Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

PDSZ: Nincs ok ünneplésre a pedagógusnapon

Nincs ok ünneplésre a pedagógusnapon - állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Az érdekképviselet szerint a kormány több tízmilliárd forintot von ki a közoktatásból, s a pedagógusok számát tíz-húszezerrel kívánja csökkenteni.
Nincs ok ünneplésre a pedagógusnapon - állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Az érdekképviselet szerint a kormány több tízmilliárd forintot von ki a közoktatásból, s a pedagógusok számát tíz-húszezerrel kívánja csökkenteni. Az oktatási miniszter ugyanakkor arról számolt be, eddig nem látott fejlesztések indulhatnak meg a közoktatásban.

A PDSZ álláspontja szerint a mostani finanszírozási rend intézménybezárásokhoz, összevonásokhoz vezet. Kerpen Gábor elnök közleményében jelezte, a finanszírozás rendje miatt a sajátos nevelési igényű gyermekek esetén is megszűnik a kis létszámú osztály, a csoportbontás, s halálra ítélik a kistelepülési iskolákat.

A szakszervezet szerint a kormány a kötelező óraszám emelésével "két nagyot üt egy csapásra" a közoktatásra, hiszen lehetővé válik tízezer pedagógus elbocsátása másfél éven belül. A PDSZ ezért különös nyomatékkal kéri, vonja vissza a tárca a vonatkozó jogszabályt, azért, hogy ennek örvén ne bocsássanak el több ezer pedagógust.

A PDSZ azt követeli a kormányzattól, hogy ne csak "1/365 arányban, azaz az évnek 0,3 százalékában" gondoljon megbecsüléssel a nemzet napszámosainak nevezett állampolgáraira, akik nélkül sem jelen, sem jövő nem képzelhető el.

Az érdekképviselet célja, hogy a többi közoktatásban érintett szakszervezettel együtt minden törvényes eszközzel fellép a közoktatásban dolgozók és a közoktatás társadalmi támogatásának javításáért és a közoktatásban dolgozók élet- és munkakörülményeinek javítását eredményező jogszabály-módosításokért - hangsúlyozta Kerpen Gábor.

A PDSZ egyetértve a szakminiszterrel abban, hogy a lexikális és tárgyi tudás nem önmagáért való, hanem az identitásépítés része, s ezért egyensúlyt kell teremteni e két tudás között, azt kéri, hogy terjesszen elő a tárca törvénymódosítást az 5. és 6. osztályban a nem szakrendszerű tanítás kötelező jellegének eltörlésére, illetve arányának csökkentésére.

Jönnek a fejlesztések

Eddig nem látott fejlesztések indulhatnak meg a közoktatásban: az épületek felújítására, bővítésére, az eszközök beszerzésére és informatikai fejlesztésekre több mint 120 milliárd forint áll majd rendelkezésre 2010-ig - írta Hiller István szakminiszter pedagógusnapi köszöntőjében.

A 21. Század Iskolája - a kormány egyik kiemelt programjaként - azt célozza, hogy megfelelő környezetet alakítsanak ki a pedagógusok munkájához. Az ország óvodáiban, iskoláiban és kollégiumaiban uniós pénzek felhasználásával nagyszabású infrastrukturális fejlesztések indulnak meg. Az első pályázatokat a Közép-Magyarországi Régióban már kiírták, és hamarosan megkezdődik a tervezés az ország más tájain is - írta üzenetében a szaktárca vezetője.

Hiller István kitért arra is, hogy megnövelték az alapkészségek oktatására fordítható időkeretet, és ezzel lehetőséget teremtettek arra, hogy a szaktanárok könnyebben és eredményesebben oktathassák majd a gyerekeket a 4. osztály után. Ez javíthatja az oktatás színvonalát minden évfolyamon

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varázslatok és boszorkányságok tábora

Tovább olvasom