Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Pásztor István kegyelmet kért, a döntésig nem kell fogházba vonulnia

Kegyelmet kért a köztársasági elnöktől Pásztor István kézilabdázó, akinek csütörtökön kellett volna megkezdenie fogházbüntetését halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt; az államfő döntéséig a sportolónak nem kell fogházba vonulnia - tájékoztatta a Veszprémi Törvényszék szóvivője az MTI-t.
Dülkné Pintér Zsuzsanna közlése szerint a 2011 novemberében másodfokon nyolc hónap fogházra ítélt Pásztor István kegyelmi kérvényt terjesztett elő. A büntetés-végrehajtás elhalasztását Schmitt Pál köztársasági elnök döntéséig engedélyezték - tette hozzá.

A halasztást az igazságügyi államtitkár rendelheti el ilyen esetben; Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a kegyelmi kérvény elbírálásáig elrendelte Pásztor István büntetés-végrehajtásának elhalasztását - közölte a tárca az MTI érdeklődésére.

A törvényszéki szóvivő arról is tájékoztatott, hogy a kegyelmi kérvény elbírálásának nincs hivatalos határideje, ahogy a köztársasági elnök napirendje engedi, foglalkozik az üggyel.

Pásztor István 2010. szeptember 29-én Veszprémben egy kijelölt gyalogátkelőhelyen motorkerékpárjával elgázolt egy 80 éves férfit, aki a helyszínen meghalt. Az élsportoló a 40 kilométeres sebességkorlátozó tábla ellenére 76-80 kilométeres sebességgel hajtott, és az "elütési sebesség" (az igazságügyi műszaki szakértő szerint) legalább 69-76 kilométeresre tehető - közölte annak idején a törvényszék akkori szóvivője, Kahler Frigyes.

Pásztor István volt magyar válogatott és világválogatott kézilabdázót, aki a baleset idején az első osztályban játszó balatonfüredi kézilabdacsapat kapitánya volt, a bíróság halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt nyolc hónap fogházbüntetésre ítélte, öt évre a gépjárművezetéstől is eltiltotta.

Pásztor István a büntetését nem kezdte meg a jogerős ítélet után, hanem haladékot kért és kapott, március elsején kellett volna fogházba vonulnia.

Olvasóink írták

 • 4. StencilAtya 2012. március 01. 21:27
  „Majd Paja aláírja..az nagyon megy...”
 • 3. szatyi 2012. március 01. 14:19
  „Kegyelmet kér? Azok után, hogy ő sem adott az áldozatának?!”
 • 2. igazságkereső 2012. március 01. 12:12
  „/: jogi osztály = kegyelmezési osztály helyesen:/”
 • 1. igazságkereső 2012. március 01. 12:06
  „A köztársasági elnök csupán aláírja a kegyelmet, vagy annak elutasítását! A tényleges kegyelem, vagy elutasítás jogi formáját a Köztársasági Elnöki Hivatal jogi osztálya határozza meg, az Elnök úr csupán aláírja azt az iratot, amit a KEH jogi osztályának munkatársai a benyújtott kegyelmi kérvény alapján döntenek! Itt csupán az Elnök úr részéről az iratok aláírási időpontjai a lényegesek,hogy mikor kerül az ügyfél kezébe a végleges döntés, a kegyelem, vagy annak elutasítása!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaknem kétmilliós fizetést adna a Költségvetési Tanács elnökének a Fidesz

A nemzetgazdasági havi átlagkereset kilencszerese járhat majd Kovács Árpádnak, ha a parlament elfogadja a fideszes Kósa Lajos erre vonatkozó javaslatát. Tovább olvasom