Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 12°C Még több cikk.

Pénteken indul az új panelprogram

Péntektől lehet pályázni az Új Magyarország Lakásfelújítási Programra - azaz a panelprogramra -, amelyre idén több pénz jut, a szakemberek viszont szigorúbb ellenőrzést is ígérnek.
Új elemként jelenik meg az Ökoprogram - ami a nem panellakások fűtési rendszerének felújítását jelenti - illetve folytatódik az egycsatornás kémények korszerűsítése is.

Az új panelprogramban az eddigi 400 ezerről félmillió forintra emelkedik a lakásonként igényelhető állami támogatás összege, a finanszírozás azonban némileg változik. Eddig a beruházás egyharmadát állta az állam, ugyanekkora részt az önkormányzat, a fennmaradót pedig a tulajdonosnak kellett fizetnie. A mostani rendszerben a tulajdonos átvállalhatja az önkormányzat részét. A lakástulajdonosok pénzt hőszigetelésre, a nyílászárók cseréjére, a fűtőrendszer felújításra, gépészeti korszerűsítésre, vagy megújuló energiaforrások kiépítésére igényelhetnek. Új elem idén, hogy a szigetelés és a nyílászáró-csere feltétele az, hogy legalább épületenként legyen fűtésszabályozó és mérőberendezés.

Nemcsak a panelek pályázhatnak idén állami támogatásra, hanem a hagyományos építésű házak tulajdonosai is.

A korszerűsítésnél nagy hangsúlyt kap a tűzvédelem, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ajánlásait kell megfogadni. Így például a megfelelő szigetelőanyag használatát, a gépészeti felújításnál pedig egy olyan megoldást, amely megakadályozza, hogy egy esetleges tűz a szintről-szintre függőlegesen terjedhessen. A lift felújításánál pedig egy biztonsági felvonót kell kialakítani üzemhiba esetére - mondta el a Független Hírügynökségnek Dobson Tibor, az OKF szóvivője.

2008-tól minden államilag támogatott felújításnál szigorúbban ellenőrizik a kivitelezés és a felhasznált anyagok minőségét. A lakóközösségeknek ötéves adatszolgáltatási kötelezettségük lesz, hogy tudni lehessen, vajon megérte-e a felújítás. A mostani számítások szerint egy teljes körű, jól elvégzett felújítással 50 százalékos energia-megtakarítás érhető el.

A programra idén 10 milliárd forintot fordít az állam, ebből körülbelül 50 ezer lakást lehet felújítani. Magyarországon egyébként összesen 820 ezer lakás energiatakarékos felújítására van szükség, az elmúlt hat évben 34 milliárdból már 190 ezer panel korszerűsítését támogatták.

Olvasóink írták

  • 2. Kiss Laszlo 2008. február 05. 14:06
    „Panellakas felujjitasat hoszigeteles, nyilaszaro csere,,stb szeretnem tudni ,hol lehet palyazni egyenileg , hol talalok palyazati anyagot ez ugyben?. koszonettelKiss laszlo”
  • 1. Esze Zsolt 2008. február 01. 18:37
    „Kerestem a neten de konkrét információt nem tudtam meg, hogy hogyan is tudnám megpályázni a lakóház felújjítását.
    hagyományos családi ház hőszigetelése érdekelne miylen módon tusom a pályázati anyagot elérni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már az egész országra kiterjed az influenzajárvány

Már az ország összes régiójában influenzajárvány van - jelentette be Melles Márta az Országos… Tovább olvasom