Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Pázmándfalu:

tessék választani!

Az önkormányzat Pázmándfalun már választott iskolát, ám dönteni a szülők és a gyerekek fognak. Tegnap délután a pázmándfaluiak iskolanézőben jártak Tápon, s ha az ő tetszésüket is megnyerte az intézmény, oda járnak majd a pázmándfalui felsősök. A község ma legfőbb gondja oldódik meg ezzel – mondja az új polgármester.
Októberben képviselő-testületet és négy jelölt közül polgármestert választott a most már ezernél nagyobb lélekszámú Pázmándfalu, most, ezekben a napokban iskolát kell választaniuk.
– Tudatában voltunk, vagyunk annak, hogy amire rákényszerülünk, ami eddig volt, hogy helyben tanulhattak a gyerekek, ahhoz képest a változás, bármelyik megoldás legyen is az, előnytelenebb. De hát kevés a tanuló helyben, nem tudtunk megfelelni a közoktatás szabta követelményeknek. Az eredeti elképzelés szerint Győrsággal összefogva működött volna a két település iskolája, a sági lett volna a mi intézményünk tagiskolája. Annál a megoldásnál előnyösebbnek mutatkozik, amennyiben Táppal fogunk össze. A testület ennél a megoldásnál tette le a garast. E szerint a mi gyerekeink ötödiktől nyolcadikig Tápra járnának át tanulni, helyben maradhatnának a kicsik. (Tehát maradna is az iskola egy része és az óvodát is megtarthatnánk.) Mi javasoltunk, de dönteniük a szülőknek és gyerekeknek kell majd tapasztalatuk alapján.
Pázmándfalu új polgármesterét, Nagy Imre Gusztávot idéztük. Tavaly szeptember végéig falugazdász volt a titulusa, tizenkét éven át ezzel a munkával kereste a kenyerét, megbecsülték, és maga is nagyon sokra tartotta feladatát. Körzetvezetőként alkalmazta a szakminisztérium akkor még megyeiként működő hivatala. Nagy Imre Gusztáv papíron ma is az összevont szervezet munkatársa, négy évre fizetés nélküli szabadságot vett ki.
– Közalkalmazottként dolgoztam, azzal pedig összeférhetetlen lett volna a polgármesterség, még ha társadalmi megbízottként is láttam volna azt el. Ki tudja, hogyan alakulnak majd a dolgok, ezért aztán hagytam magam számára választási lehetőséget. Fizetés nélküli szabadságot kértem és kaptam, eleve ezt végiggondolva indultam el a választáson. Minden erőmmel azon vagyok, hogy a polgármesterséget a legjobb tudásom szerint végezzem, de ha letelik a ciklus, nemcsak velem szemben választhatnak, nekem is marad rá lehetőségem.
Pázmándfalu polgármestere Csornán, a mezőgazdasági irányzatú középiskolában érettségizett, Kaposvárott végezte el a főiskolát. Szövetkezetekben dolgozott, a helyi gazdaságban ágazatvezető volt. Az 1994–98-as ciklusban volt képviselője a helyi önkormányzatnak, s azt mondja, éppen annak tapasztalatai után fogadta el, hogy most polgármesternek jelöljék.
– Barátaim, ismerőseim gyűjtötték össze a kopogtatócédulákat, magam nem korteskedtem. Se jót, se rosszat nem mondtam senkire, okulva abból, amit másoknál elítéltem. Képviselőként is volt, amin szerettem volna változtatni, s maradt tennivaló most is bőven. Merthogy gondjaink is szép számmal maradtak, s keletkeztek újak. Itt volt mindjárt indulásként az iskolaügy. Aztán, ha ezt megoldjuk, kezdhetünk a következőknek. Közösségi épület dolgában se állunk teljesen jól, pénz kell majd az utakra. Ahogy mások, mi is a pályázati pénzekre számítunk, s csak remélni tudjuk, hogy a kis falvaknak is jut majd valamennyi a milliárdokból. Vannak még értékesíthető telkeink. Új utcát nyitottunk, Pázmándfalu első orvosáról, dr. Barabás Istvánról kapta a nevét. Bárkinek az ötlete is volt, hogy utcát nevezzünk el a doktor úrról, nagyon nagyszerűnek tartom. Nekünk már saját orvosunk volt, amikor a szomszédoknak még nem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűrővizsgálat

Az Erzsébet-kórház emlőszűrő centruma (Sopron, Győri út 15.) mammográfiás szűrővizsgálatra várja… Tovább olvasom