Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Pedagógusnap: a DK és az LMP szerint nincs ok ünneplésre

A DK szerint válsághelyzet van a közoktatásban, az LMP azt mondja, nincs miért ünnepelniük a pedagógusoknak. A szakszervezetek 20 százalékos béremelést követelnek.
A bérek 20 százalékos megemelését követelik szakszervezetek

A tüntetők a Jászai Mari térről vonultak az oktatási államtitkárságnak helyet adó minisztérium Szalay utcai épülete elé, tábláikon egyebek között "kontár kormány, mennyei erőforrás mystériuma - alattvalóknak, iskola a határon - ne már!" feliratok voltak olvashatóak.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy fogalmazott, elfogyott a reményük, a hitük és a pénzük. Az értelmiségi lét helyett a megélhetésükért kell demonstrálniuk. Az érdekvédő kiemelte: a köznevelési és a szakoktatási törvény bevezetése megalapozatlan, mert annak nincsenek meg a jogi feltételei. Hozzátette, cinikus, aki azt mondja, hogy a jelenlegi bérhelyzetet fenn lehet tartani, ugyanakkor attól tartanak, az életpályamodell bevezetéséhez szükséges pénzt a "pedagógustársadalom kannibalizmusa árán" kívánják előteremteni.

20 százalékos béremelésért demonstráltak a pedagógusok a pedagógusnapon. Fotó: MTI/Kovács Tamás (galéria)

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a demonstráción azt hangsúlyozta, nem hagyják tönkretenni a magyar közoktatást. Mint mondta, "az egyeztetés nélküli törvények súlyosan pedagógus- és gyermekellenesek lettek". Szerinte, ha nem halasztják el a köznevelési és a szakképzésről szóló törvény bevezetését, azzal "jóvátehetetlen károkat okoznak".

A köznevelési törvény számos pontját "hiányosnak, zavarosnak" nevezte, amely nem szabályozza egyértelműen a közoktatás rendszerét. Megemlítette, hogy az iskolák üzemeltetése az önkormányzatokra hárul, miközben bevételeik egy részét elvonják tőlük.

Rámutatott arra is: a közoktatási intézményfenntartás teljesen átalakul, a kormányhivatalok pedig dönthetnek majd az iskolák bezárásáról és a pedagógusok elbocsátásáról, amelybe azonban a szülői munkaközösségeknek nem lesz beleszólásuk. A kormány célja, hogy a gyermeknevelés az állam kezébe kerüljön, hogy "hatalomhoz hű állampolgárokat" neveljenek a pedagógusok - tette hozzá.

20 százalékos béremelésért demonstráltak a pedagógusok a pedagógusnapon. Fotó: MTI/Kovács Tamás (galéria)

Somogyi László, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke elmondta, nem tudják, össze kell-e majd vonni osztályokat, illetve a tanárok kötelező óraszáma mennyi lesz, mert ezt a törvény nem szabályozza. Felhívta a figyelmet arra: mivel az iskolaigazgatók nem tudnak felkészülni a jogszabály bevezetésére, ezért azt el kell halasztani.

Úgy fogalmazott, nem akarják, hogy a pedagógusok "robotok legyenek", akiknek végre kell hajtaniuk a "központi agy" által kiadott utasításokat. Annak a véleményének is hangot adott, hogy a pedagógus-életpályamodell bevezetését a költségvetés állapota 2013. szeptember 1-jétől nem teszi majd lehetővé.

Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke arról beszélt, hogy a törvények bevezetésével nem kerülhető el a létszámleépítés, az átalakítások legnagyobb vesztese pedig a szakképzés lehet, mert kiüresedhetnek a tanműhelyek, a szakképzésben tevékenykedő oktatók pedig más pályát választhatnak. Kételyeit fejezte ki ugyanakkor, hogy a 17 évesen a szakképzésből kikerülő tanulók el tudnak-e majd helyezkedni.

Nádori Lívia a szülők, valamint a Hálózat a Tanszabadságért képviseletében a nyilvánosság erejének fontosságát hangsúlyozta, amelynek segítségével a tanárok megmenekülhetnek a "jogfosztástól".
20 százalékos béremelésért demonstráltak a pedagógusok a pedagógusnapon. Fotó: MTI/Kovács Tamás (galéria)

A rendezvény végén Muity Mária, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének titkára felolvasta azt a kormánynak szóló, a követeléseiket tartalmazó petíciót, amelyet az öt szakszervezet képviselői adtak át az oktatási államtitkárság két politikai tanácsadójának, utóbbiak pedig rózsákat nyújtottak át pedagógusnap alkalmából az öt szakszervezeti vezetőnek.

A petícióban egyebek között követelik, hogy a kormány kezdeményezze a köznevelésről szóló törvény és hozzá kapcsolódóan a szakképzésről szóló törvény bevezetésének egy évvel való elhalasztását, az ehhez szükséges törvénymódosításokat pedig haladéktalanul nyújtsa be az Országgyűlésnek.
Szerepel továbbá a dokumentumban, hogy a szakszervezetek közreműködésével a kormány tekintse át a foglalkoztatás szabályait és a pedagógus- életpályamodell rendelkezéseit, utóbbi bevezetése és a közalkalmazotti bértábla emelése pedig ne függjön létszámleépítésektől és munkateher-növekedéstől. Követelik ezenkívül a közszféra egészében a legalább 20 százalékos illetményemelést január 1-jétől.

A tüntetést támogatásáról biztosította 24 magyar konföderáció, ágazati szakszervezet, levélben fejezte ki szolidaritását az Európai Szakszervezeti Szövetség pedagógus ágazati bizottsága, valamint további 15 európai pedagógus szakszervezet.

Az ország számos településéről érkező tüntetők megtöltötték a minisztérium előtti területet a Szalay utcában, a demonstrálók között ott volt Szanyi Tibor, Kunhalmi Ágnes és Török Zsolt szocialista politikus és Osztolykán Ágnes LMP-s országgyűlési képviselő.

LMP: nincs okuk ünnepelni a pedagógusoknak

Az LMP szerint a tanároknak semmi okuk sincs az örömre a vasárnapi pedagógusnapon, mivel megbukott a kormány kétéves oktatáspolitikája.

Osztolykán Ágnes, a párt parlamenti képviselője vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján a pedagógus szakszervezetek fővárosi demonstrációjára utalva hangsúlyozta, a tanároknak nem maradt más eszközük, mint utcára vonulni.

Az ellenzéki képviselő mindenekelőtt azt kifogásolta, a kormány - mint mondta - úgy államosítja az oktatási intézményeket, hogy annak részleteit még a fideszes városvezetők sem ismerik. Kiemelte továbbá, a Széll Kálmán Terv 2.0-ból arra következtetnek, hogy elhalasztják a pedagógus életpályamodell bevezetését, vagyis szerintük egyértelművé vált: ez az elképzelés csak blöff volt a kabinet részéről.

20 százalékos béremelésért demonstráltak a pedagógusok a pedagógusnapon. Fotó: MTI/Kovács Tamás (galéria)

Osztolykán Ágnes kifogásolta a Nemzeti alaptantervet is, mondván, az úgy korlátozza a pedagógusok munkáját, hogy közben növeli óraszámukat. "Vagyis visszatérnek arra a poroszos berendezkedésre, amikor a mennyiség és nem a minőség számít" - fogalmazott.

A politikus a tankötelezettség korhatárának csökkentése ellen is felemelte a szavát, mondván 16 éves fiatalokat tesznek a "multik áldozatává" azzal, hogy kilökik őket arra a munkaerőpiacra, ahol jelenleg sokan diplomával sem boldogulnak.

Az LMP ezzel szemben olyan "oktatáspolitikai vízión" dolgozik, amelynek révén "2014 után egyik gyereket sem hagynák az út szélén". A tanítás minőségét pedig olyan kiegyenlítetté tennék, hogy ebből a szempontból nem lenne különbség a vidéki kis falu és a budapesti elitgimnázium között - tette hozzá Osztolykán Ágnes.

DK: válsághelyzet van a közoktatásban

Válsághelyzet van a Demokratikus Koalíció (DK) szerint a közoktatásban, amely a jövő nemzedékét veszélyezteti.

Niedermüller Péter, a DK alelnöke a pedagógusnap alkalmából nyilatkozva az MTI-nek kifejtette: pártja egyebek mellett ezért támogatja a pedagógus szakszervezetek vasárnapi tüntetését, és egyetért azzal, hogy az új köznevelési törvény kidolgozatlansága miatt komoly zavarok keletkeznek az oktatásban. Ezért a jogszabályt vissza kell vonni - értékelte.

20 százalékos béremelésért demonstráltak a pedagógusok a pedagógusnapon. Fotó: MTI/Kovács Tamás (galéria)

"Ez a köznevelési törvény arra törekszik, hogy a fiatalokból, a diákokból alattvalókat neveljenek" - mondta az alelnök, aki szerint tiltakozni kell az ellen is, hogy az iskolák egyre nagyobb számban az egyházak kezelésébe kerüljenek.

"Ez azt jelenti, hogy ma Magyarországon egyszerűen nincs garantálva a világnézetileg semleges oktatáshoz való hozzáférés, különösen a kistelepüléseken" - jelentette ki Niedermüller Péter.

Olvasóink írták

 • 14. Füvesember 2012. június 04. 12:38
  „12.Mike3
  Idézet Öntől: "... a tanárnak ezek mellett nincs felelősége, kiélheti a szadista hajlamait és ha nincs kedve dolgozni, feleltethet egész órán. ja, mellesleg egész nyárra bezár a munkahelyük. pofátlan banda.
  és mielőtt bárki nekemjönne, közlem, hogy a nagyszüleim tanárok voltak és én is az vagyok. csak nem gyakorlom..." stb., stb.,
  Nos, jobb, hogy nem gyakorolja, mert a megnyilvánulása olyan mélységes rosszindulatot, artikulátlan dühöt és mélységes ostobaságot tükröz, amivel nem is szabad valakit gyerekeknek még a közelébe sem engedni.
  És engedjen meg még egy megjegyzést a tanárnak nincs semmi felelőssége kezdetű hülyeségéhez: Lassan már KIZÁRÓLAG AZ VAN NEKI! MINDENÉRT őt veszik elő, számtalan BÍRÓSÁGI eljárásról tudok, amit tanárok ellen folytatta/nak, teljesen mondvacsinált, idióta indokokkal.
  Nem tudom, hogy a tanult szakmája helyett (hál´ istennek) mivel foglalkozik, de az irománya alapján, halvány fingja sincs a jelenlegi magyar közoktatásban uralkodó viszonyokról.”
 • 13. theseus 2012. június 04. 10:24
  „12. Mike3 2012.06.04. 10:01

  Jó lenne a minimális tájékozottság, mielőtt valaki sarkos véleményt megfogalmaz bármilyen témában.
  Sok tanár jóval több mint 40-50 órát dolgozik hetente.
  Alapvető tévedés azt hinni, hogy a tanár munkaideje azonos a kötelező óraszámmal. Ha egyáltalán nem készülne egy tanár az óráira, az adminisztrációval és egyéb munkahelyi feladatokkal még úgy is sokaknak kijön a 40 óra a 22-25-30 megtartott óra után.
  Csakhogy az órákra készülni is kell, főleg úgy, hogy gyakran változik a tanterv is. Aztán még javíthatja a nebulók dolgozatát, sokszor éjszakába nyúlóan.
  Ha valaki 8-tól 4-ig dolgozik, akkor utána már foglalkozhat mással, nem kell otthon is dolgoznia, a tanárokról viszont ez általában nem mondható el. Persze sokan mások is visznek haza munkát, a versenyszférában is, csak nem ekkora fizetésért.”
 • 12. Mike3 2012. június 04. 10:01
  „lószart 20%! mások 40-50 órát dolgoznak egy héten, sokkal kevesebb pénzért. a pedagógus jó esetben a felét. tehát a keresetüket szorozzuk be kettővel és kijön, hogy kiemelten jól keresnek. ne jöjjön nekem senki a dolgozat javításokkal! a tanárnak ezek mellett nincs felelősége, kiélheti a szadista hajlamait és ha nincs kedve dolgozni, feleltethet egész órán. ja, mellesleg egész nyárra bezár a munkahelyük. pofátlan banda.
  és mielőtt bárki nekemjönne, közlem, hogy a nagyszüleim tanárok voltak és én is az vagyok. csak nem gyakorlom

  10: az én fizetésemet sem emelték évek óta. sőt, a többségét sem. na akkor most mi van? nekik miért járna? adják a pénzt inkább az orvosoknak, ápolóknak”
 • 11. DobóI 2012. június 04. 09:53
  „Egyetértek a pedagógusokkal, csak azt nem értem hogy ezek a szakszervezeti vezetők miért nem aktivizálták magukat az korábbi bér leócsitó "kormányzat" ideje alatt?”
 • 10. theseus 2012. június 04. 09:44
  „Az egy dolog, hogy baloldali pártok és szervezetek tüntettek. Az meg a másik, hogy a kormány továbbra is csak hitegeti a pedagógusokat és általában a közalkalmazottakat, két évvel a kormányváltás után.

  A 20 % fizetésemelés is kevés lenne, mert évek óta egy fillérrel sem emelték a fizetéseket. Legalább a hivatalos infláció mértékével illene emelni minden évben, hogy ne legyen folyamatos reálbér csökkenés.
  A minimálbért is emelik minden évben. Lassan a diplomások sem keresnek sokkal többet a minimálbérnél, pedig nem csak sokkal többet tanultak, hanem a felelősségük is sokkal nagyobb.
  Ráadásul az óraszámokat és az adminisztrációt is többször emelték. Kevesebb emberrel végeztetnek több munkát, évek óta változatlan fizetésért.
  Egyelőre sajnos csak távolodunk Ny-Európától az életszínvonalat illetően, ahelyett hogy felzárkóznánk. Már ami az átlagot illeti. A politikusok ezt lehet, hogy nem érzékelik a parlamentből.”
 • 9. v.imre 2012. június 04. 03:34
  „Felébredtem az éjjel. Az álom kiment a szememből. Ezért ültem a géphez. Ezért folytatom. Mi, akik a rendszerváltozás idején értelmiségi körökben forogtunk jól tudjuk, hogy az akkor felszámolásra ítélt egypárti pártbizottságok, munkahelyi bizottságok funkcionáriusai jövőjéről gondoskodni kellett. Ezeket az embereket helyezték el ezen intézmények élére. Így került iskola élére Szegeden is többek között Révész Mihály és a többiek. És ezt ma sem tartom bűnnek. És ezek az immár 25 évet lehúzott emberek ma már nyugdíjasok, de életük során máig hálával tartoztak és tartoznak a pártnak a biztosított egzisztenciáért. De úgy gondolom, azért ők is túlzónak tarthatják Gallóné ílyen markánsan őszintén szókimondó beszédét. Annál is inkább, mert végül is az ő utólagos üldöztetésük helyett egy, akkorihoz képest más, nyugati berendezkedésű állam felépítéséhez idomultak. Már nincs rajtuk a nyomás azon súlya, hogy még most is a hála jeleként tömegesen kellene tüntetniük a jelenlegi kormány ellen, az MSZP mellett. A Népszabadság cikkében olvasható is a felvonulók egyike neheztelése, hogy a hálátlanok milyen kis számban vesznek részt ezen a tüntetésen. Alapjában véve ez volt a tüntetés lényege a béremelés követeléssel megtámasztva. A törvénykezés állása szerint a kormány mondja is, hogy 2013 őszén lépnek hatályba az új intézkedések, köztük az új bértábla és életpálya modell és addig kérik a pedagógusok szíves türelmét.”
 • 8. Füvesember 2012. június 03. 21:35
  „3. szandokán 2012.06.03. 16:09 Egy fokkal sem különb emberek mint bárki más.ezzel az erővel mindenki kérhetne béremelést.
  Ki kell próbálni! Tessék bemenni egy mai osztályba és 45 percig csupán SZÓHOZ JUTNI!! SEMMI TÖBB!
  Rendet tartani, lelkiismeretesen OKTATNI, eleget tenni az idióta tanterveknek, elviselni a sok hülyegyereket, akikkel a szüleik sem tudnak mit kezdeni és-főleg- zöldágra vergődni asok bunkó, mindenhez JOBBAN értő szülővel.
  Ha meg mondjuk Ödönke elesik szünetben, másnap már az RTL Klub, 1 hét múlva a rendőrök, egy hónapon belül már az ügyészség ..sztatja a komisz tanárját.
  Sok olyan embert ismerek, akik ezért még 90 ezret sem visznek haza!
  Mégegyszer mondom: csináld utánuk, aztán legyen véleményed róluk!
  Amúgy meg bárki tüntethet a jobb sorsáért...... (az más kérdés, hogy úgyis leszarják).”
 • 7. v.imre 2012. június 03. 20:30
  „Hogy félreértés ne essék, a Népszabadság honlapjáról is idézem Gallóné szavait bizonyítandó, hogy az MTI fenti tudósítása is korrekt volt (teszem hozzá, ha egyszer megjelenik a korábban írt hozzászólásom is):

  "...Az államosítás, a Nemzeti Alaptanterv mind csak eszköze annak a sátáni tervnek, hogy az állami ideológia mindenhol érvényesülhessen. Ki kell mondani, hogy az állam a hatalomhoz hű alattvalókat akar nevelni, olyanokat, akik nem kérdeznek, nem kételkednek, csak hisznek..."

  Az állam rá akarja tenni a kezét a szocialisták hitbizományára.”
 • 6. v.imre 2012. június 03. 19:42
  „A legsokatmondóbb Galló Istvánné felszólalásából. Tessék csak belegondolni:

  "...A kormány célja, hogy a gyermeknevelés az állam kezébe kerüljön..."

  A rendszerváltozás szele idején (1988) az MSZMP lázas igyekezettel elfoglalta az iskolák vezetői helyeit, most az utód szakszervezeti vezető (nem is kell sokat törni a fejünket kiknek az érdekeiből) most veszélyeztetve látja ezen helyzet megtartását és az államtól félti a gyerekek nevelését. Mi ez, ha eddig nem úgy érezték és gondolták, hogy az oktatási rendszer az ő kezükben van. A demokratikus államban négy évente parlamenti választások vannak, ezért az iskolarendszer sorsa a választók kezébe kerül.”
 • 5. la-za 2012. június 03. 18:55
  „3.szandokán 2012.06.03. 16:09

  Ki mondta, hogy más nem kérhet...?”
 • 4. spiler 2012. június 03. 17:03
  „IGEN AZ OKTATÓK IS FElElŐSEK......hogy adtak 1-2 fideszesnek diplomát amikor csak épp,hogy megfeleltek A DEBRECENI EGYETEMEN”
 • 3. szandokán 2012. június 03. 16:09
  „Egy fokkal sem különb emberek mint bárki más.ezzel az erővel mindenki kérhetne béremelést.”
 • 2. szentmiki 2012. június 03. 15:28
  „ők juttatták ide, csak tudják...”
 • 1. TrombiFrédi 2012. június 03. 13:29
  „Ok nincs az ünneplésre, pláne hihető is, ha olyanok mondják- tisztelet a kivételnek- akik az elmúlt években, évtizedekben tettek is érte, hogy így legyen, miközben tehettek volna, hogy ne így legyen!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha ezeket a számokat ikszelte, hatosa van!

Kihúzták a 22. heti hatos lottó nyerőszámait. Íme! Tovább olvasom