Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Párbeszéd az államtitkárral a borászatról Versenyhátrányban

a soproni pincészetek

Sopron Horváth Ferenc Első kézből tájékoztatta a soproni és Sopron környéki szőlősgazdákat, borászokat az uniós pályázatokról Gőgös Zoltán. A termelők számára fontos a fejlesztési források elérhetősége, különben tovább nő versenyhátrányuk a burgenlandi gazdákkal szemben.
Rendhagyó párbeszédet folytattak egymással a szőlészek, borászok és Gőgös Zoltán államtitkár. A helyszín a témának megfelelően a város egyik legszebb borospincéje volt. A meghívottak a Lehár Ferenc utcai Gangl Pincészetben cserélték ki gondolataikat. Az FVM államtitkára Kránitz László szocialista képviselő meghívására érkezett a városba.
A szőlészeket és borászokat természetesen elsősorban azok a lehetőségek érdekelték, amelyek segítségével fejleszthetik gazdaságukat, modernizálhatják pincészetüket. Gőgös Zoltán részletesen szólt a pályázati lehetőségekről, kiemelve, hogy folyamatosan jelennek meg a kiírások. Gépbeszerzésre például május 15-től egy hónapig lehet pályázni. Mint elhangzott, a soproni borászok egyik legnagyobb problémája a tőkehiány, ezért rendkívül fontos számukra a fejlesztési források elérhetősége pinceépítésre, a technológia megújítására, különben tovább nő versenyhátrányuk a burgenlandi gazdákkal szemben. Az államtitkár szerint ezek a pályázatok a jövő év első negyedében kerülnek kiírásra.
A beszélgetés során szó esett a kékfrankos eredetvédelméről – lényegében elkészültek az ehhez szükséges dokumentációk –, de problémát jelent, hogy a soproni szőlő 50–60 százalékát máshol dolgozzák fel, s az eredetvédelmet követően esetleg hátrányba kerülhetnének azok a szőlészek, akik termésüket nem helyi pincészetnek értékesítik.
Szó volt a kárenyhítés kérdéséről – bár ez most nem érinti a helyi gazdákat – és arról is, hogy a nyugat-dunántúli régió – viszonylagos fejlettsége miatt – kevesebb forráshoz jut a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében, mint az elmaradottnak nyilvánított térségek.
A soproni borászok egyik legnagyobb problémája

a tőkehiány, fejlesztések nélkül tovább nő

versenyhátrányuk a burgenlandi gazdákkal szemben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A történelem írásbelikkel folytatódik szerdán az érettségi

A történelem írásbeli vizsgákkal folytatódik szerdán az érettségi. A diákok emelt és középszinten… Tovább olvasom