Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Pedagógusok világnapja: Államtitkári köszöntő, pártreagálások, demonstrációk

A köznevelési törvény ellen tiltakoztak civil szervezetek Budapesten és az ország több településén.
A pedagógusok "nem egy foglalkozás, nem egy szakma, hanem a remény emberei - fogalmazott Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár a pedagógusok világnapjára írt, szombatok közzétett köszöntőjében. Az oktatáspolitika jelenlegi állapota ellen ugyanakkor ellenzéki pártok tiltakoztak, míg civilek Budapesten és több vidéki városban demonstráltak.

Az államtitkárság által az MTI-hez szombaton eljuttatott közlemény szerint Hoffmann Rózsa a levélben megköszönte valamennyi pedagógusnak a bizalmat, amely a magyar köznevelési rendszer átalakítását segítette. A KDNP-s politikus szerint az új pedagógus előmeneteli rendszer bevezetése nyomán bekövetkező változások legfontosabb eredménye, hogy az idén 32,5 milliárd, 2014-ben pedig közel 150 milliárd forintos költségvetési többlet jut béremelésre.

Hoffmann Rózsa később Kaposváron, a IX. Klebelsberg Kuno pedagógiai napokon úgy vélekedett: az ország komoly választás előtt áll, amelynek egyik tétje az, hogy folytatódhat-e a megújulás, amelynek kiemelt szereplője a köznevelés ügye.

Felidézte, hogy 2010 májusának végén egyéni képviselői indítványként nyújtotta be azt a törvénymódosítást, amely az osztályozást, a buktatást és a nem szakrendszerű oktatást visszahelyezte a magyar oktatásügy tradícióiba.

"Ettől a pillanattól kezdve a korábbi oktatáspolitikának az aktorai és hívei esküdt ellenségnek tekintették az új oktatásirányítás képviselőit" - fogalmazott az államtitkár.

A Demokratikus Koalíció a világnap alkalmából kiadott közleményében azt hangsúlyozta, ma nem jó pedagógusnak lenni Magyarországon, mert az Orbán-kormány elvette az iskolák és a pedagógusok autonómiáját, a béremeléssel pedig durván becsapta őket.

Az Együtt-PM közleménye szintén csalásnak és ámításnak nevezte a pedagógus-béremelést, mert amíg korábban a tanárok túlóradíjat kaptak a többletmunkáért, ez most az alapfizetésükben jelenik meg. Ráadásul elveszítenek egy sor korábbi pótlékot és a cafetéria is belekerül az alapbérbe - írták.

A köznevelési törvény ellen tiltakoztak civil szervezetek Budapesten és az ország több településén. Az Őszi nagytakarítás az oktatásban! elnevezésű demonstráció fővárosi rendezvényén több mint ezren vettek részt.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója még a demonstráció előtt, egy más témában tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a "Bajnai-gárda" fiataljainak eddigi megmozdulásai alapján nem lehetnek biztosak abban, hogy a budapestiek megúsznák a napot "erőszak és barbárság" nélkül.

Szerinte a pedagógusok érdekeire hivatkozó szervezők elfelejtették megkérdezni azt a 160 ezer pedagógust, akik a napokban vehették kézhez több tízezer forinttal megemelt fizetésüket. Vagyis a "bukott baloldal már csak az erőszakos utcai akciókban hisz" - monda.

Az Őszi nagytakarítás az oktatásban! megmozdulást egy Facebook-csoport szervezte. A budapesti rendezvénnyel egyidejűleg Sopronban, Pécsett, Szegeden, Egerben és Esztergomban is demonstrációt tartottak. A résztvevők tiltakoztak az iskolák központosítása, az esélyteremtő, alternatív iskolák ellehetetlenítése, mindenfajta kirekesztés és szegregáció, a politikai, ideológiai megfontolások alapján kialakított központi tanterv, a tudós oktatók korai kényszernyugdíjazása és a felsőoktatás elsorvasztása, a szülői és diákjogok korlátozása, valamint a hatástanulmányok és a szakma megkérdezése nélkül végrehajtott valamennyi átalakítás ellen.

Követelték - többek között - a hároméves kortól kötelező óvodáztatás felszámolását, a 18 éves korig tartó tankötelezettség visszaállítását, a pedagógusok munkaterheinek értelmes szabályozását.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, Mendrey László a demonstráción bírálta Hoffmann Rózsa közoktatásért felelős államtitkárt, aki - mint mondta - "letagadja a munkateher-növekedést, mert nem ért hozzá, hiszen soha nem volt tantermi pedagógus".

Az Általános Iskolai Igazgatók Országos Szövetségének elnöke, Jeszenszkyné Gallai Gabriella az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy az óvodákban, iskolákban rendben megindult a tanév, a gyermekek biztonságát és nyugalmát semmi sem zavarja. A köznevelés megújításával a pedagógustársadalom által régóta várt folyamat indult el és a pedagógusok túlnyomó többsége örömmel fogadta az új előmeneteli rendszer bevezetését - hangsúlyozta a szövetség elnöke.

Korábban írtuk:

A Fidesz erőszakmentességre kérte a tüntetőket

Erőszakmentességre kérte a Fidesz a pedagógusok világnapja alkalmából a fővárosban szombat délután tüntetőket.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója napközben tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a "Bajnai-gárda" fiataljainak eddigi megmozdulásai alapján nem lehetnek biztosak abban, hogy a budapestiek megúsznák a napot "erőszak és barbárság" nélkül.

A kormánypárti politikus szólt arról is, hogy a pedagógusok érdekeire hivatkozó szervezők elfelejtették megkérdezni azt a 160 ezer pedagógust, akik a napokban vehették kézhez több tízer forinttal megemelt fizetésüket.

Kocsis Máté szerint a "Bajnai-gárda ismét a pedagógusok ellen akarja hangolni a társadalmat" és azt erősíti meg, hogy a "bukott baloldal már csak az erőszakos utcai akciókban hisz". A "hergelésen és az uszításon" kívül nincs más értelme a mai megmozdulásoknak - fűzte hozzá.

Olvasóink írták

  • 2. Apátfalvi** 2013. október 05. 18:02
    „A hangoskodó szocikat valóban el kéne takarítani a francba!”
  • 1. DMagóg 2013. október 05. 17:44
    „"A "hergelésen és az uszításon" kívül nincs más értelme a mai megmozdulásoknak - ..."
    Ne hergeljétek Őket és ne uszítsatok ellenük, akkor békés lesz!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: újabb háromezerrel bővül a bölcsődei helyek száma

Az elmúlt 3 évben a kormány több mint háromezer bölcsődés gyermeknek létesített új bölcsődei… Tovább olvasom