Délmagyar logó

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 24°C | 33°C Még több cikk.

Parlamenti vitanap a reformról

A kiigazítás ahhoz kell, hogy az államháztartás visszatérjen az egyensúlyi pályára, míg a reform ahhoz kell, hogy ezen a pályán maradjon – hangoztatta a miniszterelnök tegnap a parlamentben. Az ellenzéki pártok szónokai hevesen bírálták a programot.
A költségvetési kiigazítás nem megszorítás, mivel összekapcsolódik a szociális rendszerek reformjával – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Reform vagy megszorítás? címmel az Országgyűlésben hétfőn tartott politikai vitanapon. A kiigazítás ahhoz kell, hogy az államháztartás visszatérjen az egyensúlyi pályára, míg a reform ahhoz kell, hogy ezen a pályán maradjon, és az egészségügyitől az oktatási rendszerig mindegyik igazságosabban működjön – közölte a kormányfő.
Felszólalásában fosztogatásnak nevezte a kormány Új egyensúly programját Navracsics Tibor, a Fidesz vezérszónoka, míg Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője kényszerű takarékossági lépésekről beszélt. A Fidesz azt javasolja a kormánynak, hogy teremtsen munkahelyeket, adó- és járulékcsökkentéssel próbálja mozgásba hozni a gazdaságot – mondta Navracsics. A tervezett intézkedésekben van kényszerű takarékossági lépés, többletterhelés, kiigazítás, vagy hívják, ha akarják megszorításnak – mondta a vezérszónokok között elsőként felszólaló Lendvai Ildikó.
A KDNP egyik vezérszónoka lemondásra és bocsánatkérésre szólította fel a pénzügyminisztert a valós hiányadatok „elhallgatása miatt”, Dávid Ibolya (MDF) pedig közölte: az előterjesztés soha nem látott mértékű támogatási elvonás és támadás a magyar középosztály ellen.
Lukács Tamás (KDNP) úgy fogalmazott, hogy Veres János pénzügyminiszter, aki fél évvel ezelőtt még 4,7 százalékos költségvetési hiányt tervezett, most pedig 9,7 százalékról beszél, erkölcsileg alkalmatlan feladata ellátására.
A stabilizációt, a reformok végrehajtását és az

európai uniós támogatások megfelelő felhasználását nevezte a kormányzati ciklus legfőbb tennivalóinak Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi érdekli a táncfesztiválon?

Tovább olvasom