Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Parkinson-veszély a kertekben

A kerti növények gondozásához felhasznált növényvédő szerek hatóanyagai között olyanok is lehetnek, amelyeknek az emberi szervezetbe kerülése fokozza a Parkinson-kór kialakulásának esélyét – állítják az Európai Bizottság megbízásából elvégzett tanulmány készítői, többéves kísérletsorozatra hivatkozva.
A növényvédő szereket már jó ideje számos betegség okozójaként tartják számon, s ez a lista a közelmúltban egy újabb betegséggel, a Parkinson-kórral bővült.

Floridai kutatók már az ezredfordulón bebizonyították, hogy ha patkányokat hosszú időn át a kertekben használt növényvédő szerek hatásának teszik ki, azok a Parkinson-kórhoz megszólalásig hasonló tüneteket produkálnak. E felfedezés nyomán az Európai Bizottság nagyszabású tanulmány finanszírozásáról döntött: a kutatók ezúttal már emberek életmódját tanulmányozták. Az eredmények azt mutatták, hogy már azoknál az embereknél is, akik csak hobbikertészek, s ritkán, hétvégente használnak különböző növényvédő szereket, 9 százalékkal nagyobb a Parkinson-kór kifejlődésének kockázata, mint kertészkedéssel egyáltalán nem foglalkozó társaiknál. A hivatásszerűen földműveléssel foglalkozóknál pedig már 43 százalékos ez az arány.

A kutatók szerint ajánlatos a növényvédő szerek használatánál mindig védőeszközöket alkalmazni. De azért nem szabad elfelejteni – figyelmeztet a tanulmányról hírt adó belga újság, a 7-Dimanche,– hogy a Parkinson-kór kialakulásának legfőbb kockázati tényezője genetikai jellegű. Azoknál, akiknek családjában már előfordult ez a betegség, a Parkinson-kór kialakulásának valószínűsége 350 százalékkal nagyobb, mint szerencsésebb családi hátterű társaiknál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Névjegy

Név: Tokody Tibor Tovább olvasom