Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Pásztor: kisebbségi kérdések megoldása is feltétele lehetne a szerb csatlakozásnak

A vajdasági magyarság elemi érdeke, hogy a szerb EU-csatlakozás folyamatában megnevezzék, és Szerbia számára teljesítendő feladatként tűzzék ki azokat az ügyeket, amelyek folyamatos konfliktusforrást jelenthetnek az országban a kisebbség és a többség viszonyában - mondta Pásztor István, a legerősebb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Magyar Szó című újvidéki lapnak.
Pásztor István ilyen ügyként említette a Vajdaság autonómiáját, a perszonális autonómiát, a délvidéki magyarok elleni 1944-45-ös megtorlás, az önkormányzatiság, a kárpótlás, az egyéni és kollektív jogok ügyét, valamint a nemzeti tanácsokról szóló törvény lehetőségeinek kihasználásával kapcsolatos kérdéseket.

Szeretnénk, ha a felsoroltakkal kapcsolatos célkitűzéseink bekerülnének az Európai Parlament Szerbiáról szóló országjelentésébe, "mert ha ez megtörténik, akkor onnantól kezdve ez egy hivatkozási, számonkérési alap" - mondta a vajdasági magyar politikus.

A tapasztalat az, hogy ha a csatlakozás folyamán nem tűzik ki ezeket teljesítendő feladatnak Szerbia számára, akkor attól a pillanattól kezdve, amikor az ország bekerül az unióba, ezek a kérdések elsikkadnak - mondta a VMSZ elnöke, akit e heti brüsszeli látogatásáról kérdezett a Magyar Szó.

Pásztor István az Európai Néppárt közgyűlésén vett részt Brüsszelben. A VMSZ megfigyelőként három éve tagja a konzervatív pártokat tömörítő európai szervezetnek. A pártelnök emellett felszólalt a nyugat-balkáni országok stabilitásával és európai perspektívájával foglalkozó konferencián.

Olvasóink írták

  • 2. szilléri 2010. november 21. 19:04
    „Inkább a Szerbek, mint Izrael ! Állítólag már féllábbal ezek is benn vannak az EU-ban. Na ennek is annyi mint a szocializmusnak!”
  • 1. deszkás 2010. november 21. 18:02
    „Pásztor úr! Világos, támogatás és autonómia a többi le van .....Ha személyesen föltehetném (én?) kérdésem köpni nyelni nem tudna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó: a büdzsé szakít a Gyurcsány-korszak gazdaságpolitikájával

A 2011-es büdzsé, a megújulás költségvetése szakít a Gyurcsány-korszak megszorításokra épülő… Tovább olvasom