Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Pedagógusnap budapesti demonstrációval

Több pedagógus és civil szervezet demonstrációt szervezett vasárnap délután a köz- és felsőoktatás átalakítása elleni tiltakozásul.
Az életpálya-modellben szereplő béremelés szeptemberi bevezetését követelték demonstrálók

A köznevelési törvény ellen tiltakoztak, és a pedagógus életpálya-modellben szereplő béremelés szeptemberi bevezetését, Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterének személyes garanciavállalását valamint a pedagógus kar létrehozásának megakadályozását követelték pedagógus és civil szervezetek vasárnap a fővárosban tartott demonstrációjukon. Az erről szóló petíciót a tüntetés végén átadták a szaktárca képviselőjének.

Mendrey László, a demonstrációt meghirdető Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke elmondta: a petícióban rögzítették, hogy a nemzeti köznevelési törvény által kijelölt irány rossz.

Ennek értelmében felhívják a minisztert, vesse latba befolyását, kezdeményezzen jogszabály-módosítást, hogy az európai értéknek számító szubszidiaritás elve a közoktatás minden szintjén érvényesüljön. Tegyen meg mindent, hogy a közoktatásból a fiatalok valóban hasznosítható tudással lépjenek ki, és a pedagógusok lelkiismereti és szólásszabadságát veszélyeztető pedagógus kar létrehozásának megakadályozásáért - sorolta követeléseiket a szakszervezeti vezető a Szalay utcát a minisztérium épületének sarkáig megtöltő résztvevők előtt.

Elindult a pedagógusok demonstrációja a köznevelési államtitkárság épülete felé

Dobpergés közepette elindult a pedagógusok demonstrációja az oktatási államtitkárság épülete felé vasárnap délután a budapesti Eötvös József térről, miután megkoszorúzták a tér névadója, az első magyar vallás- és közoktatásügyi miniszter szobrát. A pedagógusnapi demonstráció a Lánchíd pesti hídfőjétől az Emberi Erőforrások Minisztériumának a köznevelési államtitkárságot is magában foglaló Szalay utcai épülete felé tart az Akadémia és a Honvéd utcán keresztül.

A tervek szerint itt beszédek hangzanak majd el, illetve átadják az államtitkárság képviselőinek a követeléseiket összefoglaló petíciót, valamint egy szál sárga rózsát.

A vonuláson részt vesz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetén (PDSZ) kívül a Hallgatói Hálózat, a Hálózat a Tanszabadságért, a Humán Platform, a Középiskolai Hálózat, a Liga Szakszervezetek, az Oktatói Hálózat és a Szülői Hálózat.

A felvonulók néhány százan vannak, nemzeti színű és európai uniós zászlókat visznek. Molinójukon egyebek mellett a "Ha az iskola nem működik, semmi sem működik", valamint Oktatói Hálózat felirat olvasható, tábláikon pedig többek között a Vigyázz, önálló vélemény!, a "Mert cinkosok közt vétkes, aki néma", illetve az "A szó veszélyes fegyver, és van, aki fegyvertelen" feliratok olvashatók.

A PDSZ sárga színű zászlóin látható továbbá 18 "oktatás" felirat, amelyeket felülről lefelé haladva egyre kisebb betűkkel írtak fel. Ugyancsak a PDSZ osztott ki a felvonulók között sárga láthatósági mellényeket, amelyek hátuljára az "Építsd a jövőt, költs az oktatásra most!" szlogent nyomtatták.

Mendrey László, a PDSZ elnöke az indulás előtt az MTI-nek elmondta: azért demonstrálnak, mert a köznevelési és felsőoktatási rendszer átalakításával kapcsolatban több fenntartásuk van. Ezek között említette egyebek mellett a Pedagógus Kar létrehozását, amelynek vezetője az oktatást felügyelő mindenkori miniszter, szerinte ezzel azonban a szakmai egyeztetést korlátozták.

További kritikájaként fogalmazta meg a hallgatók "röghöz kötését", valamint azt, hogy a szakképzésben végzettek sem biztos, hogy találnak maguknak munkát, hanem át kell magukat képezniük tanulmányuk befejezése után ahhoz, hogy elhelyezkedjenek.

Korábban írtuk

Ma van a pedagógusnap: hagyományosan ekkor köszöntik a köz- és felsőoktatásban dolgozókat. Több pedagógus és civil szervezet demonstrációt szervezett vasárnap délutánra a köz- és felsőoktatás átalakítása elleni tiltakozásul. A szakminiszter a héten azt mondta: soha nem álltak még ilyen közel a pedagógus-életpályamodell bevezetéséhez.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a pedagógusnap alkalmából tartott csütörtöki budapesti ünnepségen célként jelölte meg, hogy növekedjen a presztízse annak a hivatásnak, amely a jövő nemzedékeivel foglalkozik, és kiszámítható életpályája legyen mindenkinek, aki az állam szolgálatában áll, így az óvodapedagógusoknak, általános és középiskolai tanároknak, egyetemi oktatóknak, de a közigazgatásban dolgozóknak is. Hangsúlyozta: ezt az életpályát a biztonságnak, az igazságosságnak és a méltányosságnak kell jellemeznie.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: azt látják, hogy azok a rendelkezések, törvények, amelyek az oktatás területén születtek, nem abba az irányba viszik az országot, amelyet korábban a kormány meghatározott, azaz a gazdasági és társadalmi felemelkedés felé.

Magyarországon a pedagógusokat 1952 júniusa óta köszöntik, akkor adták át először a kiváló tanítói és tanári okleveleket az ország legjobb oktatóinak.

A köznevelésben mintegy 170 ezren dolgoznak. Az államilag elismert felsőoktatási intézményekben pedig a 2012/2013-as tanév elején 20 555-en voltak oktatói munkakörben, közülük 15 534-en teljes munkaidőben - közölte az illetékes államtitkárság.

Olvasóink írták

 • 5. papsajt 2013. június 03. 14:02
  „"A kialakulóban lévő köznevelési rendszer óriási visszalépés, mert pórázzal és szájkosárral fegyelmezett pedagógusok nevelnek majd alattvalókat a gyerekekből" - mondta a Népszabadságnak adott interjújában Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.”
 • 4. Power 2013. június 03. 11:47
  „"Küszöbön áll" a béremelés, csak még nem látni a küszöböt.”
 • 3. meska 2013. június 02. 21:10
  „Hogy pedagógus nap alkalmából milyen kedveseket szépeket lehet olvasni az online-médiában... ... és most már azt is tudom a nagy számok törvénye alapján, hogy a széles nagyközönség szerint miből áll a tanár munkája: A BÉREMELÉS - VÁRÁSBÓL! :)”
 • 2. Örvájn 2013. június 02. 17:48
  „Ha olyan nagy a gond, akkor PDSZ-en kívül a többi (pedagógusokat képviselő) szakszervezett miért nem tiltakozik (vannak még egy páran)? Talán nem is olyan nagy a gond? HaHá-sokal kiegészülve maroknyian lóbálják a közhelyekkel tele firkált tacepao-t a kamerák kereszttűzében. Az eset inkább politikai hangulat keltést sejtet.”
 • 1. pirosmedence 2013. június 02. 09:49
  „Van is miért demonstrálni: a pálya presztizse sehol, béremelés nulla, Hoffman Rózsa és Balog tegnap azt nyilatkozta, hogy soha ilyen közel nem állnak a ped. életpálya bevezetéséhez, Varga pénzügyminiszter meg pénteken azt mondta, hogy a költségvetés momentán nem tudja biztosítani ennek fedezetét - most akkor valaki nem mond igazat! Van még itt még néhány apróság: szeptembertől minden tanár tagja lesz a Nemzeti Pedagógus Karnak, amely mindenre kiterjedő központi szabályozást kíván bevezetni, például állítólag kész van az etikai kódex is, mely szerint a pedagógus magánéletével kapcsolatban is irányt fog mutatni - de szép is lesz, ha majd a tanáriban senki nem mer megszólalni,mert ki fog épülni spicli-hálózat, ez mindig is így volt, amikor a hatalom ilyeneket talált ki: pl. Rákosi-korszak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffmann: politikai indíttatású a pedagógustüntetés

A tüntetés igen csekély részvétel mellett zajlott le, de mint minden előre bejelentett demonstráció,… Tovább olvasom