Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Párttá alakult az Együtt 2014

Bajnai Gordon szerint a régi pártoktól nem várható a korszakváltás, ehhez új erőre van szükség.
Párttá alakult a tavaly október 23-án választói mozgalomként létrehozott Együtt 2014 pénteken. A szervezetet három társelnök vezeti, Bajnai Gordon volt miniszterelnök a választási és kormányzati felkészülést irányítja majd. Az új párt választási szövetséget kötött az LMP szétválásával létrejött Párbeszéd Magyarországért (PM) párttal.

A pártot harmincan alapították, teljes neve: Együtt 2014 Választói Szövetség Párt.

Társelnökei a három alapító egyesületet képviselő politikusok: Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás Egyesület alelnöke, Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke és Juhász Péter, a Milla Egyesület korábbi vezetője. A szövetségi elnökségnek tagja lesz Jávor Benedek és Szabó Tímea, a PM két társelnöke is.

Bajnai Gordon volt miniszterelnök a szövetségi elnökség hatodik tagjaként a kormányzati és választási felkészülést irányítja majd.

Az Együtt 2014 alapítói közül tíz-tíz a Millát, a Szolidaritást és a Haza és Haladást képviseli. Köztük van Balázs Péter, a Bajnai-kormány külügyminisztere, Felcsuti Péter, a bankszövetség egykori vezetője, Simó György, a Magyar Telekom korábbi vezérigazgató-helyettese, Gulyás József volt SZDSZ-es képviselő és Szelényi Zsuzsa, aki a rendszerváltás utáni első ciklusban a Fidesz parlamenti képviselője volt.

Párttá alakult az Együtt 2014. Fotó: MTI (galéria)

Bajnai Gordon a párttá alakulás alkalmából tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a régi pártoktól nem várható a korszakváltás, ehhez új erőre van szükség. A PM-mel kötött szövetségüket úgy értékelte: ez az első igazi lépése az ellenzéki összefogásnak, mivel deklarálták, hogy együtt indulnak a jövő évi parlamenti választáson, közösen állítanak jelölteket, így miniszterelnök-jelöltet is.

Ez a szövetség a korszakváltás, az ország megváltoztatásának biztosítéka, felépíti a remény koalícióját és győzelemre viszi a változás ügyét - jelentette ki.

Beszélt arról is, hogy a Fidesz változást ígérve szerzett kétharmados többséget 2010-ben, de csalódást okozott, így az emberek ma ismét változást akarnak. A miniszterelnökről azt mondta: politikai értelemben mindenkinél öregebb és fáradtabb, annak a rendszernek a jelképe, amelyet le kell váltani, amely összekeveri az alkotmányt a büntető törvénykönyvvel, és lesújt vele a diákokra, az élettársakra, a hajléktalanokra, az alkotmánybírákra.

Pártjukat úgy határozta meg, amely vár mindenkit, aki tenni akar a változásért, de nem vár senkire.

Kónya Péter elmondta: a választói mozgalom alapítói - a Haza és Haladás, a Milla és a Szolidaritás - megmaradnak civil szervezetnek, de stratégiai megállapodást kötöttek az új párttal.

Juhász Péter azt mondta: tíz évet töltött különböző civil mozgalmakban, és nem gondolta volna, hogy valaha is egy párt tagja lesz. De - folytatta - megváltozott a helyzet, "igenis be kell jönnie a politikába azoknak, akik nemcsak magukra gondolnak, hanem a környezetükre is, muszáj részt venniük az ország alakításában".

Jávor Benedek arról beszélt, hogy egy párt három hibát követhet el ma: ha hozzájárul az Orbán-kormány hivatalban maradásához, ha a kormányváltással a 2010 előtti állapotokat akarja visszaállítani, illetve ha nem életszerű stratégiát kínál a kormányváltásra, ezeket akarják elkerülni.

Céljukként egyebek mellett a jogállam és a társadalmi szolidaritás helyreállítását, a korrupció megszüntetését, kiszámítható gazdaságpolitika megalkotását nevesítette, úgy, hogy egyszersmind megakadályozzák a 2010 előtti, az ország bajaiért nagyban felelős kétpólusú politikai rendszer visszatérését.

Hozzátette: a választási szövetség egy különleges helyzetre adott válasz, amit részben a Fidesz által hozott választási szabályok kényszerítettek ki.
Egy újságírói kérdésre válaszolva Bajnai Gordon elmondta: változatlanul korainak tartja, hogy a leendő miniszterelnök-jelölt személyéről beszéljenek, ennél előbbre való, hogy felkészüljenek a választásokra és a kormányzásra.

Párttá alakult az Együtt 2014. Fotó: MTI (galéria)

Arra a kérdésre, hogy a kormány- és korszakváltáshoz szükség van-e az MSZP-re, úgy válaszolt: a jelenlegi választási szisztéma a voksolás előtti koalíciókötésre kényszeríti a meghatározó ellenzéki erőket, ezért nyitottak erre mindenkivel, akivel elveik feladása nélkül tudnak együttműködni.

Az Együtt 2014 és a PM politikusai hangos nevetéssel fogadták azt az újságírói felvetést, amely szerint bár Bajnai Gordon tagadta, hogy köze lenne a Fidesz székházánál tüntetőkhöz, most mégis hasonló érvekkel bírálta az alaptörvény tervezett, negyedik módosítását. A volt kormányfő erre úgy reagált: sokan vannak ezzel így, de ennél több közük nekik sincs a demonstrálókhoz.

Szigetvári Viktor pedig azt mondta: nyilvánvaló hazugság, amit a Fidesz állít, azaz hogy Együtt 2014-es e-mail címekről kaptak utasításokat a székházfoglalók, ilyen címek ugyanis nincsenek forgalomban, az egyetlen ilyen postafiók csak fogadja az üzeneteket.

Bajnai Gordon szintén a Fidesz székházánál történteket firtató újságírói kérdésre azt mondta: nincs szükségük székházra, így nem is akarják elfoglalni a kormánypártét, sőt, céljuk az, hogy a Fidesz politikusai is visszaszoruljanak oda kormányzati pozícióikból 2014 után.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. kormoska 2013. március 09. 21:57
  „54.rózsakert
  Troll:Emberszerű de kitalált alakok,részben balszerencsét hozó lények,főként az északi és a germán mitológiából.
  Drón:Távirányítású,kisméretű robot és kémrepülőgép.
  Drollokról én még nem hallottam...,de lehet hogy vannak.”
 • 61. scott1 2013. március 09. 15:50
  „56! Ha neked nem ment át arról én nem tehetek... :)
  Velem nem kell foglalkozni, nem igénylem... a személyem abszolút nem számít max a véleményem, de ezt neked nem kellene elmagyarázni, ha már ez a nickneved! :)
  58! Attól mert friss a statisztikád, még közel 300 ezren akkor is kivándoroltak 2010-ig!
  Amire te gondoltál, illetve amire macs is fel akarta hívni a figyelmedet azok valóban a trollok, mármint ha tényleg A gyűrűk ura témaköréből való a gondolat. Az adott kultúrkörben (germán!) a trollok lehetnek esetleg hegyitrollok is (bár ezek sem drollok) de ez sem vonatkoztatható az Alföldről írogatókra, max akik hegyes részről írnak, mondjuk Ausztriából... :D”
 • 60. rózsakert 2013. március 09. 15:38
  „59.macs 2013.03.09. 14:01

  pedig ha jól végig tudnád nézni a narancsosírógatók kommentjeit...érdekes hasonlóságot fedeznél fel TE is.”
 • 59. macs 2013. március 09. 14:01
  „58. rózsakert,
  kösz, ma is tanultam valamit! :-) Őket nem ismertem.”
 • 58. rózsakert 2013. március 09. 13:40
  „55.macs 2013.03.09. 12:48

  drollokra...úgy mint gyűrűk úra...orkjai...betáplált értelmi szint....--ennyi és más semmi !

  57.scott1 2013.03.09. 13:26

  Az én statisztikám frissebb,mivel ezév március 1-ei keltezésű----figyelja a gdp-jük alakulását , a sok-sok szerbiából Önökhöz egykoron átmentett válllalkozás----már itt nyomul....sok vezetővel beszéltem, sorra csuknak be OTT , ÖNÖKNÉL , és nem csalók-mielőtt ezt feltételezi----ITT KŐKEMÉNYEK A JOGI ELŐÍRÁSOK ÉS BETARTATÁSUK !...ÉS PERSZE AZ ADÓJOGSZABÁLYOK SEM NAPONTA 5-SZÖR VÁLTOZNAK !”
 • 57. scott1 2013. március 09. 13:26
  „Miért lenne droll macs, roxper, florian72, kormoska... mert - ahogy írtad - "sokan vannak" vagy mert más a véleményük?
  Volt már "GORDON" idejében is kivándorlás el is mentek közel 300 ezren csendben, úgy, hogy a kutyát sem érdekelte se Ők se az ingatlanjaik...”
 • 56. vélemény 2013. március 09. 13:11
  „48. scott1
  - Roxper! Nem én vagyok az apád! :D
  - Éppen ezért szeretnéd, hogy valaki foglalkozna veled?”
 • 55. macs 2013. március 09. 12:48
  „54. rózsakert,
  bocsi, egy kérdés. Te a trollokra gondolsz? :-)”
 • 54. rózsakert 2013. március 09. 12:42
  „huha...sok-sok drollocska ...de mondja-de mondja!

  felgyorsult az ide kivándorlás---tegnap láttam egy tartományi adatot.
  egy biztos,még maradók döntenek orbán és GORDON között , ha elöbbi nyerne-ide népvándorlás fog megindulni-az előzetes felmérések alapján.

  de mi lesz az ingatlainjaikkal?????????????????????????????????????”
 • 53. scott1 2013. március 09. 12:21
  „49. kormoska!
  Nagyjából egyet is értenék veled, ha a végén nem jönnél a nyuggerező sarkításoddal, ugyanis eszem ágában nincs nyuggerezni! Amellett az sem igaz, hogy az általad felsoroltak, ahogy nevezted az egész ország veled együtt a baloldal szimpatizánsa. Sokan vannak akik emlékeznek arra is mi volt 3-4 éve... az, hogy nem látnak a mostani jobboldallal szemben megfelelő alternívát az pedig nem a hazai jobboldal baja.
  Jelen állás szerint az ellenzéknek a jobbik nélkül még csak a többsége sincs meg, akárhogy is szeleteli tovább magát... és egy esetleges kormányzás során széles társadalmi támogatottság nélkül pillanatokon belül el is veszítené azt is ami van, lásd számtalan jobb sorsra érdemes eu-s ország kormánya, akik egymás után dobták be a törölközőt! Ez annál sokkal összetettebb mint, hogy leváltom a megyeszékhely színházának az igazgatóját és mindjárt frankó lesz minden...
  És igen tudomásul kell venni azt, hogy egy pártnak kik is a támogatói - ha már választási győzelemről beszéltél! Anélkül ugyanis nem kaphatsz tiszta képet, persze, ha a hozzászólásaitok csak arról szólnak, hogy egymásban tartsátok még a lelket és a szubjektumaitokat kibeszélhessétek azzal sincs gond, de akkor ne beszéljünk már párbeszédről!”
 • 52. macs 2013. március 09. 11:55
  „Azért érdekesek vagyunk, mi magyarok. Az elmúlt 20 valahány évben végig ettük az étlapot. A főszakács ajánlásával mennyei ízek reményében választottunk, de előbb-utóbb kiderült, hogy a hangzatos ígéretek csak ígéretek, a kapott étkek, pedig éppen csak ehetőek. Persze mindig voltak olyanok akiknek ízlett, amit kapott, de a többség úgy érezte, becsapták. :-)
  Most megint nézegetjük az étlapot, és ki-ki ízlése és tapasztalatai alapján mond véleményt, szidalmazza a kínálatot és egy új szakács után áhítozik. Talán egy új majd jobban főz. És, ha nem főz jobban, illetve ha főzni se tud? Nem baj, elég ha új! :-)
  A hozzászólásokat olvasva igazat kell adjak Kövér Lászlónak, aki hideg polgárháborút lát Magyarországon, még szerencse, hogy HIDEG ez a polgárháború. :-(”
 • 51. florian72 2013. március 09. 11:37
  „45. scott1 2013.03.09. 07:07

  Nem értem mi a tudás amiről te írsz? A Hatékonyságot most is lássuk azért.

  "látom ahogy emiatt a sok soha ki nem fizetett alvállalkozó és volt munkásaik most belépnek a pártotokba és a magyar választók többsége is most csettint egy nagyot erre :)... és rendben, "

  Volt köztük egy jó pár Fideszes nagykutya .”
 • 50. kormoska 2013. március 09. 10:40
  „40.vélemény
  Ha elolvasod a 49-es számú,scott1-nek szóló válaszomat nagyjából megértheted,hogy szerintem miért is lehetnek a Fidesznek(egyre sűrűbben)rossz álmai!
  Látják,tudják hogy az Együtt 2014 veszélyes ellenfél,mert van egy erős(többségében tudatosan rejtőzködő és visszafogott)szavazóbázisa.
  Mert ami Bajnaiék álma,az egyben Orbánék rémálma.”
 • 49. kormoska 2013. március 09. 10:22
  „42.scott1
  Félreértettél,nem a komplett jobboldal retteg,csak a kormánypárt!
  Én is tudom,hogy a mostani 2/3-os szabályokat,újonnan hozott rendeleteket,teljesen átalakított közigazgatást nem fogják tudni megváltoztatni Bajnaiék.Az egyik oka,hogy nem lesz kétharmadjuk ahogy soha többé senkinek,remélem!
  A másik,hogy nem is akarják visszaalakítani a változtatások többségét,Bajnai programja nem erről szól.Tudja ő is,hogy a 6 vagy kilenc évre kinevezett jobbos pártembereket nem tudja elmozdítani.
  Amitől a Fidesz fél(és azzal,ahogyan támadják Bajnait látszik hogy nagyon fél)egyedül a HATALOM és a nép általi FELHATALMAZÁS elvesztése!Azért emeltem ki ezeket a szavakat,mert a Fidesz alapvető működése ezeken alapul.A septében pár óra alatt összerántott békemenetek is erről tanúskodnak.Kérdezem,milyen kormány az aki MELLETT tüntetni,menetelni kell?

  Félig gúnyosan felsorolod,vajon kik lehetnek az Együtt 2014 szavazói:Nyuggerek,rokkantnyugdíjasok az ilyen(magamfajta)legtöbbször muszájból segélyen élő állástalan hőbörgők,a túlkoros és(szerinted)csak bulizgató fősulisok,+30-40 befolyásos pénzember.
  Nagyon jól látod,nagyjából felsoroltad és lefedted az EGÉSZ ORSZÁGOT:-).Erre mondják azt,hogy öngól!”
 • 48. scott1 2013. március 09. 08:30
  „roxper, ugyan idézzél már abból, ami hazugság az írásomban! Mivel csak két hsz-em volt gondolom nem fog nehezedre esni! :D
  Tele a nadrágom?
  Ha már ismét csak a személyeskedés irányába akarod vinni a témát, akkor starwarsosan csak annyit mondanék erre?
  - Roxper! Nem én vagyok az apád! :D”
 • 47. roxper 2013. március 09. 08:13
  „Khm libázó "vélemény" nem igaz, hogy a magyar nemzet című szennylapod helyreigazítását sem olvastad Bajnaival kapcsolatban, ők is leírták, hogy kizárólag hazugság volt a korábban róla írt cikk. Mitől féltek ennyire, ha minden olyan szépen lenne mint ahogy szkottikával együtt hazudjátok, akkor nem lenne tele a nadrágotok! :D”
 • 46. Mozimasiniszta 2013. március 09. 07:55
  „nna...itt jönnek Magyarország megmentői: a drog élharcosa ki melegen ajánlja magát, egy levitézlett huszár, kinek annyi az érdeme - hogy ott van (leledzik, helyet foglal, létszámbeli tényező... ect) Továbbá: a zsidó pionírok (le)szakadt színe-java (ha nem tudod legyőzni az ellenséged - állj közéjük, bomlaszd belülről) nna... és a legszebb: a skizofrén vezérgúnár ! ki nem átallotta azt mondani: azért kell rájuk szavazni merthogy kiküszöbölik amit 2010 előtt rosszul csináltak a cucillisták !!! mi ez ha nem komplett elmebaj ? Miközben már ugyanezen alkalomból szóban szövetséget kötött, a korábbi atyamesterével - bírálja és elfelejti, hogy hol és mit művelt(tek) 2004 és 2010-között !”
 • 45. scott1 2013. március 09. 07:07
  „Mi köze van a teljes strukturális átszervezés és a folyamatos törvényi változások által keletkezett "káosznak" a tudáshoz? Az előző közigazgatási rendszerben semmi káosz nem volt, a bejáratott hatékonyságát mindenki látta... és fenntarthatatlanná is vált... persze az volt a tudás, ugye? :D
  Rendben adjuk hozzá azokat is, akik 2010 előtt még a pályázatokat nyerték... látom ahogy emiatt a sok soha ki nem fizetett alvállalkozó és volt munkásaik most belépnek a pártotokba és a magyar választók többsége is most csettint egy nagyot erre :)... és rendben, adjuk hozzá még azon alacsony keresetűeket is (80% :) hát persze) akik a családi adózásban sem részesülnek és emiatt valamelyeset csökkent a fizetésük. Elárulom, az általad felsoroltak eddig is a baloldal szavazóbázisához tartoztak... :D
  Szóval akkor meg is van minden, ami szerinted (szerintetek) a kormányváltáshoz és kormányzáshoz kell, ugye?! :D”
 • 44. florian72 2013. március 09. 06:42
  „42. scott1 2013.03.09. 06:14
  "És ha a mostani megfiatalított magyar közigazgatást szétzavarjátok ki fogják az általad képviselt szakmai tudást hozni? "

  Mond te milyen tudásról beszélsz?Mindenütt csak káoszt hallani,Hetente változnak a törvények alap törvények jogszabályok adók ,stb.

  "a megszorítások miatt jogosan háborgó rokkantnyugdíjasok, a segélyek megkurtítása miatt hátrányosan érintett tartósan inaktívak, a... "

  Meg még ad hozzá a kkv 95% át ,na ne a Közgépet ,a dolgozók 80 % jövedelmük miatt sem lesznek hálásak nekik.”
 • 43. florian72 2013. március 09. 06:23
  „40. vélemény 2013.03.09. 01:04

  33. kormoska
  A Fidesz rémálma valósággá vált ..
  - Honnan veszed, hogy mi volt az álmuk?
  Ne keverd össze a vágyálmaiddal! :))

  Elég ha csak megnézed elvtársaid sajtótájékoztatóit minden második mondatuk Bajnai, Gyurcsány mindenért ők a felelősek mink semmiért így 3 év után sem .Mindenki hibás csak mi nem ,de közben "sikert sikere "halmozunk.”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy családi ház Hunyán, a tűzben egy ember meghalt

A lángokat a szarvasi hivatásos tűzoltók és a Gyomaendrődi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság… Tovább olvasom