fellépő művészek között ott lesz Gregor József, Soskó András, Marius Vlad, Bellai Eszter, Bede Fazekas Csaba és Györgyfi József is. A különleges produkciót Bor József rendezi, Medveczky Ádám és Csala Benedek vezényli.

A korábbi évadokban népszerűek voltak a Kisfaludy Teremben bemutatott művek. A nagy sikerű Móricz-darabot, a Rokonokat műsoron tartják az új évadban is. Bemutatják Lolleh Bellon A csütörtöki hölgyek című darabját, ami  lévén egy színésznőnek a színpadi műve,  így három színésznőnek – Margittai Áginak, Baranyai Ibolyának és Gyöngyössy Katalinnak – parádés lehetőség a játékra Tordy Géza rendezésében.
Szakonyi Károly remekműve az Adáshiba, ami Forgács Péter debütáló rendezésében kerül színre olyan kiválóságok szereplésével, mint Mézes
Violetta, Tóth-Tahi Máté és  Dósa Zsuzsa. Bódog Dönci szerepében bemutatkozik a társulatunk új tagja, Sárközy József is.

Michel Tramblay Sógornők című színműve nem kevesebb mint tizenhat női szereplőt vonultat fel. A társulat új rendezőjének, Szűcs Gábornak a munkája nyomán méltán számíthat sikerre. Bemutatják Kszel Attila Robin Hood mv. (mv. = mint vendég –  a szerz.) című parafrázisát, amely gyermek- és ifjúsági darab és nagyon hasonlít az óriási sikerrel játszott Lúdas Matyihoz és a Csizmás kandúrhoz, amelyeket tovább játszanak.
Kitűnő fiatal művészekkel gyarapodott a társulat. A már említett Sárközy József és a rendező Szűcs Gábor mellett a tagok között üdvözölhetjük Benedekffy Katalint, Orosz Barbarát, Várkonyi Andreát, Vasváry Csabát, Guttin Andrást és Kotány Bencét.

Remélhetően  hamarosan a színpadról is megtapasztalhatják, hogy Győrben igazi színházszerető közönség ül a nézőtéren, a nézők pedig azt, hogy tehetséges művészekkel gyarapodott a színház.
Rövid időn belül elindul a színházi rekonstrukció, mert a belső gépészeti állapot tovább nem tartható. Igaz, hogy a közönség kint csak a törött márványlépcsőket látja, de az épületnek ennél sokkal több rejtett „bombája" van.

Emelték a bérletárakat a mostani évadtól, de ezt magas művészi értékű és színvonalú produkciók bemutatása mellett tették. A Webber-gálánál nagyobb szabású színházi műsort még nem látott Győr, ez feledteti a csekély áremelést. A legdrágább jegy is csak két mozijegy árába kerül. És azt az élményt, amit a színház nyújt, nem pótolhatja sem a mozi, sem a tévé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekord mennyiségű doménnév kelt el

A Verisign pár napja jelentette be, hogy a második negyedben 64,5 millióra… Tovább olvasom