Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Parlamenti vitanap lesz a köznevelésről

Az ehhez a szükséges aláírásokat az MSZP elnöke, Mesterházy Attila kedden benyújtotta az Országgyűlésnek.
Politikai vitanapot kezdeményezett az MSZP a köznevelés helyzetéről, a szükséges aláírásokat Mesterházy Attila kedden benyújtotta az Országgyűlésnek.

A vitanap megtartásához 78 aláírás szükséges, az összes képviselő ötödéé. A szocialisták pártelnök-frakcióvezetője ennél kettővel többet csatolt indítványához, a kezdeményezést jobbikos és LMP-s politikusok is támogatták.

A házszabály alapján a vitát az indítvány beterjesztésétől számított 14 napon túl, de 28 napon belül kell megtartani.

Mesterházy Attila indoklásában utal a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) álláspontjára, amely szerint a köznevelés rendszerének átalakítása nincs megfelelően előkészítve, valamint arra, hogy az érdekképviselet az ország érdekeivel ellentétesnek tartja az iskolák szakmai önállóságának radikális csorbítását, a gazdálkodási jogosítványok elvonását, a szakképzés átalakítását, a tankötelezettség idejének csökkentését, az intézményrendszer állami fenntartásba vételét és a helyi önkormányzatok kiszorítását a fenntartói feladatokból.

A legnagyobb pedagógus-érdekképviseleti szervezet véleményét az Országgyűlés nem negligálhatja - olvasható az indoklásban.

A PSZ szeptember 24-én a képviselőknek írt levélben kezdeményezett parlamenti vitanapot a köznevelési törvény bevezetésének előkészítettségéről. Azt írták: kezdeményezésükkel arra kívánják felhívni a döntéshozók figyelmét, hogy a közoktatás átalakításához nincsenek meg azok a feltételek, amelyek garantálnák a rendszer további zavartalan működését.

Mesterházy Attila két nappal később támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

Október elején a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is bejelentette, hogy országgyűlési vitanapot szeretne a közoktatási intézmények államosításáról, az erről szóló levelet Kövér László házelnöknek is elküldték.

Olvasóink írták

  • 1. papika56 2012. október 16. 16:18
    „orbán és bandája --jóóó magosan tesz minden magyar emberre. Csak a saját bandatagok érdekeit nézi, a többi nem érdekli őket !
    Sem az egészségügy...sem az oktatás ma nem fontos nekik !
    Míg orbán gyerekei az USA ban tanulnak, Soros ösztöndíjjal, míg a politikusok MAGÁN klinikákon gyógyulnak --mindeki más le van sz@rva !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: szűnjön meg a kötelező lakcímnyilvántartás

Az államtitkár szerint a választási regisztráció bevezetésével párhuzamosan radikálisan csökkenteni… Tovább olvasom