Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Pártreagálások a Kúria döntésére

Z. Kárpáti Dániel szerint a kormány "el akarja szórakozni" a következő egy évet a választásokig anélkül, hogy segítene azokon a családokon, akiket eddig egyetlen kormányzati intézkedés sem ért el.
MSZP: a gyenge forint okozza a problémát

Az MSZP szerint az Orbán-kormány nem tudta megoldani a devizahitelesek problémáit, sőt a forintárfolyam gyengítésével tovább rontott a helyzetükön - mondta Józsa István csütörtökön újságíróknak.

A szocialista frakcióvezető-helyettes azután nyilatkozott, hogy a Kúria csütörtökön ítéletet hirdetett abban a felülvizsgálati eljárásban, amelyben egy devizahiteles OTP Bank ellen indított ügyét tárgyalta. A döntés szerint a vitatott devizahitel-szerződés érvényes.

Az MSZP-s képviselő az ítéletet nem kommentálta, azt mondta: a devizahitelesek gondjain a forint erősödése segítene, az, ha az adósok ismét a hitelfelvételkori árfolyamon törleszthetnének, a kormány azonban három éve a forint "gyengítésével van elfoglalva".

Józsa István hozzátette: az Orbán-kormány már nem fog tudni változtatni ezen, gyökeres gazdaságpolitikai fordulatra van szükség.

Fidesz: a Kúria a bankok oldalára állt

A Fidesz véleménye szerint a Kúria csütörtöki döntésével a bankok oldalára állt a devizahitelesekkel szemben – mondta budapesti sajtótájékoztatóján Kocsis Máté.

A kormánypárt kommunikációs igazgatója arra reagált, hogy a Kúria csütörtökön hirdetett ítéletet abban a felülvizsgálati eljárásban, amelyben egy devizahitelesnek az OTP Bank ellen indított ügyét tárgyalta. A döntés szerint a vitatott devizahitel-szerződés érvényes.

A Fidesz számára a döntés elfogadhatatlan és felháborító, a devizakárosultak joggal érezhetik úgy, hogy az igazságszolgáltatás cserbenhagyta őket – folytatta. A határozatnak beláthatatlan pénzügyi következményei lehetnek a devizakárosultakra nézve – tette hozzá.

Utalt arra, hogy Horvátországban egy hasonló ügyben az igazságszolgáltatás nyolc bankkal szemben hozott ítéletet.

Azt is kijelentette, hogy a károsultak a devizacsapdát a „Gyurcsány-Bajnai-korszaknak köszönhetik", ugyanis 2002-2010 között 140-szeresére nőtt a lakosság devizaadóssága. Az akkori, a bankok számára kedvező paktumon alapuló gazdaságpolitika hozta létre ezt a helyzetet – mondta.

A jelenlegi kabinet öt határozott intézkedéssel mindent megtett a devizahitelesek megsegítéséért – jelentette ki.

2002-2010 között körülbelül hatszázezer magyar otthonra került jelzálog, az akkori kormányok olyan jogszabályi környezetet teremtettek, amelyek nem védték meg az embereket a bankok devizakínálataitól. „Használhatatlan etikai kódexeken" kívül semmilyen ellenlépést nem szorgalmaztak. A Fidesz ennek fényében alakította ki azt az álláspontját, hogy igazságtalannak tartja a döntést - válaszolta arra a kérdésre, hogy véleményük szerint jogszerűtlenek voltak-e a devizahitelesekkel kötött szerződések. Hozzátette: a szerződéseknek nem a jogszerűségi vizsgálata folyt le, a Fidesz a döntés igazságtartalmát teszi szóvá.

A kommunikációs igazgató szavait Rogán Antal frakcióvezető személyes álláspontjával egészítette ki. Azt mondta, egyetért azzal az állásponttal, amelyik szerint a devizahitelek hibás termékek. Magyarázatként kifejtette: annak a sok százezer embernek, akik annakidején azt hitték, hogy a forintalapúnál kedvezőbb kölcsönhöz jutnak, körülbelül a 90 százaléka nem volt tisztában a kockázatokkal. A bankoknak viszont mindegyike tudta azt, hogy hibás és kockázatos termékeket akarnak „rásózni" az ügyfeleikre. Ezért a felelősség a pénzintézeteké – érvelt a politikus.

A magyar Országgyűlés nem szólhat bele konkrét hitelszerződésekbe, de az elmúlt három évben mindent megtett azért, hogy minél több embert szabadítson ki a hitelcsapdából – mondta. Árfolyamgát, végtörlesztés, Nemzeti Eszközkezelő, a devizahitelek megtiltása – sorolta az intézkedéseket. Hozzátette: az Európai Unió az ügyben kötelezettségszegési eljárást indít az országgal szemben, pedig ha valahol, akkor Magyarországon bebizonyosodott, hogy a devizahitel hibás termék.

Jobbik: a Kúria döntés rossz irányba mutat

A Jobbik szerint a Kúria csütörtöki döntése a vitatott devizahitek-szerződés érvényességéről rossz irányba mutat. Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerint ha a kormány nem oldja meg a devizahitelesek problémáját, akkor "eszkalálódni fog az utcai helyzet".

Z. Kárpát Dániel csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: szerinte a kormány "el akarja szórakozni" a következő egy évet a választásokig anélkül, hogy segítene azon a több mint 600 ezer családon, akiket eddig egyetlen kormányzati intézkedés sem ért el.

A jobbikos politikus "pokoli egy évet" ígért a kormánynak ha nem lép és nem oldja meg a devizahitel-károsultak helyzetét.

Hangsúlyozta: bár a Jobbik nem kíván beleszólni "egy önállónak mondott" hatalmi szerv munkájába, de álláspontjuk szerint a Kúria csütörtöki döntése nagyon rossz irányba mutat és a döntés "a pénztőke, a multik és a bankok érdekében született".

Szerinte ezzel a döntéssel a jogi lehetőségek jelentősen szűkültek, a politikai megoldásokat pedig hiába tette le a Jobbik az asztalra, azokról a kormány nem vesz tudomást. Emlékeztetett arra, hogy Horvátországban nemrég született a felvételkori árfolyamon történő forintosítás koncepciójához hasonló módszert segítő bírósági ítélet.

A Jobbik szerint a jogi és a politikai megoldások hiányában az utcán keresik az igazságukat az emberek. "Forró nyár lesz, eszkalálódni fog az utcai helyzet", hiszen kiszámíthatatlan, hogy hogyan reagálnak például a kilakoltatott emberek - fogalmazott Z. Kárpát Dániel. Hozzátette: a Jobbik minden eszközzel ki fog állni az emberek mellett.

A Kúria csütörtökön hirdetett ítéletet abban a felülvizsgálati eljárásban, amelyben egy devizahitelesnek az OTP Bank ellen indított ügyét tárgyalta. A döntés szerint a vitatott devizahitel-szerződés érvényes.

Ezt követően a Kúria épülete előtt tüntetők Orbán Viktor házához indultak csütörtök délután. A miniszterelnök házának környékét a Terrorelhárítási Központ (TEK) lezárta.

Olvasóink írták

 • 4. Emberségetavilágnak 2013. július 05. 09:09
  „2008-ban!!! kezdődött a magyar forint lejtmenete.”
 • 3. kumisz 2013. július 04. 19:13
  „Kontra, menj...........................................................................”
 • 2. Anmari51 2013. július 04. 18:17
  „T- Kocsis Máté! Nem jól tetszik emlékezni a deviza alapú hitelek vállalati és lakossági hitelezéshez a PM é a MNB egyetértése mellett 2001. július 15-én írta alá az akkor regnáló kormány. E tényt a Magyar közlönyben hirdették ki. Mivel Ön jelenleg is igen fiatal ember erre az intézkedésre nem baj, ha nem emlékszik. A deviza alapú hitel a bankok portfóliójában igényelhető volt, több kormány ciklusban. Csak a döntéshozók pártállása változott és amíg be nem következett a pénzügyi & gazdasági világválság, addig nem is volt probléma. Valószínű nem véletlenül adósodott el az ország devizában és nem csak a lakosság, az önkormányzatok és vállalatok is.”
 • 1. kontrapista 2013. július 04. 17:55
  „Az egymást csókolgató elvtársaknak már egy nyilatkozatra sem telik ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mintegy százan tüntetnek a kormányfő háza közelében

A Terrorelhárítási Központ (TEK) a kormányfő otthonának környékét lezárta. Lévai Anikó kiment a… Tovább olvasom