Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Péntek éjfélig kell benyújtani az adóbevallást

A 2010. évről szóló személyi jövedelemadó bevallásokat 2011. május 20-án pénteken éjfélig kell benyújtani - közölte a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.
Nem kell adóbevallást benyújtania annak a magánszemélynek, akinek az adóját a munkáltatója állapítja meg, illetve annak sem, aki 2010. évben nem szerzett adóköteles bevételt - áll a közleményben.

Amennyiben valaki május 20-ig önhibáján kívül eső okból nem nyújtotta be a bevallását, akkor az akadály megszűnését követő 15 napon belül kell bevallást tennie. Késedelmét igazolási kérelemmel mentheti ki, melyet a bevallással egyidejűleg kell benyújtania. Ha az állami adóhatóság helyt ad az igazolási kérelemnek, mulasztási bírságot nem szab ki.

Ugyancsak 2011. május 20-ig kell megfizetni a bevallásban megállapított pótlólagos személyi jövedelemadót. A 100 forintot el nem érő tartozást nem kell megfizetni. További előírás az, hogy ha a magánszemély személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége nem éri el a 100.000 forintot, akkor a 1053-C lap utolsó blokkjában nyilatkozatával választhatja, hogy azt legfeljebb négy hónapon keresztül egyenlő részletekben fizeti meg. Az esetleges tartozását a magánszemély belföldi bankszámlájáról történő átutalással, az adóhatóság kijelölt ügyfélszolgálatain bankkártyás fizetés útján, illetve postai készpénz átutalási megbízással is teljesítheti. Postai átutaláshoz csekket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatain lehet igényelni.

2011. május 20-ig lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1 + 1 százalékáról is. Amennyiben a magánszemély már benyújtotta a bevallását és ahhoz rendelkező nyilatkozatot nem csatolt, lehetősége van arra, hogy az említett határidőig a bevallásától függetlenül rendelkezzen. A rendelkező nyilatkozaton fel kell tüntetni a civil szervezet adószámát, illetve az egyház, költségvetési előirányzat technikai számát, és a rendelkezést zárt borítékban elhelyezve postán vagy személyesen kell eljuttatni az adóhatósághoz.

A NAV felhívja a figyelmet arra, hogy ha a magánszemély május 20-ig nem fizeti meg a személyi jövedelemadóját, vagy arra nem kap legfeljebb 12 havi részletfizetést, akkor a rendelkezés érvénytelennek minősül.

A személyi jövedelemadó bevallás benyújtásának megkönnyítése érdekében a NAV központi ügyfélszolgálatai 2011. május 20-án, pénteken rendkívüli nyitva tartással este 18.00 óráig állnak az adózók rendelkezésére, a budapesti ügyfélszolgálatok már 2011. május 18-án, szerdán is este 18.00 várják az adózókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Navracsics: szigorít a kormány a büntetőjogon

Navracsics Tibor a preventív büntetőjogot tartja a leghatékonyabbnak, azonban úgy látja, ma… Tovább olvasom