Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Parlamenti pártok az EP-vitáról

Az LMP szerint az EP-ben megfogalmazott kritika nem Magyarország, hanem a kormány és a miniszterelnök ellen szól.

LMP : Orbán kétszínű játékot játszik

Orbán Viktor kétszínű játékot játszik a nemzetközi terepen és valótlant állít, "magyarán szólva hazudik" az Európai Parlament előtt – mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek.

Az LMP frakcióvezető-helyettese az EP Magyarországról szóló vitájának idején tartott eseményen, az addig elhangzottakra reagálva hozzátette, hogy a kormányfő "ezt a hazárdjátékot (…) a magyar emberek sorsával játssza".

Véleménye szerint az Európai Parlamentben megfogalmazott komoly kritika nem Magyarország, hanem a kormány és a miniszterelnök ellen szól. Hozzátette, hogy a kritikák megfogalmazása során már a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt sem védi a magyar kabinetet, mert ők is arra hívják fel a figyelmet, hogy az európai demokratikus értékek mindenki számára egyformán fontosak és remélik, hogy Orbán Viktor is ezek alapján "kívánja a jövőben játszani a játékot".

Egyúttal visszautalt arra is, hogy kedden három jogszabály miatt is kötelezettségszegési eljárás indult Magyarországgal szemben. Véleménye szerint ez egy súlyos jel, ami mutatja, hogy Európa mit gondol "a hazai jogalkotás elmúlt hónapjainak terméseiről". Megjegyezte, hogy a felszólalók ugyanakkor azt is megfogalmazták, hogy nem csak néhány jogszabály jelenti a problémát, hanem az azok mögött meghúzódó politikai szándék. "Felhívták a figyelmet arra, (…) hogy a magyar kormány nem hisz a demokráciának abban a természetes folyamatában, hogy a kormányok jönnek és a kormányok mennek, (…) hanem a kormányváltásokon átívelően próbálják bebetonozni saját politikai szándékaikat" – jelentette ki.

Kétszínűnek nevezte, hogy miközben Orbán Viktor kedden José Manuel Barosso levelére válaszolva nyitottnak mutatkozott a kritikák megtárgyalására, addig szerdán az Európai Parlamentben "tovább folytatja azt a keménykedést", amelyik miatt az ország még ott sem tudja érvényesíteni az érdekeit, ahol arra valóban szükség lenne. "Magyarországot nem tekintik vitapartnernek, Magyarországot nem tekintik a demokratikus normák szerint játszó nemzetközi szereplőnek"- összegzett.

Véleménye szerint a kialakult helyzet viszont nem a kormánynak rossz, hanem a magyar állampolgároknak, akik a zsebükön fogják érezni a kabinet iránt megjelenő bizalomvesztés hatásait.

A frakcióvezető-helyettes egyúttal valótlannak nevezte a miniszterelnök kijelentéseit, amelyek szerint a kritikák csak néhány törvényre vonatkoznak. Hangsúlyozta, hogy a kormányfő állításaival szemben az Európa Tanács Velencei Bizottsága az alaptörvénnyel szemben is megfogalmazta a kritikáit.

Három, illetve ötperces felszólalásokban nem lehet tételesen végigmenni a törvényeken – felelte arra a felvetésre, amely szerint az EP-ben elhangzó kritikák konkrétumok helyett általános politikai kifogásokat fogalmaznak meg. Hozzátette, hogy ezek a kritikák egyébként már írásban megérkeztek a magyar kormányhoz.

KDNP: a kritikusok teljes tájékozatlanságról tettek tanúbizonyságot

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint Magyarországot nem az unió, hanem az európai balliberálisok támadják, és a kritikusok teljes tájékozatlanságról tettek tanúbizonyságot a szerdai vitanapon.

Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta: a vita azt igazolta, hogy Európa identitásválságba került, ami a földrész egységét, nagyságát évszázadokon át biztosította, az az eszmei és kulturális egység nem létezik.

Szerinte az is világossá vált, hogy a hagyományos európai értékeket nem a baloldal képviseli.

A KDNP frakcióvezetője utalt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének beszédére, amelyben szerepelt, hogy ideológiai szempontból polarizált vélemények jelentek meg. Szerinte itt keresendő a támadások lényege és a hisztérikus megnyilatkozások oka.

Mint rámutatott: Magyarországot nem az unió, hanem az európai balliberálisok támadják.

Harrach Péter úgy látta, hogy világossá vált a kettős mérce használata is. Példaként említette, hogy Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő a Magyar Nemzeti Bank vezetését nem két, hanem négy emberrel bővítette, és akkor Európában csend volt.

Kiemelte: Orbán Viktor miniszterelnök beszéde két dolgot tett világossá, Magyarországnak átalakulásra van szüksége, ami érdekeket sért, és a magyar kormány készen áll az unió jogi kifogásainak orvoslására.

Megjegyezte: az unió egyes képviselői a szervezet megoldatlan gondjai miatt frusztráltak, és hajlamosak bűnbakot keresni.

Mesterházy: Brüsszelben is hazudott a miniszterelnök

Az MSZP elnöke szerint már nemcsak itthon, hanem Brüsszelben is hazudik Orbán Viktor. Mesterházy Attila a miniszterelnöknek az Európai Parlament szerdai ülésén, a Magyarországról szóló vitában elmondott beszédére reagálva újságíróknak ugyanakkor azt mondta: helyes, hogy a kormány kész módosítani az Európai Bizottság által kifogásolt törvényeket, és az is, hogy Orbán Viktor változtatott korábbi stílusán.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője hazugságnak minősítette, hogy az Orbán-kormány csődközeli helyzetben vette volna át az országot. Mint mondta, a szocialista kabinet fenntartható fejlődési pályát hagyott hátra, ma viszont a Fidesz gazdaságpolitikája miatt valóban csődhelyzet fenyeget.

Szintén hazugság, hogy az alaptörvénnyel szemben nem érkezett uniós kifogás, hiszen a bírók nyugdíjkorhatárára vonatkozó szabályok az új alkotmányban is benne vannak - tette hozzá.

Mesterházy Attila szerint nem igaz az sem, hogy a kormány strukturális reformokat hajtott végre, az átalakítások pedig nem azokon a területeken történtek, ahol erre szükség lett volna, hanem például a közjogi rendszerben.

A politikus azt mondta: üdvözlik, hogy a kormányfő ezúttal "nem üzent hadat senkinek" Strasbourgban, és kész a kifogásolt jogszabályok módosítására. Az MSZP azt sürgeti, hogy ez mielőbb történjen meg.

Mesterházy Attila mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a Brüsszelben megfogalmazott jogi aggályok csak kis részét képezik azoknak a problémáknak, amelyeket az Orbán-kormány okozott, ezért azt sürgette, hogy a kabinet "tegye le a fegyvert" és további terheket ne rakjon az emberekre.

Fidesz: Orbán Viktor megvédte Magyarországot

A Fidesz örömét fejezi ki, hogy Orbán Viktor ismét megvédte Magyarországot a nemzetközi baloldal támadásától az Európai Parlamentben.

Selmeczi Gabriella, a párt szóvivőjének szerdai közleménye szerint az Európai Bizottság keddi döntése semmilyen módon nem kritizálja új alaptörvényt, "amelyre minden magyar ember büszke lehet".

"Azt pedig, hogy a Gyurcsány-kormány egykori tagjai hazugságot emlegetnek, tekintsük azon régi igazság bizonyítékának, hogy mindenki magából indul ki" - fogalmaz a közleményben Selmeczi Gabriella azzal kapcsolatban, hogy Mesterházy Attila MSZP-elnök a kormányfő európai parlamenti beszédét követően azt mondta: már nemcsak itthon, hanem Strasbourgban is hazudik Orbán Viktor.

DK: nem az országot, hanem a kormányt ültették szégyenpadra

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az Európai Parlament szerdai vitája Magyarországról ismét bebizonyította, hogy az unió nem az országot, hanem a kormányt ültette szégyenpadra - mondta az MTI-nek Vadai Ágnes, a Gyurcsány Ferenc vezette párt elnökségi tagja.

A független képviselő úgy fogalmazott: a strasbourgi vitában is kiderült, hogy az európai közösség szereti és félti Magyarországot, bírálatait kizárólag az Orbán-kormánynak címzi.

Vadai Ágnes a kormányt arra szólította fel, értse meg és vegye figyelembe az elhangzottakat valamint az Európai Bizottság által megfogalmazott aggályokat, észrevételeket, ne folytassa a megkezdett szabadságharcot, és térjen vissza az európai értékekhez.

A Jobbik hiányolta a magyar emberek mindennapjait érintő kérdéseket

A Jobbik szerint az Európai Parlament szerdai többórás, Magyarország helyzetét taglaló vitája "mindenről szólt, csak éppen a magyar emberek mindennapjait érintő kérdésekről nem".

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese az MTI-hez szerda este eljuttatott közleményében azt írta: manapság Magyarországon nem a jegybanki függetlenség, a bírák nyugdíjkorhatára vagy az adatvédelmi helyzet izgatja a legjobban az embereket, és az, hogy ez összeegyeztethető-e az európai jogrenddel.

"Sokkal inkább az, hogy mikor áll helyre a közbiztonság, a devizaadósoknak nyújt-e széleskörű támogatást a kormány, a multik helyett a magyar kis- és középvállalkozásoknak nyújt-e támogatást a kormány, lesz-e emberhez méltó megélhetést biztosító munkahely és gyermekvállalást ösztönző családpolitika Magyarországon" - fűzte hozzá.

A képviselő a vitát "minden konkrét kritikát nélkülöző, prekoncepciók mentén zajló cirkusznak" nevezte, amely véleménye szerint "élő bizonyítéka volt az EU válságának: megmutatta, hogy valójában milyen mély az európai emberek és az EU intézményei között tátongó szakadék".

A Jobbik szerint Magyarország jövője azon múlik, hogy az "EU-integráció oltárán feláldozott gazdasági és politikai szuverenitását vissza tudja-e szerezni".

A frakcióvezető-helyettes azt írta, hogy "a Jobbik a magyar nép elé viszi a magyar EU-tagság kérdését".

Gyöngyösi Márton előző napi, keddi közleményében úgy fogalmazott: "tekintettel arra, hogy a magyar politikai elit, köztük maga Orbán Viktor miniszterelnök is alkalmatlannak bizonyult a nemzeti érdekeink hatékony képviseletére az Európai Unióban, a Jobbik továbbra is az EU-ból való mielőbbi kilépést sürgeti és ügydöntő népszavazást kezdeményez".

Olvasóink írták

 • 5. teebee 2012. január 19. 08:52
  „EU=SZU Amilyen gyorsan lehet ki kell lépnünk ebből a süllyedő hajóból! Mi amilyen szövetségbe beléptünk az mindig megbukott, és mindig nagyot szívtunk!”
 • 4. varadipal 2012. január 18. 18:49
  „Orbán mind a nyitó, mind a záró retorikájában hangsúlyozta a keresztényi elveket, a Bizottság elnöke pedig elárulta neki, hogy akkor lesz demokrata ő és a kormánya, ha a más vallásúak is jól érzik magukat a hazájukban, mint ahogy az az igazi Európában bevett szokás./Orbán húsz éve még csuhásozott, érdekes, mennyire megváltozik egy ember/”
 • 3. Domonics 2012. január 18. 18:34
  „A Jobbik nem szólalt meg biztosan, mert nem tudnának mit mondani..”
 • 2. Larsson 2012. január 18. 17:27
  „Na kellett nekem fél perce uezt leírnom a másik hsz-ban, most le leszek lmp-sezve! :DDDDDD”
 • 1. kopkop 2012. január 18. 16:59
  „LMP=SZDSZ”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barroso: Orbán Viktor levélben jelezte készségét a megoldásra

Orbán Viktor miniszterelnök levélben jelezte készségét szerdán arra, hogy megoldásokat találjanak a… Tovább olvasom