Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Pártelnökök a választásokról

Még nincs hivatalos végeredménye az országgyűlési választásoknak, de a jelenlegi állapot szerint Sopronnak két fideszes képviselője van, kormánypárti viszont nincs. A parlamenti pártok helyi vezetőit arra kértük, mondják el véleményüket a kialakult helyzetről, és fejtsék ki azt is, mit várnak a helyhatósági választásoktól.

Felajánlják segítségüket

– Az egyik szemünk sír, a másik nevet, hiszen az országos választást az MSZP nyerte, viszont Sopront két fideszes képviselheti a parlamentben – mondotta Abdai Géza, a Fidesz – MPSZ helyi elnöke. – Dr. Molnár Ágnes és Firtl Mátyás felajánlják segítségüket a városvezetésnek, hogy Sopron ne szenvedjen hátrányt amiatt, hogy esetleg nem lesz helyben szocialista képviselő. Ami az önkormányzati választásokat illeti, mindent elkövetünk azért, hogy a hagyományosan polgári értékrendet magáénak valló városnak jobboldali vezetése legyen. Megtisztelő és nagy felelősség számunkra, hogy a többség a Fideszre szavazott. Bízunk abban, hogy a választók kitartanak mellettünk. Ennek érdekében természetesen megfelelő jelölteket is állítunk.

Sikeresen lobbizott

– Abban az esetben, ha nem lesz kormánypárti képviselője a városnak, akkor meggyőződésem, hogy nem az MSZP, hanem Sopron veszít – jelentette ki Kalmár István, az MSZP helyi szervezetének alelnöke. – Az elmúlt négy év bebizonyította, hogy Kránitz László milyen sikeresen lobbizott, mennyi forrást tudott szerezni a fejlesztésekhez. Éppen ezért az MSZP vezetőivel közösen mindent elkövetünk, hogy pártlistás mandátumhoz jusson, és legyen szocialista képviselője Sopronnak. Az országos választások helyi eredményei azt sugallják, hogy ősztől továbbra is a szocialista–liberális koalíció vezetheti a várost. 2002-ben viszonylag gyengébb eredmény mellett is elsöprő győzelmet arattunk, reményeink szerint így lesz az idei helyhatósági választásokon is.

Még változhat a helyzet

– Először is szögezzük le: még nincs hivatalos végeredmény – jelentette ki Kóczán Zoltán, az SZDSZ elnöke. – A mostani helyzet még változhat. Véleményem szerint nagy baj lenne, ha nem lenne kormánypárti képviselője a városnak. Baj, mert a kormánypárti képviselő tud jobban lobbizni a város érdekeiért, az ellenzéki képviselőknek erre kevés a lehetőségük. Bízom benne, hogy végül lesz ilyen képviselője is Sopronnak, mert változhat a szocialisták pártlistája. Az országgyűlési választások soproni eredményét egyfajta véleménynyilvánításnak értékelem, hiszen a szocialisták és az SZDSZ is jó eredményt ért el. Ennek az az üzenete számunkra, hogy a jelenlegi városvezetés – éppúgy, mint a kormány – folytathatja a négy évvel ezelőtt elkezdett munkát.

Legyen a másik oldalról is

– Mint az MDF volt képviselőjelöltje örülök, hogy két jobboldali képviselője lett a városnak, de úgy gondolom, Sopron érdeke azt kívánja, hogy legyen a másik oldalról is – értékelte a helyzetet Nagy Tamás, az MDF helyi társelnöke. – Ezért szurkolok Kránitz Lászlónak, hogy végül mandátumhoz jusson. Az országgyűlési választások megmutatták, hogy szükség van egy olyan jobbközép erőre, amely felül tud emelkedni a két nagy párt veszekedésén. Erre Sopronban is szükség van, ezt bizonyítják a rám adott szavazatok. Az önkormányzati választások után remélhetően az MDF is ott lesz a közgyűlésben és olyan politikát folytat majd, hogy jobboldali programját – bármelyik frakció is lesz a legerősebb – megvalósíthatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállal idén nyári munkát?

Tovább olvasom