Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Pártot alapít Gyurcsány, Molnár Csaba lesz a frakcióvezető

Demokratikus Koalíció néven új, polgári balközép párt megalakítását jelentette be a volt miniszterelnök szombaton.
Gyurcsány azt is közölte, hogy az MSZP-ből vele együtt távozó politikusok létrehozták a párt parlamenti frakcióját, de jelezte, emiatt még vitákra számítanak.

A volt miniszterelnök az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform egyéves születésnapi rendezvényén, a Fáy utcai Vasas-sportcsarnokban tudatta: mivel az átalakítására tett erőfeszítéseiket kudarcosnak ítélik, távoznak az MSZP-ből és új pártot alapítanak.

Elmondta, hogy pártjukat a már létező Demokrata Párt bázisán hozzák létre, annak nevét, alapszabályát és vezetőségét is megváltoztatva. A Demokrata Párt februári megalakulásáról májusban a Magyar Nemzet számolt be, ismertetve, hogy a szerveződésben később vezető tisztséget tölthet be Gyurcsány Ferenc.

A hír miatt az MSZP frakcióülésén élesen bírálták a korábbi kormányfőt, aki akkor - a többi képviselővel együtt - megerősítette, hogy továbbra is az MSZP-ben kíván politizálni. Gyurcsány Ferenc most azzal indokolta, hogy a Demokrata Pártot veszik át, hogy a pártok bejegyzéséről az ügyészség mondhatja ki a végső szót, ők pedig nem bíznak Polt Péter legfőbb ügyészben, aki szerintük meggátolná, hogy új pártot alakítsanak. Egyórás beszédében - amelyet számos alkalommal szakított meg a többségében idős emberek alkotta közönség tapsa - a Demokratikus Koalíciót a szabadság és a szolidaritás pártjaként határozta meg, ahol az egyes számú tagkönyv Vitányi Iváné.

Szavai szerint a céljaik közé tartozik majd felébreszteni a társadalmat abból a "torz álomból", hogy a közösségi és egyéni jólét a kormány akaratán múlik, olyan államot akarnak, ahol mindenki tisztában van azzal, hogy felelős önmagáért és hazájáért. Elmondta, megítélésük szerint az oktatás az az ágazat, amelyre költségvetési kiadáscsökkentés esetén is többet kell költeni.

Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy az MSZP-frakcióból távozó tíz politikus - rajta kívül Baracskai József, Ficsor Ádám, Kolber István, Molnár Csaba, Oláh Lajos, Szűcs Erika, Vadai Ágnes, Varju László és Vitányi Iván - szombaton új képviselőcsoportot alakított, vezetőjéül Molnár Csabát választották.

Ezzel összefüggésben közölte, hogy a frakcióalakításhoz nem kértek jóváhagyást a Ház vezetésétől, és arra számítanak, hogy ellenfeleik "alávaló, tisztességtelen eszközökkel" próbálják majd ellehetetleníteni döntésüket.

Az Országgyűlés házszabálya a frakciók megalakításával kapcsolatban rögzíti, hogy az ugyanazon párthoz tartozó képviselők - legalább tízen - képviselőcsoportot hozhatnak létre. Rendelkezik arról is, hogy a valamely frakcióból kilépett vagy kizárt képviselőt függetlennek kell tekinteni, s aki függetlenné vált, csak hat hónap elteltével csatlakozhat képviselőcsoporthoz.

Az alkotmányügyi bizottság 2009 márciusában általános érvényű állásfoglalást fogadott el, amely szerint a féléves kötelező függetlenség nemcsak a már létező frakcióhoz való csatlakozásra, hanem egy új frakció megalakulásában való részvételre is vonatkozik. Ugyanakkor - igaz, a fenti állásfoglalás előtt, 1996-ban - volt már példa arra, hogy a házvezetés úgy döntött, új frakció alakításakor a képviselőknek nem kötelező fél évet a függetlenek között tölteniük: az MDF-ből kiváló honatyák így azonnal létrehozhatták a Magyar Demokrata Néppárt frakcióját.

Gyurcsány Ferenc az MSZP-vel való szakításról szólva elmondta: maradnak ott barátai és ellenfelei is. Kitért arra, hogy a párt korábbi elnökeként nehezen viselte, amikor többen megkérdőjelezték azt a jogát, hogy véleményt mondjon, akár nyilvánosan is a szocialista pártról. Hangsúlyozta azonban, hogy az elválás után nem tesznek megjegyzéseket az MSZP-re, mert az Orbán-kormány leváltásában érdekelt politikai erőkként "vigyázniuk kell egymásra".

Elmondása szerint ez azt is jelenti, hogy nem válaszolnak majd, ha "bántják vagy sértegetik" őket korábbi párttársaik. Kifejtette: egy éve, platformjuk megalakításakor adtak még egy esélyt arra, hogy rendszerváltás történjen az MSZP-ben. A magyar baloldal akkor volt sikeres, amikor egyszerre képviselte a klasszikus baloldali értékeket és a progressziót, egyszerre volt polgári és szocialista - magyarázta. Megjegyezte, különösen így van ez most, amikor nincsenek homogén társadalmi osztályok.

Az a véleménye - tette hozzá -, hogy a "jobboldali-keresztény kurzus" politikájára nem lehet tradicionális baloldali választ adni, helyette a sokszínű polgári közép megszervezése a feladat. A volt miniszterelnök beszédében hosszan bírálta a kormányt.

Szólt arról, hogy demokratikus választás nem adhat felhatalmazást önkényre, a jogállam lebontására. Az a hatalom - folytatta -, amelyik ezt teszi, és a szabadság helyett a hatalmát terjeszti ki, illegitim. Kijelentette, illegitimnek tekintenek minden, az új alaptörvény szabályai alapján kinevezett állami vezetőt is, így például az Alkotmánybíróság új tagjait és a legfőbb ügyészt, akik "kizárólag Orbán Viktort szolgálják".

Azzal kapcsolatban, hogy egy kormánypárti képviselők jegyezte és a parlamentben elfogadott határozati javaslat visszaállítaná az Országház előtti terület 1944-es arculatát - eltávolítva onnan József Attila szobrát is -, úgy fogalmazott: a kormányon lévők nemcsak a Kossuth téren, hanem egész Magyarországon szeretnék visszaállítani az 1944-es állapotokat. "De mi nem megyünk vissza 1944 Magyarországára" - mondta.

A szombati rendezvényen a Demokratikus Koalícióhoz tartozókon - több korábbi MSZP-s országgyűlési képviselőn, így Csiha Juditon, Kósáné Kovács Magdán, Szabó Zoltánon és Vojnik Márián - kívül ott volt Bauer Tamás és Eörsi Mátyás korábbi szabad demokrata képviselő, Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF egykori szóvivője, Vágó István televíziós műsorvezető, Bálint György agrármérnök és Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat korábbi vezetője.


Korábban:

Gyurcsány Ferenc csütörtökön, miután Mesterházy Attila pártelnökkel tárgyalt, azt mondta: lényegesen nagyobb az esélye annak, hogy a Demokratikus Koalíció távozik az MSZP-ből, mint hogy marad, és azt ígérte, hogy döntésüket szombaton, a platform egyéves születésnapján jelentik be.

Ezt azzal indokolta, hogy addig a DK elnöksége és országos tanácsa is ülésezik, és a kilépéshez ezek egyetértése szükséges. Azt is közölte, ha úgy döntenek, hogy elhagyják az MSZP-t, képesek lesznek önálló frakciót alakítani, vagyis vele együtt legalább tíz politikus távozik a szocialista frakcióból. Ennek tudatában a mai Gyurcsány-beszéd - amelynek helyszíne a Fáy utcai Vasas-sportcsarnok - inkább már a szétválás részleteit illetően igazíthat el.

A volt miniszterelnök azt már világossá tette, hogy ha mennek, "egy gombostűt se" visznek magukkal az MSZP-ből, és ebben az esetben lemond a Táncsics Alapítvány vezetéséről. Azt viszont még nem tudni, mi lehet a Gyurcsány-párt neve és kik lesznek a vezetői, mint ahogy a távozás időpontja sem ismert.

A korábbi kormányfő csütörtökön valószínűnek nevezte, hogy ha mennek, még az MSZP november közepén esedékes kongresszusa előtt megteszik, de érzékeltette, ez is vita tárgya. Ezzel szemben az MSZP-választmány ülésének mai napirendjén hivatalosan nem szerepel a szétválás, igaz, nyilvánvalóan szóba kerül majd, függően attól, hogy mi történik a DK rendezvényén.

Az előzetes tájékoztatás szerint a választmány meghallgatja Mesterházy Attila pártelnököt, aki a november 12-i kongresszusra történő felkészülésről számol be, majd Szekeres Imre tájékoztatja a testületet a József Attila Alapítvány szakpolitikai anyagairól. Az ülést megelőzően a pártelnök és a választmány vezetői Nagy Imre szobránál emlékeznek meg az 1956-os forradalomról.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. macs 2011. október 24. 11:22
  „54. Monthechristo,
  csak kíváncsiságból kérdem, miért képeszt el, hogy szabadon jár? Nem trendi szövegre gondolok, tényekre. :-)”
 • 48. Larsson 2011. október 24. 09:37
  „moderálva”
 • 47. Monthechristo 2011. október 24. 09:15
  „Engem már az is elképeszt hogy szabadon jár-kel,vitatkozik,és...ezek szerint pártot is merészel állítani::))Mi tényleg a "lehetőségek"hazája vagyunk,már nem csak a fejünkre tojnak,hanem a szánkba is::(((!!!!!”
 • 46. macs 2011. október 23. 21:32
  „Érdekes hír:
  Nem lett ENSZ BT-tag Magyarország.
  52. cselac,
  bocsi, de Satnya nem azt irta, hogy dögöljenek meg.”
 • 45. cselac 2011. október 23. 20:41
  „Satnya: te hogy gondolod és honnan veszed a bátorságot és a pofád hozzá, hogy október 23-án arról írj, hogy a veled ellenkező politikai állásponton lévőknek azt kívánd, hogy megdögöljenek?”
 • 44. Apátfalvi** 2011. október 23. 18:47
  „Napóleon és Gyurcsány összehasonlítása kissé bizarr, de nem rossz koncepció... :D”
 • 43. Satnya 2011. október 23. 18:11
  „Gratulálok. Remélem a következő választáson már alternatíva lehet az új párt, orbán viktorral szemben. Hátha felnyílik addigra a fülkeforradalmárok szeme. <moderálva>”
 • 42. jozko 2011. október 23. 12:49
  „A nép már csak ilyen.

  Mózes is összetört néhány kőtáblát, amíg a népét az Ígéret Földje? felé vezette...
  Merthogy amikor már igencsak unták a sivatagi edzést, bizony visszakívánkoztak a húsos fazekak mellé
  /mégha rabság is volt annak az ára! /
  Közben pedig Mózes jött a megszorításokkl /akarom mondani, parancsolatokkal/ , merthogy a belépő
  nem ingyen van ám a Kánaánba!

  Úgy tűnik, a magyar közel sem viseli olyannyira jól a megpróbáltatásokat, mint ama bibliai nép -
  aki végül mégiscsak elfogadta a parancsolatokat!

  Nálunk folyamatosan új Messiás kell, egy csodatévő:
  olyan, aki mindent elvégez a népe helyett, kifizeti az adósságait, házhoz viszi - manna helyett - a pizzát
  és kólát, ingyen adja a HBO-t , és/vagy a szappanoperákat!
  /kenyér és sör 3.60 /

  Csodákra persze Gyurcsány Ferenc sem képes.
  Jól ismeri viszont a magyar viszonyokat, volt ideje cölöpsort telepíteni a vízbe:
  most könnyedén előadja a vízen is járni tudás kivételes képességét!

  A népek / egy részük.../ "fényes csalatásba merülve imádják"...
  Napóleonnal voltak így egykor a hívei - aki közben összehozta magának a császári trónt!

  Gyurcsány Ferenc /hívei segítségével és a háttérben maradó erők hathatós támogatásával/ most visszatért
  "Elba szigetéről" - mint annó Napóleon az első száműzetésből!

  Akkor ő sem gondolta, hogy Waterloo és Szent Ilona nincs is olyan messze.”
 • 41. Nyomozo 2011. október 23. 12:08
  „Hajrá Feri, Te sem vagy rosszabb a többinél!! Te legalább egyszer igazat is mondtál, a többi meg állandóan hazudik. Országunknak legtöbb kárt az Antal és Orbán kormány tett. Lehet dobálni a sarat!”
 • 40. nemezis 2011. október 23. 11:42
  „Kedves robin, egyáltalán nem kioktatás. Lehet, hogy erősen fogalmaztam, viszont fontos, hogy tudja: az a véleményem, hogy aki a másik oldalon követ el bűnöket, az is bűnhődjön! Itt nics helye különbségnek! Üdv: nemezis”
 • 39. szpirigonzálesz 2011. október 23. 10:42
  „Politikai maffiózók néha szövetkeznek a hatalom és a konc megszerzésére.”
 • 38. keletaru 2011. október 23. 09:20
  „80 évra titkosítva , ismerjük az ő semokráciájukat ! Vajon a gazdasági bünözők ellen miért nem lépnek fel oly Drákói szigorral mint a KRESZ sértők ellen ! Mai napig nincs a körbetartozások ellen semmi téve ! Legalább is én úgy látom ! S nem képessek közössen értünk dolgozni ! Mert szerintem már túlzottan hozzá szoktak mindig MÁS mondja meg mi a jó nekünk , 40 évig onnan most 20 éve meg innen , ITTHON MAGYAR-nak 4 S mennyit fizessünk . ...... Üdv kuci”
 • 37. realtime 2011. október 23. 09:14
  „Szerintem Gyurcsány az elmúlt 20 év második legkártékonyabb politikusa, az első helyen Orbán áll. Ez a két ember gyakorlatilag tönkrevágja az országot a hatalomért és a hatalomtól elborult elmével....”
 • 36. töpike 2011. október 23. 07:45
  „19. szatyi Igazad van , itt sokan nem vagy nem éltek még akkor ,vagy hiányosak az ismereteik.Szocializmus volt, nem kommunizmus, ami a melósnak,lássuk be sokkal stabilabb életet adott, még a nem párttagoknak is.Amiről ma álmodunk, stabil meló, biztos nyugdíj, az megvolt. Ha változik a világ, az rendben van, ez a rendje, de én nem ilyen lóról álmodtam.”
 • 35. Jozsoci 2011. október 23. 06:57
  „Számomra érthetetlen ez a hatalomvágy. Akinek annyi pénze van hogy már azt sem tudja mennyi, miért nem megy horgászni?”
 • 34. robinhood46 2011. október 23. 06:12
  „Kedves nemezis,
  ne tartsa kérem kioktatásnak, de csak a nézetemet írom le. Nem szeretném Önt megsérteni. DE: Ha Ön ennyire gyűlöl, biztos lehet benne, hogy mások is ennyire gyűlölik Önt.
  Tudja nekünk itt e hazában az a szerencsénk, hogy senki sem akarja elvenni az önkéntes megtakarítást, hogy a vezetőin a parlamentben nem akarják megemelni saját pénzüket, tovább csökken az élelmiszer ára, radikálisan csökken a benzin ára, és ezzel nő a befektetési kedvünk. Jó, hogy a miniszterelnök nem veszi fel a fizetését, örülök annak is hogy nő a hallgatók száma az egyetemen és nincs tandíj, csak Pécsett a Szocik alatt volt rendkívüli jutalom, de Debrecenben a vezetők nem kaptak, hanem Ők fizettek pár millát az államkasszába, hogy választási reklámfilmjében O.V. megvédi a magyar egészségügyet. Nagyon örvendetes, hogy egyetlen ellenzéki politikust sem vizsgál Budai Gyula, ha azt mondja, "Jaj! Csak ne essen az eső!" Nekem tetszik az is, hogy Lázár János nem kér pénz a hivatali kocsihoz, hanem Ő javíttatja saját pénzén mások lerobban kocsiját. Legjobban az tetszik talán, hogy papságunk csak a vallást hirdeti a templomban, meg, hogy Kiss Rigó püspök engem is annyira szeret, mint a Fideszt. Meg: itt e hazában senki sem harcol, hanem mindenki mindenkit szeret, mert én nem fogom Önt gyűlölni, mert ugyanabban az országban élünk és a sorsunk (szerencsére) ideköt bennünket. A harcosok mennek, mi meg maradunk. Üdv. robin”
 • 33. DobóI 2011. október 23. 05:53
  „Reméljük, hogy párttámogatást nem igényelnek, hiszen Feri és bandája jó előre "gyűjtögetett" rá a közpénzből...”
 • 32. döngicse2 2011. október 22. 23:35
  „Múltkor Orbánt szidtátok,most meg Gyurcsányt.Mikor ki van soron!
  Szégyen!Ilyen a magyar!
  Ki kinek az idején tömte tele a zsebét,vagy húzott hasznot belőle:Kétszínű társaság vagytok!
  Alattomos,száját jártatja és tehetetlen!”
 • 31. Larsson 2011. október 22. 22:06
  „Úgy látom igazsságkereső még mindig a tévedésen alapuló hazugságait szajkózza, hol volt gyurcsány 2010-ben kormányon????? :D :D :D :D :D”
 • 30. Larsson 2011. október 22. 22:03
  „Na ezzel a húzással min 10% szavazatot nyert az mszp, gyurcsi meg kaparhat az 5%-ért!”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi menetrend a BKV-nál

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulóján tartandó megemlékezések, illetve a… Tovább olvasom