Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Péntektől változik a KRESZ

Pénteken lép hatályba a kormány által novemberben elfogadott KRESZ-módosítás, a közúti közlekedés szabályai több mint 60 ponton módosulnak - hívta fel a figyelmet a jogszabály módosítására keddi közleményében a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium.
A módosítás egyebek között pontosítja a rendszámhasználat szabályait. A KRESZ eddig csupán azt írta elő, hogy a járműnek rendelkeznie kell hatósági jelzéssel. A továbbiakban kimondja azt is, hogy a rendszámot jól látható helyen és módon kell a járművön elhelyezni, meglétét és állapotát indulás előtt ellenőrizni kell.

A módosítást az érintett hatóságok kezdeményezték a rendszám nélküli közlekedés visszaszorítása érdekében - idézte fel a tárca, amely szerint az azonosíthatóság szabálykövető magatartásra készteti a járművezetőket. Hozzátették: az ellenőrizhetőség mellett a hatósági jelzés a biztonságos közlekedés alapfeltételeit is garantálja. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a rendszám és közterület-használati engedély nélküli, mellékutakon tárolt járműveket a korábbi 30 helyett már 10 nap után elszállíthatják a tulajdonos költségére.

Változás az is, hogy a 3.500 kilogramm megengedett össztömegig egységesülnek a sebességhatárok. A tárca emlékeztetett: korábban a 2.500 kilogramm fölötti járművekre már alacsonyabb sebességhatárok vonatkoztak. A módosítással 3.500 kilogrammig a 130-110-90-50 sebességkorlátozás érvényes. Az egységesítést a tárca azzal indokolta, hogy az ekkora járművek konstrukciós sajátosságai, teljesítménymutatói már megegyeznek, így a különbségtétel a továbbiakban nem indokolt. Az egységesítés csökkenti a sebességkülönbség okozta forgalmi kockázatokat, például a balesetveszélyt, illetve az előzési nehézségeket.

Újdonság az is, hogy megszűnik a számszerűsített sebességkorlátozás a vasúti átjárókban. A lakott területen legfeljebb 30, lakott területen kívül legfeljebb 40 kilométeres óránkénti sebességkorlátozást általánosabb megfogalmazás váltja fel. A jogszabály ezen túl fokozott óvatosságra figyelmezteti az autósokat. Ahol a pontos sebességkorlátozás változatlanul szükséges - például nehezen belátható vasúti kereszteződésekben -, ott ez tábla kihelyezésével megoldható.

A módosítás pontosítja a leállósáv használatának szabályait is. Tételesen rögzíti azokat a kivételes eseteket, amelyekben egy jármű a leállósávon haladhat, megállhat vagy várakozhat. Ilyen például a műszaki meghibásodás vagy mentés, forgalomellenőrzés, útfenntartás vagy úttisztítás. A leállósávot a használatára jogosultaknak is a lehető legkorábban el kell hagyniuk. A pontosítás a szabálytalan leállósáv használat visszaszorítását célozza - írta a tárca.

A jogszabályváltozással új táblák is megjelennek, a "Környezetvédelmi övezet (zóna)" jelzés alkalmazásával a sűrűn lakott területeken korlátozható a környezetet szennyező gépjárművek közlekedése - közölte a minisztérium. Hozzátették: az Európában számos helyen alkalmazott "Torlódás" táblával a ráfutásos balesetek előzhetők meg a nagy forgalmú utakon, autópályákon és ezek városi bevezető szakaszain. Utóbbit változtatható jelzésképű táblán megjelenítve a valós forgalmi helyzetnek megfelelően késztetheti lassításra, az útvonal megváltoztatására, letérésre az autósokat. A különböző fényviszonyok és időjárási körülmények között egyaránt jól látható információs táblák széles körű elterjedése érdekében rögzít a KRESZ-módosítás új szabályokat, feltételeket alkalmazásukkal kapcsolatban is.

Olvasóink írták

 • 6. gróf 2009. december 30. 09:56
  „2!
  06-80/823-823
  Ez még ingyenes is! 7-19-ig a felügyeleten csöng hétköznap, egyébiránt a városőrségen.”
 • 5. nagypappa 2009. december 30. 07:54
  „Hurrá!
  Most már tolhatom neki a pályán.”
 • 4. csiperke73 2009. december 29. 21:39
  „Bla bla bla sok apró bosszantó szemétség! Azzal meg a kutya sem vergődik hogy csupa lyuk az út ! Nem költünk semmire csak szabályokkal játszadozunk !”
 • 3. azigazitrebitsch 2009. december 29. 19:57
  „Itt próbáltad már?
  Telefon: 06-62-479-431 (07-20 óra között!)
  lehet,hogy egyszerűbb lenne.”
 • 2. libero 2009. december 29. 19:13
  „A Csongrádi sgt. és a Rózsa u. sarkánál már 2 hónapja áll egy francia rendszámú, lyukas gumis csotrogány a járdán (!). Mikor viszik el?”
 • 1. LukSzusz 2009. december 29. 18:45
  „Láttam az a Szabadkain egy bringa húzta kontínert 8 autó volt rajta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közúti baleset juttatta rács mögé a bűnözőt

A Hajdú-Bihar megyei Álmosd és Bagamér között kedd reggel csúszott árokba autójával az a férfi,… Tovább olvasom