Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

Peking: Magyarország továbbra is megbízható partnere Kínának

Szung Tao Magyarországot fontos és megbízható partnernek nevezte az Európai Unión belül, és megjegyezte, nem volt véletlen, hogy miniszterelnökét a régióból elsőként kívánták vendégül látni.
Magyarországra továbbra is mint megbízható partnerre tekintenek Pekingben, miközben sajnálattal vették tudomásul, hogy a magyar miniszterelnök technikai okok miatt kénytelen volt hivatalos kínai útjának átütemezését kérni. A döntést megértéssel fogadták - mondta el az MTI pekingi tudósítójának Wintermantel Péter, a külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára szerdán, miután megbeszélést folytatott Szung Tao kínai külügyminiszter-helyettessel Csungkingban.

A magyar diplomata átadta partnerének Orbán Viktor Li Ko-csiang miniszterelnöknek címzett levelét, és kifejezte reményét, hogy a kormányfői vizitre a jövőben, egy mindkét fél számára alkalmas időpontban sor kerülhet.

Szung Tao Magyarországot fontos és megbízható partnernek nevezte az Európai Unión belül, és megjegyezte, nem volt véletlen, hogy miniszterelnökét a régióból elsőként kívánták vendégül látni.

A felek egyetértettek abban, hogy az utóbbi években a magyar-kínai kapcsolatok páratlan lendületet vettek, kínai részről üdvözölték azt is, hogy Magyarország a hongkongi főkonzulátus újranyitásáról döntött.

Wintermantel Péter és Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős államtitkár-helyettese, valamint magyar megyei közgyűlési és városi önkormányzati vezetők, illetve üzletemberek a délnyugat-kínai Csungkingban rendezett önkormányzati konferencián vettek részt, amelyre a kínai tartományok vezetői és üzletemberei mellett 16 közép- és kelet-európai ország képviselői voltak hivatalosak.

A 16 érintett uniós és nem uniós országból egyedül Magyarország van jelen külképviselettel a vendéglátó 23 milliós városban. A magyar főkonzulátus hét schengeni országnak ad ki vízumot, és az évi 6-7 ezer darabbal önfenntartó - közölte az államtitkár-helyettes, aki egyben nemzeti koordinátorként képviseli Magyarországot abban a kapcsolatrendszerben, amelyet Kína e 16 európai országgal kiépíteni tervez.

Wintermantel Péter a város illetékeseivel felavatta a "magyar-csungkingi autóipari technológiai központot", amely autóipari együttműködést, fejlesztést szolgáló szerveződés egy magyar konzorcium és helyi partnerei között. Ezzel kapcsolatban egy szándéknyilatkozatot is aláírtak.

A találkozókhoz, illetve üzleti fórumokhoz kapcsolódóan két, szintén az autógyártáshoz kapcsolódó vegyesvállalati szerződést is szentesítettek Csungkingban. Az egyik érintett magyar vállalat a járműelektronikai fejlesztéseiről és automatikai rendszereiről ismert salgótarjáni Trigon Kft, míg a másik Silex Kft, amely egyebek mellett az ipari vezérlésekkel foglalkozik.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára és a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos nevében Hajba Tamás főkonzul aláírta a Magyarország és a csungkingi vámszabad terület együttműködéséről szóló megállapodást. E terület összeköttetésben áll a Jangce folyó kikötőjével és a Csungking-Európa vasútvonallal is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az agrárkamara több kedvezményt javasol az e-útdíjjal kapcsolatban

A rendelet nem szabályoz minden részletet, így több mezőgazdasági termelő és élelmiszeripari… Tovább olvasom