Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Pelenka-ügy: Kovács László öt tagállamot is büntetne

Nézeteltérés van kibontakozóban Kovács László, az EU adóügyi biztosa és öt európai uniós tagállam, köztük Magyarország között a pelenkákra kivetendő áfa kulcsáról, írta a Financial Times című mértékadó pénzügyi lap.
Kovács László már hónapok óta arra vár, hogy kollégái megadják hozzájárulásukat Magyarország, Csehország, Portugália, Lengyelország és Málta jogi felelősségre vonásához – írta a cikk szerzője, Tobias Buck –, mert a fölsorolt országok az EU-ban előírt minimális 15 százaléknál alacsonyabb terhet vetnek ki a pelenkákra.

Az előírás szerinti kulcstól csak kivételes esetben lehet eltérni. Ilyen kivételek az európai adójogi szabályozásban például az "egészségügyi termék" meghatározás alá besorolt áruk köre, de a pelenka – mint azt az Európai Bizottság tekintélyes jogi szolgálata a múlt héten megállapította – nem tartozik ide.

Rendes körülmények között az Európai Bizottság felelősségre vonási eljárásának megindítása a szokásos munkamenethez tartozik, ám pelenkaügyben Vladimir Spidla, az Európai Bizottság cseh szociális biztosa erőteljes ellenállást szervezett Kovács Lászlóval szemben, megnyerve az ügynek három másik biztost és három bizottsági alelnököt.

Azzal érvelnek, hogy a pelenkákra kivetett adó megemelése rossz jelzés lenne a gyerekvállalástól amúgy is ódzkodó fiatal európai párok számára, ráadásul – mondják – például Nagy-Britannia a szigetország EU-csatlakozása előtt kialkudott kedvezmények egyikeként egyáltalán nem sújtja általános forgalmi adóval a pelenkákat.

Az egyre növekvő ellenállást látva Kovács az utolsó pillanatban levette a múlt heti bizottsági ülés napirendjéről a kérdést, szóvivője szerint azért, mert még tanácskozik róla a biztosokkal, mielőtt további lépést tenne az ügyben.

EuroActiv/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telefonfülkék euróval is

Július 1-jétől euróérméket is elfogadnak a T-Com nyilvános telefonkészülékei. A nyilvános távbeszélő… Tovább olvasom