Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Pécs, Isztambul és Essen közös programjai

Közös programokat is szervez Európa három idei kulturális fővárosa, Pécs, Isztambul és Essen.
Míg a német partnerekkel a már meglévő, kitűnő kulturális kapcsolatok, addig Isztambullal a közös múlton túl a nyitottság, a kíváncsiság és a kezdeményezőkészség nyújt alapot az együttműködésre - mondta Szalay Tamás, a Pécs2010 Menedzsmentközpont kulturális igazgatója az MTI-nek.

Beszámolt arról, hogy Pécsnek elsősorban Dél-Németországgal vannak nagyon erős kulturális kapcsolatai. Ennek is köszönhetően a magyar és a német kulturális fővárosi iroda már a kezdetektől fogva jó viszonyban van egymással. Isztambullal más a helyzet, a törökökkel ugyanis korábban nem volt élő kapcsolata Pécsnek. Míg Isztambulban eseménycentrikus évet szerveznek, addig az esseniek a hosszú távú elképzeléseket támogatták.

A két kultúrfőváros közös programjaként említhető az Essen-Pécs Wind Music, amelynek előzménye a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola Fúvószenekara, valamint az esseni Schönebecker Jugend-Blasorchester 2007-ben kezdődött együttműködése. A zenei projekt keretében a magyar és német zenészek, valamint tanáraik közös műhelymunkában vettek részt Pécsett és a Ruhr-vidéken. Idén is folytatódik a közös munka: az együttes ismét koncertezik Németországban és Magyarországon, az anyagból pedig CD készül.

A német-magyar programok sorát bővíti az októberi Diptichon-projekt, amely keretében az UMZE kamarazenekar és az észak-rajna-vesztfáliai MusikFabrik egy különleges kortárs zenei programot állított össze a pécsi publikum számára. A két zenekar a svájci származású Hanspeter Kyburz Dyptichon című művét és Kurtág György Kettősversenyét mutatja be.

Pécsett májusban rendezik meg az Utazás a török félhold körül címet viselő rendezvénysorozatot, amely egyszerre mutatja be Törökország kulturális hagyományait, tradícióit és betekintést nyújt a kortárs török művészet jelenébe négy művészeti ág (fotó, zene, irodalom, film) segítségével. A programok között szerepel több koncert, kurd néptánc és táncház, török filmhét, valamint gasztronómiai bemutató.

Szalay Tamás kitért arra, hogy a baranyai megyeszékhely is bemutatkozik Isztambulban a májusi amatőr egyetemi színjátszó csoportok fesztiválján, a XIII. Isztambuli Nemzetközi Bábfesztiválon pedig a Bóbita Bábszínház A 3 kismalac és a farkasok című előadással lép fel. Június végén háromnapos összművészeti bemutatkozást terveznek Isztambul utcáin és közterein egy szabadtéri fesztiválon, ahol Pécset a kortárs művészeti élet ifjú alkotói képviselik.

Lesz olyan esemény is, amelyben mindhárom város részt vesz. Szalay Tamás példaként említette a nyári Pécs-Ruhr-vidék-Isztambul Zenekaravánt, amely mindegyik nemzet zenei hagyományait magába foglalja. Ezek kombinációjából egy új "global sound", sokoldalú, izgalmas zenei produkció jön létre. A közönség mindhárom városban, régióban koncerten ismerheti meg a projekt során létrejött zenei anyagot.

A szeptemberben záruló Temporary City urbanisztikai projektben is részt vesznek a három város egyetemeinek építész-, környezet- és településtervező hallgatói. A munkacsoportok mindhárom helyszínen közösen tanulmányoznak egy beavatkozást igénylő városi teret, az egyhetes terepmunka végén pedig a hallgatók ismertetik a többi diákkal javaslataikat, majd hazatérve kidolgozzák azokat. A Ruhr-vidéken a duisburgi belső kikötő, Isztambulban a szárazdokk, Pécsett pedig a Zsolnay Kulturális Negyed melletti közterület a vizsgálandó helyszín.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2010. január 14. 10:46
    „Igazán sajnálatos az, hogy a korábbi ígérettel szemben / arról volt szó ugyan is, hogy miután Pécs nyerte el Európa Kulturális Fővárosa címet, Pécset Szegeddel együtt fogják emlegetni a rendezvények során! / egyáltalán nem került még csak említésre sem Szeged neve.Pedig hiszem és tudom, hogy Szeged Városa is méltó arra, hogy egy ilyen impozáns,nagy horderejű,egész éven át tartó rendezvényen büszkén említsék többször is! Komoly kulturális, oktatási hírneve van Szegednek, ezért ne mis értem, hogy a megnyitó ünnepségen -melyet végig néztem - még csak említést sem tettek Szegedről. Jó lenne tudni, hogy mi változott azóta, amióta erre ígéretet kapott városunk,érdemes lenne az indokokat az elmaradásra vonatkozóan megismerni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetbe vettek egy ingatlanforgalmazót

Őrizetbe vettek a rendőrök egy keszthelyi ingatlanforgalmazót, aki tagja az önkormányzat egyik… Tovább olvasom