Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Parlament előtt a patikatörvény

Az Egészségügyi Minisztérium benyújtotta az Országgyűlésnek a gyógyszer-gazdaságosságról szóló törvényjavaslatot; a tárca tervei szerint a parlament még az őszi ülésszakon elfogadja a javaslatot.
A gyógyszergyártóknak kötelező rabattot (árengedmény készpénz-visszafizetéssel) kell fizetniük. A rabatt megfizetése alól akkor mentesülnének, ha vállalják, hogy a készítmények termelői árát csökkentik, és a gyógyszereket legalább három évig ezen a csökkentett áron forgalmazzák. A javaslat szerint azoknak a patikáknak, amelyeknek éves árréstömege meghaladja a 30 millió forintot, szolidaritási díjat kell fizetniük. A tárca feloldaná a patikaalapítás lakosságszámra és területi elhelyezkedésre vonatkozó korlátait, azonban ezt három évre felfüggesztenék. Azok a gyógyszertárak, akik pluszszolgáltatásokat vállalnak, már a törvény hatálybalépésével nyithatnak patikát. Ilyen szolgáltatás lehet a hosszabb nyitva tartás, az állandó készenléti idő vállalása, csomagküldő szolgálat működtetése, fekvő betegek részére gyógyszer házhoz szállítás. A tervek szerint a jövőben 14 éves kor alatt nem adható ki gyógyszer, és megtiltanák azt is, hogy a patikák a gyártóktól gyógyszerajándékot fogadhassanak el. Felülvizsgálják a társadalombiztosítási támogatási mértékeket is, aminek következtében lesznek olyan készítmények, amelyeknek megváltozik a százalékos támogatása (így az ára is).
A tervek szerint amennyiben a jövőben a gyógyszert felíró orvos szakmai indok nélkül rendszeresen két azonos hatóanyagú készítmény közül a drágábbat írja fel betegeinek, szankciókra számíthat. Mintegy 100–150 készítményt patikán kívül is lehetne árusítani a jövőben. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Talmácsi nyolcadik lett Portugáliában

Talmácsi Gábor a nyolcadik helyen végzett a 125 kcm-esek között a gyorsaságimotoros-világbajnokság… Tovább olvasom