Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Péntektől lehet pályázni a nyílászárók cseréjére

Péntektől lehet beadni a pályázatokat a lakossági energiamegtakarítási tenderre, amelyre összesen 880 millió forint áll rendelkezésre. További 183 millió forintot biztosítanak a megújuló energiaforrások felhasználásának bővítését célzó beruházások megsegítésére.
A lakosság körében vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb pályázati rendszer a Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) volt az elmúlt évek folyamán, így nem meglepő az a szakértői feltételezés, hogy a mától, az Energiaközpont Kht.-hez újra benyújtható nyílászárócsere-pályázatok keretösszege gyorsan kimerül.

A NEP 2006/1-es kódszámon összesen 880 millió forint áll rendelkezésre a lakossági energia-megtakarítási tenderre, ezzel becslések szerint mintegy 3300 lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg. A támogatásért a hagyományos technológiával épült lakások magyar állampolgárságú tulajdonosai pályázhatnak, emellett a lakásszövetkezetek és a társasházi közösségek is indulhatnak.

Pályázni a lakóépületek, a nyílászárók utólagos hőszigetelésére, vagy az utóbbiak cseréjére lehet; egyedi tulajdonosként legfeljebb 300 ezer forintot kaphat az a nyertes, aki a fentiekből legalább egyet megpályázik (600 ezer forintot, ha többre). Társasházak és szövetkezetek esetében a támogatás lakásonként legfeljebb 200 ezer forint, több cél megvalósításakor 400 ezer forint lehet. Összességében a teljes támogatás nem haladhatja meg a költségek harmadát.

A másik pályázati elem a NEP 2006/2 kódszámú, amely a megújuló energiaforrások felhasználásának bővítését célozza. A keretösszeg 183 millió forint, amiből nagyjából 500 pályázat támogatható. Itt csak magánszemélyek pályázhatnak, maximum 300 ezer, illetve több fejlesztés esetén 600 ezer forintra. (Ezekben az esetekben sem lehet több a támogatás a teljes beruházási költség harmadánál.)

A NEP-es tenderek népszerűsége az elmúlt évek folyamán egyre nőtt, ám a kiosztható keretösszeg, valamint a pályázatok mennyisége egyre fogyott. Három évvel ezelőtt NEP 2003/1-től NEP 2003/7-ig voltak tenderek összesen 3,8 milliárd forint értékben, sőt 2002-ben 4,3 milliárd forintot osztott szét a gazdasági tárca. Két évvel ezelőtt pedig 2,1 milliárd forintot hírdettek meg annyira sikeresen, hogy már nyáron kiürült a kassza. A 2005-ös költségvetésben már csak 520 millió forint akadt e célra, új pályázatot ekkor már nem fogadtak be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esküvő: négy év után négyesben

Az élet olyan, mint egy doboz bonbon, sosem tudhatod, mit húzol ki belőle, s ezen az alapon még fontosabbnak tűnik, hogy az ember a csalódások után se adja fel a boldogság keresését. Vadászék megismerkedésének története is ehhez ad biztatást és nemrégiben azzal teljesedett ki, hogy Henriette és Attila romantikus megoldást választva csupán két tanú jelenlétében járult az anyakönyvvezető elé. Tovább olvasom