Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Pataky Péter: bonyolult bértárgyalásokra kell felkészülni

A munkajogi szabályoknak a Munka törvénykönyvébe foglalt változása, a pótlékok és a munkarend megváltoztatása, valamint a béren kívüli juttatások megdrágítása együttesen még akkor is keresetcsökkenést okozhat, ha egyébként van béremelés.
Bonyolult bértárgyalásokra kell felkészülniük a szakszervezetek képviselőinek a munkahelyeken, mert több tényezőtől is függ, hogy a munkavállalók jövedelme ne csökkenjen - hangoztatta Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke kedden Szombathelyen.

A munkajogi szabályoknak a Munka törvénykönyvébe foglalt változása, a pótlékok és a munkarend megváltoztatása, valamint a béren kívüli juttatások megdrágítása együttesen még akkor is keresetcsökkenést okozhat, ha egyébként van béremelés - mutatott rá.

El kell kerülni azt a helyzetet, hogy amit megnyerünk a vámon, esetleg elveszítsük a réven - fogalmazott.

A szakszervezetek által tett legalább 5,2 százalékos béremelési javaslat szavai szerint az infláció mértékével azonos, a gazdaság helyzetét is figyelembe vevő reális javaslat - hangoztatta.

Pataky Péter szólt arról is, a munkáltatók jelentős részének a béremeléshez többlet források is rendelkezésre állnak, hiszen bizonyos feltételekkel idén is van lehetőségük állami bérkompenzációra, és a munkavédelmi akcióterv keretében kedvezmények is igénybe vehetők.

Az MSZOSZ elnöke szerint az idei bértárgyalások során arra is figyelnek majd, hogy a munkavállalók tisztában legyenek azzal, hogy a szakszervezet milyen álláspontot képvisel, milyen konkrét javaslatokat tesz.

Korábban ugyanis tapasztalataik szerint a munkavállalók a szakszervezet tevékenységéről keveset tudtak, a kialkudott béremelés mértékét pedig a munkáltató közölte velük - tette hozzá az elnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rogán: az Ab-nek megfelelő az alaptörvény módosítása

A napokon belül az Országgyűlés elé kerülő indítvány nem fogja tartalmazni az előzetes regisztrációt… Tovább olvasom