Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Parlamenti pártok a kohéziós pénzek esetleges megvonásáról

A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktornak távoznia kell. Kósa Lajos pedig úgy véli, az unió "leckézteti" az országot.
MSZP: sajnálatos a támogatások felfüggesztéséről szóló javaslat

Kovács László, az MSZP alelnöke, volt adóügyi uniós biztos szerdai sajtótájékoztatóján sajnálatosnak tartotta, hogy az Európai Bizottság azt javasolja, jövő januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró Magyarországnak szánt felzárkóztatási támogatás folyósítását, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit.

A szocialista politikus szerint a döntés részben az európai adósságválság miatti szigorral magyarázható. Nem véletlen, hogy az eddig példátlan szankciót Magyarországgal szemben alkalmazhatják először, mivel a miénk az egyetlen állam, amely uniós csatlakozása óta túlzottdeficit-eljárás alatt áll, és az Orbán-kormány képtelen volt garantálni, hogy az államháztartási hiány fenntarthatóan a GDP 3 százaléka alatt marad - hangsúlyozta. Véleménye szerint a javaslat összefüggésben áll azzal is, hogy a magyar kormány Európában egyedüliként "gazdasági szabadságharcot" folytat.

Kovács László ugyanakkor kiemelte: a bizottság javaslatát még az EU-tagországok pénzügyminiszteri tanácsának is jóvá kell hagynia, továbbá azt is, hogy a kormány elkerülheti a szankció életbe léptetését, ha elfogadja a brüsszeli ajánlásokat és változtat gazdaságpolitikáján.

DK: Orbán Viktornak távoznia kell

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a rendszerváltás óta miniszterelnök még nem okozott akkora kárt az országnak, mint Orbán Viktor, ezért a kormányfőnek le kell vonnia a konzekvenciákat és távoznia kell.

Molnár Csaba független országgyűlési képviselő, a DK ügyvezető alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján így kommentálta az Európai Bizottság (EB) szerdai javaslatát, hogy a Pénzügyminiszterek Tanácsa jövő januári hatállyal függesszen fel mintegy 142 milliárd forintnyi felzárkóztatási támogatás folyósítását Magyarország számára.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy az EB a szankciót még soha egyetlen országgal szemben sem alkalmazta, de mint mondta, 2006 őszén Orbán Viktor ellenzéki vezetőként éppen ezt szorgalmazta az akkori magyar kormánnyal szemben. Molnár Csaba ezért furcsának nevezte a kormány álláspontját, hogy Magyarországgal szemben egy "összeesküvés lehet", amelyet a hazai ellenzék fűt. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, az EB tagjainak túlnyomó többsége nem baloldali vagy liberális, hanem jobboldali, konzervatív politikus.

A döntés okaként szolgáló strukturális hiányról szólva a politikus azt mondta, 2006 és 2010 között az egyszeri, vagyis fenntarthatatlan bevételektől megtisztított hiány folyamatosan csökkent, míg 2010 óta 2 százalékról 6 százalékra ugrott.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a bizottság azért akart szankciót alkalmazni, mert Magyarország az európai értékekkel megy szembe, a demokrácia alapvető normáit sérti meg.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az unió 2007 és 2013 közötti költségvetésének tárgyalásakor Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök elérte, hogy a Magyarországnak szánt források mintegy 250 milliárd forinttal emelkedjenek. "Orbán Viktor most ennek a nagy részétől megfosztotta az országot" - mondta. Szerinte mindez tovább rontja az országgal szembeni bizalmat, amelyek következménye a gyengülő forint, a növekvő kockázati felár és az árak elszabadulása lesznek.

A képviselő arra kérte a kormányt: tegyen meg mindent azért, hogy a javaslat ne hatályosuljon. Kérdésre válaszolva közölte azt is, a szocialista kormánynak semmilyen felelőssége nincs a mostani döntésben.

Kósa: semmilyen körülményre nem volt tekintettel az EB

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint az Európai Unió egy olyan kormányt és országot büntet, amely mindent megtesz azért, hogy három százalék alatt tartsa a költségvetési hiányát és csökkentse államadósságát.

Kósa Lajos budapesti sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság szerdai javaslatát értékelve - amely Magyarországnak szánt kohéziós pénzek folyósításának felfüggesztésére vonatkozik - azt mondta: a Fidesz külön nehezményezi, hogy a testület nem volt tekintettel semmilyen körülményre, így például arra, hogy a magyar kormány éppen a napokban döntött egy olyan csomagról, amely 0,4 százalékkal tervezi csökkenteni a 2013-ra várt költségvetési hiányt.

A politikus egyben rendkívül felelőtlennek is nevezte az Európai Bizottság döntését, hiszen - mint mondta - mit gondoljanak azok a tagállamok, amelyek komoly belpolitikai konfliktust vállalva próbálják lefaragni költségvetési hiányukat, és eközben azt látják, hogy van egy ország, amely szintén mindent megtesz ezért, az unió azonban "leckézteti".

Jobbik

A Jobbik elnöke, Vona Gábor Magyarország nagyon súlyos és durva megalázásának nevezte döntést, és ötpárti egyeztetést javasolt az ország uniós tagságáról.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: bár a kohéziós támogatások megvonása még nem végleges és visszavonható a döntés, a költségvetési hiánynak az unió által kért szinten tartására magyar részről "öncsonkításra" lenne szükség.

Éppen ezért a Jobbik szerint eljött az ideje, hogy Orbán Viktor összehívja az öt parlamenti párt vezetőit és őszintén tárgyaljanak arról, hogy mi Magyarország helye, szerepe, jövője az Európai Unióban. A Jobbik szerint ugyanis csak gyarmati, rabszolga szerep juthat Magyarországnak.

Vona Gábor hangsúlyozta: a magyar társadalom nem erről az Európai Unióról döntött 2004-ben, ezért pártja továbbra is kitart az ország uniós tagságáról szóló népszavazás szükségessége mellett, mert ennek kapcsán egyértelmű érveket lehetne ütköztetni "parasztvakítás" helyett. A Jobbik elnöke szerint azért is elfogadhatatlan az Európai Bizottság szerdai döntése, mert azután született, hogy a társadalom az elmúlt években jóval ereje felett teljesített az államháztartás egyensúlyának fenntartása érdekében.

LMP

Az LMP az Európai Bizottság "zárolási javaslatát" egyértelműen a magyar kormány hibájának tartja. Az ellenzéki párt képviselője, Jávor Benedek ugyanakkor jelezte: bíznak abban, hogy az európai gazdasági és pénzügyminiszterek márciusi tanácskozásán nem kap támogatást a bizottsági javaslat, illetve később már a kormány is elő tud állni egy olyan hiteles programmal, amellyel meg lehet előzni annak életbe lépését.

A frakcióvezető szerint a kormány számára eljött az utolsó pillanat, amikor még visszafordulhat, de már nem elegendő, hogy "álságos kettős beszéddel próbálják kikommunikálni" az országot ebből a helyzetből, hanem hiteles, kézzelfogható tettekre van szükség.

Olvasóink írták

  • 1. achilleus 2012. február 22. 16:42
    „Kovács László: "Nem véletlen, hogy az eddig példátlan szankciót Magyarországgal szemben alkalmazhatják először, mivel a miénk az egyetlen állam, amely uniós csatlakozása óta túlzottdeficit-eljárás alatt áll, és az Orbán-kormány képtelen volt garantálni, hogy az államháztartási hiány fenntarthatóan a GDP 3 százaléka alatt marad"

    Gondolom Kovács László arra akarta a figyelmet felhívni, hogy 2004-2010 között MSZP-s kormányok voltak, sőt még a 2010-es költségvetést is az előzők szavazták meg és adták át az új kormánynak a választások után valamikor május elején, az első tisztán orbános év 2011 volt, azaz a tavalyi, most pedig 2012 legelejét írjuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakértő: nem valószínű, hogy felfüggesztik a kohéziós pénzek folyósítását

A hasonló helyzetben lévő EU-tagállamok attól tarthatnak, hogy a szankció alkalmazása precedenst… Tovább olvasom