Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Párizsban a sérültséggel élők érdekeiért

A súlyos és halmozottan sérültek, valamint hozzátartozóik szabadidejének lehetőségeiről szólt az a nemzetközi konferencia Párizsban, amelyen hazánkat a győri Szabó János, a mozgássérültek megyei érdekképviseletének elnöke képviselte. A tanácskozás mottóját „A családban élő sérültek és segítőik segítése a mindennapokban” címmel jegyezték.
A világ számos országából érkező előadók Angliától Németországig, Kanadától Belgiumig plenáris üléseken és három munkaprogram keretében mutatták be intézményeiket.
– A legtöbben Franciaországból érkeztek, akik valamely intézmény vagy szervezet keretében végezik segítő szolgálatukat – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Szabó János, a mozgássérültek megyei érdekképviseletének elnöke.
– A konferencia egyik kulcsszava az emberi méltóság volt, ami a sérültséggel élőt és családtagjait is megilleti. A mindennapi életben felmerülő és nálunk is jól hasznosítható példákat hallottunk erre. Ha a sérültséggel élő szülője vagy hozzátartozója megbetegszik, netán kórházi kezelésre szorul, erre az időre – a nemzetközi gyakorlatban már jól beváltan – képzett szakemberek állnak a család mellé.
„ Az ehhez szükséges hátteret az az átmeneti otthon jelenti, amelynek üzemeltetését közösen állják egy minimális önrésszel, pályázati és javarészt állami támogatással.”
Szabó János előadásában részletesen is kitért a súlyos sérültséggel élő hozzátartozót gondozó hazai családok nehézségeire. Ugyanakkor beszélt az egyes megyékben működtetett napközi otthonok, speciális intézmények szakmai munkájáról, a konduktív terápiás munka jelentőségéről. A nadrágszíjmeghúzó költségvetés ezt a szférát sem kerüli el, ennélfogva a civil szervezetekre ezen a területen is egyre nagyobb teher hárul. Jó példa erre a Mindszentpusztán már felépült és 12 fiatalt befogadó autistaotthon, amelynek építésében, szervezésében és jövőbeni működtetésében a Kisalföld mellett két alapítvány is tevékenyen közreműködött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Talmácsi nyolcadik lett Portugáliában

Talmácsi Gábor a nyolcadik helyen végzett a 125 kcm-esek között a gyorsaságimotoros-világbajnokság… Tovább olvasom