Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Pécs a ˝magasház˝ fokozott őrzésére szólítja fel tulajdonost

A pécsi önkormányzat a "magasház" fokozott őrzésére szólítja fel annak tulajdonosát, és segítséget is nyújt az ingatlan építésügyi felülvizsgálatához.
Az önkormányzat szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: az, hogy kedd este egy súlyos fémtárgy zuhant ki az épületből, nem a "magasház" állaga miatt, hanem bűncselekménnyel összefüggésben következett be, ezért a hivatal nem rendelheti el a felülvizsgálatot. A város azért ajánlja fel együttműködését, mert fontos számára az itt élők biztonsága.

A rendőrség tájékoztatása szerint az egymázsás fémtárgy vélhetően fémtolvajok miatt esett ki a "magasházból".

Az eredetileg a liftakna tetején lévő tárgyat elmozdították, ezért leesett, legurult a lépcsőn, majd egy ablakot kitörve hetven métert zuhant.

A fémtárgy - amelyet az elsődleges keddi információk szerint vasbeton elemnek gondoltak - megrongálta az út aszfaltburkolatát, de sem a tárgy, sem a kitört üvegtábla szilánkjai nem okoztak személyi sérülést.

Több rendőrjárőr percek alatt a helyszínre ért, és átkutatta az épületet. A tizennegyedik emeleten az egyik terasz külső falához lapulva két férfit találtak; előállították őket. A rendőrök a legfelső szinten rábukkantak a fémlopáshoz használt eszközökre. A két férfi elismerte, hogy vasat akart lopni, de tagadta, hogy felelős volna a történtekért.

Az ügyben lopás kísérlete és közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

A Közép-Európa legmagasabb üresen álló épületeként a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült 25 emeletes pécsi "magasházat" 1989-ben életveszélyessé nyilvánították, és kiürítették. Szakértők úgy ítélték meg, hogy a jugoszláv technológiával készült, úgynevezett IMS-épületszerkezet összetartó acélkötelei a hézagok kitöltésére használt pasztától egyes helyeken erős korróziónak indultak. Amikor a feszítőhuzalok keresztmetszete a felére csökkent, az épület elveszítette statikai biztonságát.

Azután, hogy a város 360 millió forintos hozzájárulásával 2003 őszére elvégezték a statikai megerősítést, az önkormányzat többször is értékesítette az épületet, de a mai napig nem sikerült hasznosítani. Legutóbb a spanyol Milton csoportnak adták el 410 millió forint plusz áfáért egy ingatlancsomag részeként.

Az önkormányzat a legújabb tervek szerint lebontatná az ingatlant, és két éven belül közigazgatási szolgáltató központot építtetne a helyére. Szakértők szerint csak a bontási munkák egymilliárd forintba is kerülhetnek. Korábbi sajtóhírek szerint a "magasházba" rendszeresen szöknek be fiatalok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munka törvénykönyve - A kormány várja a javaslatokat

A munka törvénykönyvének tervezetéhez már közzététele óta számos észrevétel érkezett, ezeket az NGM… Tovább olvasom