Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Parragh: az országnak nincs fejlesztéspolitikája

Magyarországnak jelenleg nincs az egész országra kiterjedő fejlesztéspolitikája - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, aki jelenleg a Gazdasági és Szociális Tanács soros elnöke is.
A Gazdasági és Szociális Tanács kedden tűzi napirendjére a magyar fejlesztéspolitika alapkérdéseiről készült tanulmány megvitatását. Parragh szerint a köztudat jelenleg a fejlesztéspolitikát az európai uniós források elköltésével azonosítja, holott ennél többnek kellene lennie, a nemzeti erőforrások meghatározott célok mentén történő felhasználása is ide tartozna.

A MKIK elnöke megismételte korábbi álláspontját, hogy az ország fejlődéséhez szükség van jövőképre, ezek mentén prioritásokra, célokra, amelyekhez hozzá kell rendelni az európai uniós, illetve a nemzeti erőforrásokat, mindezt összehangoltan. Jelenleg nincs nemzeti erőforrás a fejlesztésre, az erre a célra fordítható költségvetési források az uniós fejlesztésekhez szükséges önerő előteremtésében kimerülnek, vagy még ahhoz is kevesek - mondta Parragh László.

A GSZT soros elnöke úgy véli: az európai uniós források felhasználásának jelenlegi gyakorlata is hibás logika mentén történik. Magyarország felzárkózó országként a fejlett országokra jellemző logikával használja fel az uniós forrásokat. Példaként említette, egyre több visszajelzés érkezik hozzájuk, hogy az uniós forrásokból megvalósuló beruházások fenntartása több éven keresztül egyre nagyobb gondot jelent, ugyanis a fejlesztés indításakor nem számoltak a fenntartás költségeivel.

Az elnök szerint az európai uniós forrásokat át kellene csoportosítani a valódi gazdaságfejlesztés javára. Jelenleg ugyanis még a gazdaságfejlesztésre szánt kevés uniós forrás egyharmada is közhasznú társaságokhoz megy, ez pedig nem a szolgálja a versenyképességet. Ezen túlmenően a meglévő források felhasználása is drága, nincs köztük célszerűségi összhang. Továbbá a drágán működtetett intézményrendszert is radikálisan át kellene alakítani. Magyarországnak az lett volna az érdeke az európai uniós források felhasználása során, ha a gazdaság versenyképességét erősíti vele, hogy közelebb kerüljön az ország az európai uniós fejlettség színvonalához, és ez idáig nem valósult meg - tette hozzá Parragh László.

Olvasóink írták

  • 1. k.elvis 2010. február 07. 19:44
    „Szia Laci,jókat söröztünk a 90-es évek elején Szegeden.Miért nem pályázod meg valamelyik miniszteri bársonyszéket?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A havazás ellenére folyamatos a forgalom Ferihegyen

Repülőjáratot nem kellett törölni, és a gépek nagyobb késés nélkül közlekednek Ferihegyen vasárnap,… Tovább olvasom