Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Pedagógusok Szakszervezete: elfogadhatatlan a további forráskivonás a közoktatásból

A Pedagógusok Szakszervezete elfogadhatatlannak tartja a jövő évi büdzsét és azt, hogy további forrásokat vonjanak ki a közoktatásból.
A szakszervezet a honlapján közzétett összegzésben álláspontját indokolva kiemelte: a fogyó gyereklétszám miatt a teljesítménymutató finanszírozása kevesebb forrást jelent a fenntartók számára.

A teljesítményfinanszírozás fajlagos összege az idén változatlan maradt, az a bevezetéskor kétszázezer forinttal magasabb volt, de - mint írták - akkor is csak a 2005. évi normatívák által számított összeg 38-88 százalékát jelentette.

A PSZ szerint az önkormányzatokra a fenntartás nagyobb része hárul, s újabb feladatmegszűnések, összevonások, elbocsátások várhatók. A szakszervezet érthetetlen tartja, hogy a köznevelésről szóló törvénytervezet által sugallt változtatások iránya, költségvetési fedezete sem jelenik meg a jelenlegi büdzsétervezetben.

Kitértek arra is, hogy 2007 óta nem emelik a közalkalmazotti bértáblában szereplő összegeket, szerintük a közszférára a hárítja a kormány a válság terheit. A szakszervezet hozzátette: a kormány által tervezett 92 ezer forintos bérminimum és 108 ezer forintos garantált bérminimum a bértábla A-E osztálya 70 fizetési fokozatából 61-ben azonos lesz, és ez újabb bérfeszültséget fog okozni.

Mint írták, a szuperbruttó és az adójóváírás tervezett kiemelése miatt a 213 ezer forintnál kevesebbet keresők csak bérkompenzáció révén "nem járnak rosszul", azonban az infláció ezzel sem térül meg, vagyis további reálkereset-veszteség éri a közoktatásban dolgozókat.

A szakszervezet felidézte: a PSZ 2010 augusztusában elfogadott, a pedagógus-életpályára vonatkozó javaslatának a döntő eleme volt, hogy a ciklusban évente 10 százalékos jövedelemnövekedés történjen. Hozzátették, hogy ez nem történt meg 2011-ben, és a költségvetés tervezete 2012-re sem tervezi az alapilletmény, az illetménypótlék, a kiemelt munkavégzésért járó kereset-kiegészítés számítási alapjának emelését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkapják juttatásukat a nemzet színészei

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) közleménye szerint kedden átutalta a Nemzeti Színháznak a… Tovább olvasom