Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Példamutató, őszinte egyházi múltfeltárás a cél

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alapítványt hozott létre az 1945 utáni egyháztörténet kutatására. A Lénárd Ödön Közhasznú Alapítvány – a bírósági bejegyzés után – ötfős kuratóriummal, Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát vezetésével fog működni.
A napokban tartotta tavaszi ülését a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. A tanácskozáson elfogadták a Lénárd Ödön Közhasznú Alapítvány alapító szövegét. Az egyház 1945 utáni történetét tudományos tárgyilagossággal feltáró testület vezetője, Várszegi Asztrik püspök, főapát lapunknak elmondta, hogy a statútumot hétfőn továbbítja annak az általuk megbízott ügyvédnek, aki jóváhagyásra, bírósági bejegyzésre terjeszti tovább a dokumentumot. A formai teendőkkel párhuzamosan a kuratórium „kiszemelt” tagjaival – közülük Szabó Tamás tábori püspököt nevezte meg – a hét végén tárgyal, hogy minél előbb elkezdődhessen az érdemi munka.
– Alapítványunk fogja össze, koordinálja majd a kutatást, mi adunk megbízást a kutatóknak. Bár főként ez él a köztudatban, de nem csak, sőt, elsősorban nem az úgynevezett ügynökökről van szó – hangsúlyozta Várszegi Asztrik.

– Feladatunk, hogy a magyar katolikus egyház huszadik századi, kiemelten a kommunista diktatúra időszakában meg- vagy átélt történetét tárjuk fel tudományos alapossággal és őszintén.
Ezek embert próbáló évtizedek voltak, ahol találkozni fogunk szentekkel és hitvallókkal, de olyanokkal is, akik nem tudtak megfelelni az igaz keresztény értékrendnek.
Szabó Gyula öt éve foglalkozik a katolikus egyház 1945 utáni történetével. A mezőörsi plébános kutatótársaival eddig 120 ezer oldalnyi dokumentumot olvasott át, gyűjtött össze. Archívumukat ezenkívül még jelentős mennyiségű kép-, hang- és filmanyag, valamint a témához kapcsolódó újságcikkgyűjtemény gazdagítja. Lapunknak Szabó Gyula úgy nyilatkozott: mindez segítheti a most létrehozott Lénárd Ödön Közhasznú Alapítvány tárgyilagos kutatásait.
– Az elmúlt években átnéztük többek között az Állami Egyházügyi Hivatal teljes adattárát, a megyei levéltárban pedig úgy ezerötszáz oldalt. Jó pár megye teljes békepapi adattárát, a kisközösségek üldözésével kapcsolatos háttéranyagokat is feldolgoztuk. Tavaly novemberben vendégként Berlinben a Stasi-központ vezetőivel a jövőbeli együttműködés lehetőségeiről tárgyaltunk – mondta Szabó Gyula. – A megtisztulás éve van. Szép gesztus lenne, ha most bánnák meg őszintén bűneiket, akik vétkeztek és az elkövetett rossz jóvátételével tudnánk szembenézni a múlttal. Az egyház közössége példát mutathatna. S ha mindezt őszinte bűnbánattal tenné és odafigyelne vértanúira, erkölcsi győzelemmel kerülhetnénk ki ebből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy dúla születése

Egyre többen szülnek dúla, azaz "civil" segítő asszony bevonásával, aki megkönnyíti a nehéz órákat. A dúla olyan szülési tapasztalattal rendelkező nő, aki folyamatos fizikai, érzelmi és informatív segítséget nyújt az anyának a szülés előtt, alatt és után. Auxner Beatrix Győrújbaráton él, főállású édesanya, képzett szülésznő és dúla. Már lánykorában elhatározta, hogy nagy családja lesz. Tovább olvasom