Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Peches a győri sors(talanság)

A Magyar Rádió zenekara és énekkara kapott felkérést a Kertész Imre regényéből készülő Sorstalanság zenei felvételeinek elkészítésére. Így Ennio Morricone – az ígéretek ellenére – nem a Győri Filharmonikus Zenekart vezényelte hétfőn.

Erősebben lobbiztak

Ennio Morricone
„ A szívem vérzik, hiszen sokáig a mi nevünket emlegették a Sorstalanság zenei felvételei kapcsán. A Magyar Rádió zenekara mellett viszont több érv szólt és erősebben lobbiztak. De hogy mennyire komoly volt a lehetőség, egy konkrét példa: a rádió zenekarában több ismerősöm játszik, egyikük felhívott és félig viccesen megjegyezte, »elveszitek a hakninkat«. De nem vettük el..." – mondta tegnap Baross Gábor, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója, körülbelül akkor, amikor Ennio Morricone irányításával megkezdődött az irodalmi Nobel-díjas Sorstalanságból készült film zenei felvétele a Magyar Rádió 6-os stúdiójában.

A győri filharmonikusok neve áprilisban került a „pakliba", amikor a világhírű zeneszerző velük adott koncertet a Budapest Arénában. A „Volt egyszer egy vadnyugat" világhírű komponistája úgy távozott a hangverseny után Magyarországról, hogy ez csak a kezdet, a győriekkel ad még egy koncertet Pozsonyban, s visszatér a Sorstalanság felvételére is, ahol az ismerős zenészekkel szeretne együtt dolgozni.

 „ Oscar-díj-veszélyes" a film

Rendkívüli, szép filmnek, érzelemdús és „Oscar-díj-veszélyes" alkotásnak nevezte a Sorstalanság című filmet Ennio Morricone a zenei felvételek előtt. Az olasz zeneszerző hangsúlyozta: azért irányítja személyesen a zenei felvételeket, hogy „valóban az jöjjön át, amit ő szeretne". Volt ugyanis olyan eset, hogy egy általa komponált zenét nélküle vettek fel, és szinte nem ismert rá a saját szerzeményére – tette hozzá. A világhírű komponista magával hozott egy német pánsípost, egy szintetizátoros zenészt, és vele van „bizalmi" hangtechnikusa is.

Morricone egyébként még a film megtekintése előtt megalkotott hat témát, amelyet kettőre szűkített le, s munkáját a filmkockák megnézése után folytatta. Amikor a győriekkel próbált, még nem volt kész a filmzenével, így az Arénában sem mutattak be belőle részleteket
Nem Morricone döntött

Úgy tudjuk, Morricone koncertszervezője végig a győriek mellett lobbizott, de a döntést nem a zeneszerző és nem is az impresszárió, hanem a film rendezője és producere hozta meg. Pk pedig a Magyar Rádió zenekara és énekkara mellett voksoltak. Baross Gábor nagyon sportszerűen így kommentálta a döntést: „Ha én döntöttem volna, lehet, ugyanezt a lépést teszem meg. A rádió zenekara a szakmán belül az NB I-nek számít, a vidéki filharmonikusok – hiába cseng jól a nevük a szakmában – legfeljebb az NB I/B-t jelentik.

A rádióban minden adott, stúdió, énekkar..., de persze tudom, micsoda médiavisszhangot kaptunk volna ismét." A tavaszi koncert mindezt egyszer már bebizonyította. A győri filharmonikusok igazgatója nem is titkolta: anyagilag is jól jártak a Morricone-koncerttel (bár „sarokházat nem tudtunk venni a bevételből"), de a szakmán belüli presztízs sokkal többet ért.

A pozsonyi koncert

Érthető módon nem is akarják elveszíteni ezt a kapcsolatot, főképp azért nem, mert már a másik ígéret, a pozsonyi koncert elérhető közelségbe került. Most úgy tűnik, jövő áprilisban ismét összeállnak Morriconéval, s ha minden a tervek szerint alakul, akkor a szlovákiai hangverseny előtt egy nappal Győrben is bemutatják a koncertet. A „ha" azonban mostantól elhagyhatatlan a mondat elejéről, Baross Gábor is óvatosabban fogalmaz: „Hogy biztos-e a koncert? Az lesz, amikor már hazafelé tartunk Pozsonyból."

Előtte azonban még számos koncert vár a filharmonikusokra, legközelebb (október 11-én) a Budapesti Zenei Hetek rendezvénysorozaton kortárs zeneszerzők műveit mutatják be.

(A filmről további információkat a pénteken megjelenő Hétvége magazinunkban olvashatnak.)

.


Kapcsolódó cikkek >>

Barakkajtók a Sorstalanságba (2003-12-22) >>
Decemberben kerül a mozikba a Sorstalanság (2004-08-07) >>
Decemberben mutathatják be a Sorstalanságot (2004-05-27) >>
Internetről letölthetők a Kertész- regények (2002-10-16) >>
Koltai Lajos a Sorstalanság forgatásának befejezéséről (2004-07-14) >>
Koltai főszereplőt keresett a Sorstalansághoz (2003-01-16) >>
Készül a Sorstalanság - nagy figyelem kíséri (2004-02-09) >>
Megkapja az állami támogatást a Sorstalanság (2004-04-29) >>
Pénzügyi gondok miatt csúszik a Sorstalanság forgatása (2004-03-02) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új gépek a komáromi malomban

Egymilliárd forintért felújították a komáromi malmot. A beruházó Pannonmill Rt. ígéri, jövő… Tovább olvasom